I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Školska slava Sveti Sava obeležena u svim školama i vrtićima

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas Savindan, dan utemeljivača države i školstva. Sveti Sava se slavi kao školska slava i zato sve škole i obrazovne ustanove obeležavaju praznik svog zaštitnika, velikog diplomate i državnika, čije se vreme u srednjovekovnoj istoriji smatra zlatnim vekom srpskog preporoda.

Sveti Sava obeležen je u osnovnim i srednjim školama, kao i predškolskim ustanovama na teritoriji Grada Zrenjanina: OŠ „2. Oktobar“, Tehničkoj školi, OSŠ „9. Maj“, Zrenjaninskoj gimnaziji, OŠ „Petar Petrović Njegoš“, OŠ „Đura Jakšić“, ETŠ „Jovan Trajković“, Medicinskoj školi, EGTŠ „Nikola Tesla“, OŠ „Bratstvo“ Aradac, OŠ „Dr Boško Vrebalov“ Melenci, OŠ „Bratstvo jedinstvo“ Belo Blato i drugim.

Osnovna škola „Đura Jakšić“

Svečanim program uz osveštanje slavskog kolača, dramskim programom i podelom nagrada i zahvalnica nastavnom i školskom osoblju obeležena je školska slava Sveti Sava u OŠ „Đura Jakšić“.

I Taxi Zrenjanin

Svetu liturgiju uz osveštanje slavskog kolača služili su otac Davor Stojanović i otac Dimitrije Šljokić. – Želim vam da još mnogo godina zajedno proslavljamo zaštitnika naše škole u zdravlju, veselju i Božijem blagoslovu. Neka nam Sveti Sava i njegov životni put budu putokaz kroz život – reči su sveštenika upućenih deci i roditeljima ovom prilikom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U ovoj školi tradicija je da kumstvo prelazi sa jednog odeljenja na drugo. Tako su ove godine kumstvo od IV 1 nastavnice Zorice Trifunov i VIII 1 Maje Omalžen preuzela odeljenja III 1 Nataše Stanić i VII 1 nastavnice Jasmine Mijatović.

Na svečanosti su učenici IV 3 učiteljice Vesne Lugonje i IV 2 učiteljice Zorice Ješić izvela predstavu „Ugledni čas“ po scenariju i režiji Sonje Vujaković.

Nastavnom, pedagoškom i školskom osoblju OŠ „Đura Jakšić“ i isturenog odeljenja u Jankov Mostu uručene su zahvalnice uz prigodan poklon, knjigu „Sa pašnjaka do naučenjaka“ biografiju Mihajla Pupina.

U ime škole čestitke je uputila direktorka Vesna Sakelšek.

Nagrađeni nastavnici–mentori koji su ostvarili uspeh u radu sa učenicima u šk.2018/2019.godini:
Igor Jakšić, Vladimir Ilić, Tanja Ković, Danijela Prelević, Ružica Miolski, Vesna Vrućinić, Jasmina Mijatović, Miodrag Mijatov, Jovan Đorđević, Đurđevka Grujin, Marina Majnerić, Sonja Vujaković, Svetlana Radin, Gordana Knežević, Radosna Vlajkov, Zorana Rakić, Nataša Stanić, LJubica Bjelotomić, Biljana Perin, Zorica Trifunov, Zorica Ješić i Vesna Lugonja.


Za doprinos i zalaganje u radu i životu škole (nanastavno osoblje): Draguca Buzejka, Rožika Njergeš, Zlatko Mišić, Gordana Kravar, Vukosava Jovanov, Svetlana Bačulov, Ljiljana Klać, Jasmina Mijatov, Jovana Milićev Radišić, Branka Jančić, Viktorija Puzdrea, Nadica Žeravica, Lija Petri, Anamaria Šokarda.

Koordinatori nastave: .Marina Majnerić – koordinator 1. ciklusa,  Jovan Đorđević – koordinator 2. ciklusa

Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“

Uz službu sveštenika, a zatim prigodnim muzičkim i dramskim tačkama u čast Svetog Save, Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš“ je obeležila slavu. Podsetli su se značaja Svetog Save, i njegovog uticaja na razvoj školstva i obrazovanja u Srbiji.

„Ponosni smo što obeležavamo slavu u čast Svetog Save. On je pre svega učio svoj narod koliko je važno znanje, ljubav, poštenje, praštanje i mirenje. Želim nam svima da ovaj dan lepo proslavimo. U budućnosti želim da još više poštujemo tradiciju, a i da lakše prihvatamo novine. Veoma je važno da svi nastavimo putem, koji je odredio Sveti Sava. Treba stvarati što bolje uslove za obrazovanje u budućnosti  za našu decu.“- istakla je direktorka škole Marija Mijoković

 

Kuma slave je bila načelnica Školske uprave Snežana Oluški Vlačić, koja je istakla važnost kumovanja, a kumstvo za sledeću godinu je preuzeo pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

Proslava Svetog Save u školi „9.maj“

U osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“ školska slava Sveti Sava obeležena je uz prigodan program koji su pripremli učenici ove škole i njihovi prijatelji.

„Danas obeležavamo veliki praznik za našu školu i srpski narod uopšte. Sveti Sava je priča koja se neprestano priča, a koja se nikada do kraja nije ispričala. Sveti Sava je celim životom prema sebi bio strog, a prema drugima blag. Pun ljubavi sve što je imao davao je drugima. Njegova produhovljenost, mudrost, a kada zatreba i borbenost su vrline koje nam ponekad nedostaju. Sveti Sava nam je životom i delom ostavio u amanet mnoge vrednosti. Imao je svoju misiju, dao nam je putokaz kuda treba da idemo. Mi smo ponosni na našu misiju u dugoj istoriji naše škole. Edukujemo učenike, našu decu sa ciljem da ih što više uključimo u društvo i da ih pripremimo za samostalan život. Za ispunjenje ove misije potrebno je znanje, strpljenje i velika ljubav. To ne možemo bez pomoći svih vas. Naših prijatelja koji nikada ne zaboravljaju našu decu“ – istakla je Snežana Vukić, direktorka OSŠ „9. maj“.

„Sa nama su danas naši učenici, drugari iz centra „Alternativa“ koji su došli sa svojom predstavom, tu je i naš inkluzivni hor, kao i učenici iz nižih i viših razreda iz „Naše priče“. Kum je ove godine bio Dragan Ćapin, koji je kumstvo predao gradonačelniku Čedomiru Janjiću“, dodaje naša sagovornica.

Obeležavanje slave Sveti Sava u Ekonomsko-trgovniskoj školi „Jovan Trajković“

Svečano je bilo i u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Jovan Trajković“.

„Savindan je dan posvećen tvorcu ideje o obrazovanju kao celoživotnom učenju. Školska slava Sveti Sava je za našu školu uvek svečan i bitan dan. Ove godine imamo još jednu važnu godišnjicu. Proslavljamo 125 godina postojanja i rada. Na ovoj svečanosti počinjemo proslavu ovog važnog jubileja, koji ćemo obeležiti nizom drugih svečanih aktivnosti tokom godine“ izjavila je Dragoslava Golušin, direktorka škole.

„Sveti Sava nam je ostavio u amanet da živimo i učimo negujući prave, istinske ljudske vrednosti. Svet se menja, škola zajedno sa svetom i njegovim potrebama, ali istinske duhovne vrednosti bi trebalo da ostanu iste i uvek prisutne u nama bez obzira na sve promene. Trudimo se i uvek ćemo se truditi da poštujući principe skromnosi, istine, duhovnosti i učenja ostanemo na tom putu, jer on je za nas jedini ispravan. Ova slava je prilika da se i sami podsetimo ko smo i kakvi treba da budemo. To nije uvek lako. Ali je trud onih koji su davno pre nas prokrčili puteve kojim smo mi nastavili večna inspiracija svima nama u ovom lepom i teškom zanimanju. Sveti Sava je najveći primer ispravnosti koji treba negovati na tom putu i kojeg se nikada, ma koliko teško izgledalo, ne treba odreći“, dodaje naša sagovornica.

Kumstvo je ove godine preuzela porodica Nikolić. Po tradiciji reč je o prodici učenika ove škole. Ovoga puta u pitanju je porodica učenice trećeg razreda Milice Nikolić.

„Poziv za kumstvo je za nas velika čast i zadovoljstvo. Poziv nas je iznenadio, ali smo ga sa zadovoljstvom prihvatili. Narednih godinu dana ćemo uvek biti tu za sve što bude potrebno školi“, rekla je Božica Nikolić, kuma škole.

Obeležavanju školske slave u ETŠ „Jovan Trajković“ u ime grada prisustvovala je Ljuba Travica, zamenik predsednika Skupštine grada.

Pohvale i nagrade za učenike sa najmanje izostanaka

U ETŠ „Jovan Trajković“ svake godine se na Savindan nagrađuju najuspešniji učenici i njihovi profesori.

Učenici koji su pohvaljeni zbog najmanje izostanaka su Natalia Časar, Jovana Stojisavljević, Sara Šarić, Jovana Marjanski, Marko Gostović, Tamara Milićev, Gloria Reves, Bojana Petković, Jovana Stošić, Sanja Jojić, Nina Perin, Željka Zekirović, Marko Stefanović, Kornel Kanas, Ela Kiš, Kristina Caran, Bojan Radlovački, Dragan Samardžić, Danijel Grubić, Leontina Goda, Bojana Jeremić, Ljiljana Dulijan, Ivana Pecnik, Jelena Stojanović.

Učenici koji su nagrađeni zato što su bili najredovniji na nastavi su Zorana Kljajić, Jelena Stojak, Milica Nikolić, Lavinija Idvorjan i Dalija Zorić.

Pohvale i nagrade za učešća na takmičenjima

Na takmičenju u Startit centru Zrenjanin – preduzetništvo, tim među kojima su bili i učenici David Stojisavljević i Teodora Pekić osvojio je prvo mesto. Konsultatn im je bila nastavnik Katarina Budimlija.

Treće mesto na takmičenju iz matematike zauzeli su Gordana Bitević i Teodor Dežan. Pohvalu za učešće na takmičenju dobio je i Stefan Pavković.

Prvo mesto u atletici, skok u dalj, osvojio je Vitomir Vasić.

Nastavnici koji su pripremali učenike koji su osvojili priznanja su:

Vesna Subu, mentor ekipe koja je osvojila prvo mesto u rešavanju studije slučaja u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Subotici.

Sonja Marjanski Lazić, mentor ekipe koja je osvojila prvo mesto u rešavanju studije slučaja u oblasti turizma u organizaciji Univerziteta Singidunum.

Branislava Zubac i Višnja Štrbac su bili mentori učenicima koji su učestovavali na takmičenju iz matematike.

Pohvaljena je i Vesna Rončević, školski pedagog  jer je svojim originalnim i stručnim idejama unapredila rad škole.

Među pohvaljenima su i odeljenja kuvara 1/7,2/7 i 3/7 i njihovi nastavnici koji su na karavanu „Izađi mi na teglu“ osvojili drugo mesto u pravljenju ajvara.

Odeljenje 3/8 sa nastavnicom Magdom Kuburić pohvaljeno je za učešće na takmičenju učenika osnovnih i srednjih škola iz  oblasti zaštite potrošača.

Učenici 3/5 Kristina Vrška i Zorana Bilić, smer trgovac, sa nastavnicom Vericom Dujin pohvaljeni su za učešćen na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“.

Učenici odeljenja 4/1 pohvaljeni su za izuzetan uspeh i vladanje.

Ekipa koja se takmičila u malom fudbalu a koju su činili Stefan Bačko, David Simić, Zoran Šerban, Ognjen Jeftić, Andrej Malek, Stefan Gajilović, Dalibor Galić, Stefan Pavković, Andrej Krstić i Igor Pavlov sa nastavnikom Bogdanom Miloševićem takođe je pohvaljena.

Poseban napredak u radu škole je ostvaren uvođenjem elektronskog dnevnika. Za to su najzaslužnije bile profesorke Milica Anđić i Branislava Guteša.

Školska slava obeležena u beloblatskoj školi

Savidan nas sve spaja. Kako u duhovnoj, tako i u ljudskoj dimenziji. Sveti Sava pripada svima nama. I onima, koji ne pripadaju isključivo srpskom korpusu ali i svima nama čiji su svetonazori prožeti ljubavlju i bratstvom među ljudima. Nekako delo i, sve ono što nam je ostavio u amanet, izlazi iz okvira čisto religijske dogme.

Njegov životni opus, kao religijskog vođe, itekako je ispunjen i delima opšte ljudskim , reklo bi se univerzalnim. Primer za svakoga i put svačiji. Od princa preko monaha do pomiritelja , prosvetitelja i prvog patrijarha. Ličnost za sva vremena.

U tu neobičnu i tako prihvatljivu priču uveli su nas đaci OŠ „Bratstvo jedinstvo“ iz Belog Blata prvo svetosavskom himnom, a potom i prigodnim recitacijama, govorima i glumačkim interpretacijama iz žitija o tom Velikom čoveku.

Svakako na svim našim jezicima i sa svim osmesima naše dobre dece. Svetosavska akademija, skromna i produhovljena, sa naglašenim elementima suživota među ljudima, kao deo Savinih uputa i poduka, okončana je podelom bombona. To je ujedno bio i simboličan vid razumevanja i negovanja zaveta Svetog Save i njegovog odnosa prema najmlađima.

Srećna školska slava svim našim drugarima!  Đački parlament OŠ“Bratstvo jedinstvo“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh