I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Školska slava Sveti Sava obeležena u svim osnovnim i srednjim školama

Svečanim priredbama, muzičkim, literarnim i drugim programima obeležena je školska slava Sveti Sava u zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama.

Savindan je praznik Srpske pravoslavne crkve koji se slavi 27. januara, a kojim se obeležava uspomena na svetog Savu, princa dinastije Nemanjića, srpskog prosvetitelja i prvog arhieposkopa srpskog. Od 1840. godine (u novije vreme od 1990.) ovaj dan se praznuje kao školska slava u svim školama na teritoriji Republike Srbije.

Programi su započeti obrednim osveštavanjem i rezanjem slavskih kolača, a najlepši deo programa kao i uvek priredili su sami đaci u saradnji sa svojim nastavnicima.

PerSu marketi

Svečano obeležena školska slava u OŠ „Vuk Karadžić“

Svečanim muzičkim i dramskim programom obeležena je školska slava Sveti Sava u OŠ „Vuk Karadžić“.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Svetu liturgiju sa rezanjem slavskog kolača služili su protojerej Petar Ilić, jerej Veselin Vlaški, jerej Branislav Petrović i jerej Dejan Bojanić.

Kumstvo slave od nastavnice Danijele Bodiroga za sledeću godinu preuzela je nastavnica Sanja Vukovojac

Đaci nastavnice Danijele Bodiroge izveli su predstavu „Život Svetog Save“.

Školski hor izveo je nekoliko pesama pod vodstvom nastavnice Danijele Avram.

Svečano i u OŠ „Žarko Zrenjanin“

Svečano i dostojanstveno uz veliki broj učenika, roditelja i zaposlenih obeležen je Savindan u OŠ „Žarko Zrenjanin“.  Program je počeo himnom Svetom Savi, koju je izveo školski hor koji vodi nastavnica Vera Sabo.

Slavski obred služili su otac Miodrag Stanojević i đakon Predrag Nenin. Slavski kolač su sa ocem Radivojem Nađalinom ove godine lomili „kumovi slave“, učenici razreda I2 sa učiteljicom Snežanom Rovčanin. Kumstvo za narednu godinu potom je prihvatila učiteljica Nataša Nađalin.

Nakon toga učenici četvrtog razreda, koje je pripremala veroučiteljka Milica Nenin, izveli su pozorišni komad o životu Svetog Save, odnosno Rastka Nemanjića, “Najmudriji princ”, na tekst protojereja Nemanje Krivokapića, u kostimima Radoslave Zvekić, uz scenografiju nastavnice Hajnalke Đokić. Malo je reći da su prisutni bili oduševljeni, kako samom predstavom, tako i glumačkim umećem malih glumaca.

Program je završen još jednim nastupom školskog hora, nakon čega su učenici posluženi pogačom, žitom i bombonama.

(za OŠ „Žarko Zrenjanin“ pripremila: Mirjana Radovanović)

Školska slava obeležena i u OŠ „Đura Jakšić“

U osnovnoj školi „Đura Jakšić“ priredba je počela u 11 sati intoniranjem himne Svetom Savi u izvođenju hora škole. Hor su pratili nastavnik fizike Vladimir Ilić koji je svirao gitaru i učenici. I to Petar Stanić -učenik VII 1 bio je pratnja na klaviru, Tadija Ivanica iz VII1 bio je pratnja na violini, Vladimir Stojanov iz VII1 – pratnja na tamburici i Katarina i Bogdan Pupovac iz VI3 razreda koji su svirali frulice. Dirigent je bila nastavnica muzičke kulture Ivana Petričić.

Sveštenik Davor Stojanović osveštao je i rezao kumovski kolač. U ulozi kumova bilo je odeljenje IV1 sa učiteljicom Marinom Majnerić i odeljenje VIII1 sa razrednim starešinom Tatjanom Stanimirović. Tradicija ove škole je da su kumovi odeljenske starešine sa svojim odeljenjima. Za sledeću godinu kumstovo su preuzela odeljenje III1 – učiteljice Zorice Trifunov i odeljenje VII 1 – sa odeljenskim starešinom Majom Almažan.

Priredba je bila osmišljena tako da su se na video bimu prikazivali intervjui u kojima je spominjano kako je do sada proslavljana školska slava. Govorilo se i o realizaciji međunarodne saradnje škole „Đura Jakšić“ sa slovenačkom školom iz Celja, realizaciji manifestacije Pesnička štafeta, izdavanju dvojezičnog časopisa – na srpskom i rumunskom jeziku…

Po završetku retrospektive, direktor škole Vesna Sakelšek je pohvaljena od strane kolektiva za uspešno dugogodišnje rukovođenje školom, zalaganje i posvećenost radu. Nakon toga Sakelšek je uručila knjige i pohvalila nastavnike čiji su učenici imali uspeha na takmičenjima u prethodnoj školskoj godini

Svečano i u ETŠ „Jovan Trajković“

U prisustvu ovogodišnjih i kumova koji su tu ulogu preuzeli za sledeću godinu, sveštenika, profesora, đaka i bivših zaposlenih i učenika, školska slava Sveti Sava obeležena je i u ETŠ „Jovan Trajković“.

„Prošle godine pred Svetog Savu dobili smo poziv direktorice da preuzmemo kumstvo. Mi smo to sa zadovoljstvom prihvatili. Imamo dvoje dece koji pohađaju ekonomsku školu. U našem narodu je zaista velika čast da vas neko pozove za kuma, tako da smo se rado odazvali pozivu. Mislim da je potpuno isto da li ste kum nekoj dragoj osobi ili školi. Kum je kum. Ovo je obaveza za ceo život”, kaže Zvezdana Đurić, kuma školske slave.

Ovogodišnji i budući kumovi ETŠ „Jovan Trajković“ sa direktorkom

“Član sam Saveta roditelja i školskog odbora. Meni je direktorica pred ovogodišnju proslavu Svetog Save ponudila da budem kum sledeće godine i ja sam to sa zadovoljstvom i radošću primio. Zaista je velika čast da budete kum školi. Moja ćerka je u trećem razredu. Ovo je velika obaveza, ali je, pre svega, kažem ogromna čast”, objašnjava Aleksandar Josimović, budući kum škole.

Školska slava Sveti Sava praznuje se od osnivanja ETŠ Jovan Trajković

U ETŠ „Jovan Trajković“ kažu da školsku slavu Svetog Savu slave duže od veka.

“Pravilo škole, koje smo uveli pre nekoliko godina, jeste da roditelji čije je dete u trećem razredu primaju poziv za kumstvo, a da su kumovi u godini kada je njihovo dete maturant. Mislimo da je to dobra ideja, jer na ovaj način deca školu doživljavaju kao svoj dom. Kumove biramo tako što odeljenske starešine razgovaraju sa roditeljima i onda se dogovaramo ko će zaista biti kum, jer je važno da roditelji to žele da prihvate”, kaže Dragoslava Golušin, direktorka ETŠ „Jovan Trajković“.

“U ovoj školi Sveti Sava se tradicionalno slavi, ja mislim možda čak i od osnivanja škole 1895. godine. Poslednjih godina se trudimo da to bude proslava u koju su uključeni i učenici, ne samo nastavnici. Priredba se održava u sali za fizičko, jer neku svečanu salu nemamo. Svake godine na slavu dolaze predstavnici od po 10 učenika iz svakog razreda u školi, tako da za tri godine svi đaci budu na slavi. Maturanti uglavnom dođu da pozdrave učenika čiji su roditelji kumovi. Obeležavanje školske slave podrazumeva kraću priredbu, svečanost sa sveštenikom i dodelom nagrada za učenike i nastavnike koji su imali istaknute rezultate u prethodnoj školskoj godini. Takođe, uveli smo pravilo da se ovom prilikom pohvaljuju i nagrađuju učenici sa najmane izostanaka. Želimo da istaknemo značaj prisustva nastavi, jer su svi nagrađeni odlični učenici”, dodaje naša sagovornica.

Nagrađeni učenici i nastavnici

Spisak nagrađenih učenika

Gordana Bitević, Teodor Dežan i Katarina Mirosavić za ostvarene rezultate na republičkom takmičenu iz  matematike

Bojana Đurić, Una Vuletić, Dragana Ilišković, Sandra Bagljaš i Srđan Marković za ostvarene rezultate na takmičenju studija

Boris Birdić i Miljan Jovanov su pohvaljeni u istoj kategoriji

Vitomir Vasić nagada za prvo mesto u skoku u dalj na sporstkoj olimpijadi Vojvodine

Mirjana Milenković, treće mesto u trci na 100 metara

Milica Milekić, prvo mesto u džudou

Jelena Miljević, okružno takmičenje iz biologije

Nagrađeni učenici sa najmanje izostanaka

Jelena Trbojević, Lavinija Idvorjan, Milica Milićev, Dalija Zorić, Bojan Momirski, Simona Josimović i Jelena Samardžijević

U istoj kategoriji pohvaljeni su sledeći učenici

Bojana Jovanov, Dunja Stanaćev, Nina Perin, Hana Petrović, Kosata Savić, Đura Petrović, Kanas Kornel, Dušan Gligorin, Marija Mišić, Ivana Đurđić, Đorđe Veselinović, Stefan Šofranko, Katarina Mijatov, Hilda Senti, Marija Beljin, Aleksandara Kevrešan, Marko Kežić, Anđela Dimitrijević, Laura Čonti, Tijana Govedarica, Ivana Kozlovački, Bojana Radović i Milica Vukov.

Nagrađeni nastavnici

Branislava Zubac, Dragana Miladinović, Ivana Mirazvić i Višnja Štrbac, nastavnici matematike

Jovanka Radlovački, nastavnik računovodstva

Željko Farkić i Vesna Subu, mentori za studije slučaja

Sanja Kerlec, mentor SŠOV

Vladana Mihajlović, nastavnik biologije

Milica Lukić, Zorica Petrić i Biljana Povović, nastavnici stranih jezika

U školi u Botošu Sveti Sava biće obeležen u ponedeljak

Budući da je ove godine Sveti Sava u nedelju školska slava je u pojedinim školama obeležena u petak, kao što je to recimo u osnovnoj školi „Servo Mihalj“. Druge škole su svog zaštitnika proslavile u subotu, a ima i onih koji će sveca obeležiti u ponedeljak.

“Zbog vremenskih uslova i zbog toga što je Sveti Sava u nedelju, u dogovoru sa sveštenikom naša škola će slavu obeležiti u ponedeljak 28. januara. Sutra u 11 sati biće održana priredba. Učenici svih razreda pripremaju prigodan program. Naše udruženje će, pošto smo kume, odneti kolač, koljivo, vino, sveću i jabuku za budućeg kuma. Uz to, obezbedili smo i poklon za školu. To su ikone Svetog Save za sve učionice. Naravno, mi kao kumovi smo pripremili i tortu, jer slavlje ne može da prođe bez torte. Pošto smo udruženje žena spremili smo slano predjelo i slatke kolače, dok ručak, tradicionalno, organizuje škola”, kaže Ksenija Grujić, predsednica Udruženja žena Vredne ruke iz Botoša.

“U proteklih godinu dana, od kada smo preuzele kumstvo, zaista smo se trudile da pomognemo školi koliko god smo mogli. Imali smo radionicu na kojoj su deca pravila medenjake, koja je bila vrlo uspešna. Deca su bila jako zadovoljna. Pošto su u našoj školi održani opštinsko i okružno takmičenje iz srpskog jezika, za nastavnike i roditelje pripremale smo gibančice, koje su naš zaštitni znak. Zaista se trudimo da svima koji dođu sa strane u Botoš, selo ostane u lepoj uspomeni. Naša škola je zaista prelepa, dobro opremljena i ovde su uslovi za rad izuzetni”, objašnjava naša sagovornica.

U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ svečana priredba u ponedeljak

Učenici i nastavnici u Njegošu pripremili su pravu predstavu za školsku slavu.To je rezultat njihovog timskog rada, velikog entuzijazma, kreativnosti i odgovornosti.

Dramski tekst pod nazivom Sveti Sava i golubica, objavljen na sajtu Zelena učionica, izbor je  kreativnog Njegoševog  tima za ovogodišnju svečanost povodom školske slave. Zavirili smo na generalnu probu i zatekli vedro raspoloženje i đaka i njihovih nastavnika koji su se uprkos saobraćajnom kolapsu zbog velikih snežnih padavina okupili u školi.

Dramska sekcija viših razreda ove godine nosilac je slavske svečanosti. Osmoro pravih umetnika  samouvereno i sigurno vlada već postavljenom scenom.

-Učenici su zaista posvećeno radili. Okupljamo se još od kraja novembra prošle godine, i kao pravi glumci, imali smo čitajuće probe, učenici su naučili i da način govora na sceni nije uvek kao onaj u svakodnevnom razgovoru,  zatim vežbali su scenski pokret. Dolazili su subotom u školu i tokom decembra kad smo bili zavejani, a od početka drugog polugođa svakodnevno radimo. To je samo znak da su đaci motivisani i da im kreativan rad zaista prija. Za ovo neće dobiti nijednu peticu. Od nas samo pohvalu, od publike nadamo se aplauz, ali koliko vidim, po njihovoj lepoj energiji,  i puno srce, a to je najvažnije – kaže Duška Kolarov, profesor srpskog jezika i književnosti koja vodi Dramsku sekciju.

Tekst je odabran na ideju Nataše Stevanov, veroučiteljice koja je takođe bila veoma aktivna u pripremanju predstave svojim prisustvom, savetima, kao i organizacijom i uključivanjem drugih u proces stvaranja predstave. Veliku pomoć pružila ja učiteljica Vesna Škara, koja kroz smeh kaže za sebe da je rekviziter. Svojom kreativnošću kakvu samo učiteljica posvećena svom pozivu može da ima oplemenila je kostime aktera predstave. Scenografija je ostvarena po idejinastavnice Jasmine Runjo. Na sceni se nalaze bedemi tvrđave, trodimenzionalno olistalo drvo i drugo. Sve su to sa njom pripremali učenici na časovima likovnog. Za dobar ton je zadužen nastavnik Nedeljko Popov. A kostimi su pozajmljeni  iz fundusa  Narodnog pozorišta Toša Jovanović.

Vedri kreativni metež mladih glumaca, saveti nastavnica, poslednji pred premijeru, i topao osmeh direktorke škole Marije Mijoković kao značajna podrška, to je atmosfera koju smo u subotu prepodne zatekli u školi.

Školska svečanost povodom Svetog Save biće održana u ponedeljak, 28. januara u podne, a nastupiće i školski hor pod vođstvom Dejana Amzirkova, hor učenika verske nastave pod rukovodstvom Nataše Stevanov i horić učenika prvog i petog razreda koji vode učiteljice Nataša Cvetković i Lidija Golić. Kumstvo za idući slavu preuzeće Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave Zrenjanin.

Sveti Sava kao školska slava ustanovljen je 1840. godine i to na predlog rektora Liceja iz Kragujevca Atanasija Nikolića. Odlukom tadašnjih komunističkih vlasti ovaj običaj je ukinut 1945. godine, ali je posle skoro poluvekovne zabrane ponovo vraćen 1990. godine.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh