I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

„Na krilima knjige“ : Slikovnica o dečaku, bibliotekarki, i jednoj gradskoj biblioteci

U izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ krajem prošle godine objavljena je slikovnica „Na krilima knjige” autorke Jasminke Petrović, u kojoj su glavni junaci jedan dečak, jedna bibliotekarka i gradska biblioteka.

Slikovnica je nastala zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji i prijateljstvu zrenjaninske biblioteke sa jednom od naših najčitanijih i najprevođenijih književnica, Jasminkom Petrović, koja je dva puta bila gošća manifestacije „Pesnička štafeta“.

Kako svake godine biblioteka objavi i jedno delo dečije književnosti povodom manifestacije „Pesnička štafeta”, tako je tokom 2018. godine, dok se pripremala knjiga „Veliki lepi balon“, rođena ideja da se objavi slikovnica „Na krilima knjige“. „Veliki lepi balon“ je nastao kao prijateljski poduhvat pet stvaralaca dečije književnosti i šest ilustratora, koje je kao urednik izdanja okupio prerano preminuli zrenjaninski bibliotekar, Andrej Jakovljev.

Fordomanija

Jasminka Petrović i Andrej Jakovljev su tada poželeli da biblioteka u formi slikovnice, objavi priču o tome kako je jedan dečak zavoleo knjige i čitanje, budući da nije poznato da se ijedna slikovnica bavi bibliotekama i ovom temom.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Na žalost, danas, kada je ta ideja postala stvarnost smeštena među koricama slikovnice koju je ilustrovala Ana Petrović, sa nama više nije naš kolega Andrej. Autorka je knjigu u znak ljubavi i prijateljstva upravo njemu posvetila: Andreju Jakovljevu, bibliotekaru koji je voleo svoj posao – kaže za naš portal bibliotekarka Gradske narodne biblioteke, Jelena Đorđević Perc.

Slikovnica na duhovit i šarmantan način tretira ozbiljnu temu: postoji li kriza čitanja kod dece danas, u modernoj eri ili postoji problem u pristupu mladima. Dečak Petar i jedna sasvim neobična bibliotekarka Marina, u slikovnici otkrivaju kako je moguće zaljubiti se u magični svet knjiga i u čarobna mesta, što biblioteke sigurno jesu.

-Ujedno, slikovnica je veoma potreban saveznik svim bibliotekarima o kojima i dalje kruži ona stereotipna slika, koja ih prikazuje kao preozbiljne i namrgođene ljude koji ispred prašnjavih gomila knjiga zdušno utišavaju svoje korisnike. Slikovnica dokazuje da biblioteke jesu magični pokretači, mesto dobrih ideja i dobre energije, a bibliotekari entuzijasti potrebni ovom vremenu možda više nego ikad – naglašava na kraju Đorđević Perc.

Slikovnica „Na krilima knjige” može se kupiti u knjižari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin” i u Klubu knjige, po promotivnoj ceni od 155 dinara.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh