I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Slike Ištvana Juhasa iz Lukinog Sela na svim kontinentima

Kada je kao učenik petog razreda sa svojih jedanaest godina, zahvaljujući razrednoj starešini, učestvovao na jednom likovnom konkursu, Ištvan Juhas iz Lukinog Sela nije ni pomislio da će se decenijama posle toga baviti i slikanjem.

Njegovo umetničko delo mu je na tom konkursu nagrađeno putovanjem u Pariz, a od novca, koje je dobio za boravak u Francuskoj, je tada još kao mladi dečak, kupio prvi par farmerki koje su tada počele da „ulaze u modu“.

PerSu marketi

-Kada sam se vratio sa putovanja, osetio sam da u meni živi to „nešto“, što želi da se „pojavi“ i na papiru. Od tog dana sam počeo samo da crtam, a zatim i da slikam, jer mi iskustvo govori, da ako neko želi da se bavi slikanjem, mora najpre da nauči da crta, jer „nanošenje“ boje proizlazi iz same slike – kaže Juhas za naš portal.

Slikar iz Lukinog Sela već dugi niz godina stvara pre svega za sebe, a zatim za publiku – on u svoja dela ume da unese deo svog života i svoje ličnosti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

-Veliki broj ljubitelja mojih slika i posle toliko vremena prepoznaje moje stvaralaštvo, nešto ih „vuče“ ka mojim umetničkim delima. To nešto sam ustvari ja. Najviše volim da oslikavam život na salašu. Mnogima od nas su roditelji ili preci još živeli na salašu i želim da tu neizmernu slobodu, taj svakodnevni rad u njivi, te tradicionalne, prave i zdrave životne vrednosti prikažem budućoj generaciji, kako bih ih sačuvao od zaborava – dodaje na kraju razgovora naš sagovornik.

Ištvan Juhas je do sada naslikao više od 1100 umetničkih dela, koje na nalaze na gotovo svim kontinentima. Pored platna, on voli da oslikava i murale. Dugogodišnji je aktivan član Kluba slikara amatera iz Mužlje i Udruženja „Belo jezero“ iz Lukinog Sela.

Slikarski kamp u Mužlji okupio 30 slikara amatera i umetnika

Trinaesti po redu slikarski kamp pod nazivom „MAKKolorit“ i ove godine je uspešno održan na letnjoj pozornici Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor“ u Mužlji.

Domaćini, članovi Kluba slikara amatera su na ovogodišnjem događaju ugostili 30 slikara amatera iz Bečeja, Zrenjanina, Botoša, Lukinog Sela i Mužlje.

Učesnici kampa su zahvaljujući raznim tehnikama crtanja i slikanja, koristeći talenat i kreativnost oslikali oko 25 umetničkih dela, koja će biti izložena u okviru manifestacije u Klubu Mužljanaca i KUD „Petefi Šandor“.

Predsednik Kluba slikara amatera Mihalj Halai za naš portal je izjavio da cilj ovih i sličnih okupljanja pored razmene iskustva, jeste da mladim, ali i malo starijim i iskusnim ljubiteljima slikanja, pruže priliku da pokažu svoje umetničke talente na platnu.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh