I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Skromno i u duhu tradicije u Belom Blatu obeležena crkvena slava

Vernici  rimokatoličke konfesije u Belom Blatu svoju crkvenu slavu obeležavaju više od sto godina. Skromno i u duhu milosrdne tradicije taj dan posvećuju zaštitnici crkve, Svetoj Elizabeti.

Ove godine, 19. novembra, tim povodom svečanu misu služio je župnik novobečejski, Mellar Jožef, uz sasluženje sveštenstva iz okolnih mesta. Domaćin slave bio je seoski paroh, Varga Zoltan. U prisustvu mnogobrojnih vernika, gostiju i đaka škole, koji pohađaju versku nastavu katoličke kateheze, sveta misa je protekla u duhu velike bliskosti, milosrdnosti i uzajamnog poštovanja. Važno je istaći činjenicu da je liturgija služena na svim beloblatskim jezicima s posebnom napomenom o sasluženju na polćansko-bugarskom jeziku zahvaljujući  prisustvu sveštenika iz Homorodsentmartona, Martinisa, iz susedne Rumunije.

I Taxi Zrenjanin

Nakon liturgije vernici su još ostali u porti crkve, u duhovnoj i ljudskoj komunikaciji, svojstvenoj ovoj neobičnoj zajednici. Posebna zasluga za ovako dobro organizovanu crkvenu slavu svakako pripada i mesnom Crkvenom odboru, crkvenom horu, njihovom orguljašu, g. Hrvoju i Janjić Kristini, školskoj veroučiteljici. Ovo je ujedno bio i dobar uvod za nastupajuće božićne blagdane, kada ćemo u miru i punom ljudskom saglasju potvrditi beloblatsko zajedništvo. I neka tako ostane u vremenu dolazećem.

Piše: Milan Nedeljkov

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh