I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Besplatna škola vožnje skutera i prvenstvo Vojvodine u akvabajku na Peskari

Ovog vikenda posetioci Peskare mogu da vide i da učestvuju u nesvakidašnjem događaju u našem gradu. Naime, na ovom popularnom kupalištu održavaju se besplatna škola vožnje skutera i prvenstvo Vojvodine u akvabajku. Interesovanje sugrađana za ovu manifestaciju je veliko, budući da je za školu vožnje skutera već prijavljeno 70-ak polaznika.

Promocija akvabajka na Peskari je prvi put održana prošle godine, u okviru manifestacije Dani piva. Zbog atraktivnosti događaja, organizatori su odlučili da ovu manifestaciju izdvoje kao samostalnu. U okviru nje održava se i besplatna škola vožnje skutera.

PerSu marketi

„Smatrali smo da na početku otvaranja sezone kupanja na Peskari treba da imamo nešto ovako. Reč je o besplatnoj školi vožnje skutera. Peskara je izuzetan teren za ovako nešto. Za besplatnu školu vožnje skutera na vodi prijavilo se 70-ak Zrenjaninaca. To pokazuje da za ovu manifestaciju vlada veliko interesovanje sugrađana. Škola se održva tokom vikenda na Peskari i to u periodu od 11 do 15 sati. U nedelju će biti organizovano i takmičenje. Ova manifestacija je ujedno i promocija turizma u Zrenjaninu i promocija sporta i zdravog načina života. Posetioci Peskare mogu da uživaju u atrakciji, koju nemaju prilike svakodnevno da vide“, kaže Ivana Bogaroški iz Turističke organizacije Zrenjanina.

Miroslava Najdanovski promoter ovogodišnjeg akvabajka

Grad Zrenjanin i Sportski savez Zrenjanina u potpunsti podržavaju ovakve događaje. Trudiće se da sličnih dešavanja ubuduće bude što više. Promoter ovogodišnjeg akvabajka na Peskari je proslavljena plivačica Miroslava Najdanovski.

“Jako mi je drago što se ovakve manifestacije odžavaju u Zrenjaninu, pogotovo kada su na vodi. Vidim da su manifestacije počele da se umnožavaju i da ih je sve više u gradu. Drago mi je da će Zrenjaninci koji nemaju prilike da odu na odmor probati da voze skutere u njihovom gradu. Kao što znate, moji roditelji žive ovde i volela bih da sa njima i prijateljima podelim i ovo iskustvo. Da svima kažem da mogu na Peskari da provedu leto, ako nisu u mogućnosti da odu negde na more. Hvala organizatorima koji su me pozvali. Rado sam se odazvala, jer zaista volim da posetim sve što se dešava u mom rodnom gradu i da budem deo toga. Zrenjanin je moj grad i bez obzira gde se nalazim i koliko god vremena provodila ili ne provodila u njemu, ja ću uvek sva dešavanja podržati“, naglašava Miroslava Najdanovski.

Besplatna škola vožnje skutera na vodi na Peskari

Promocija akvabajka na Peskari ujedno znači i promociju nautičkog turizma, sporta i same Peskare kao mesta na kom je moguće lepo i kvalitetno provesti leto.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Manifestacija akvabajk ima za cilj da podigne moto-nautiku na neki viši nivo u Srbiji. Ovo je jedan od vidova kako da mlade ubacimo u ovaj sport. Oni tokom ovog vikenda dobijaju svu opremu, skutere i znanje instruktora. Nakon toga samo treba da se neko zaljubi u ovaj sport, da se „zarazi“ i da krene da se takmiči. Ono što je najbitnije u celoj priči jeste edukacija u vodenom saobraćaju. Sport, lepo vreme, druženje, provod, stavljamo u drugi plan. Deca moraju da nauče da skuteri mogu da budu jako opasni ako se nepravilno koriste. Većina dece misli da to baš i nije neka velika nauka, voziti skuter na vodi. Moram da im kažem da to jeste nauka. Tu su strašna ubrzanja, velike brzine i ljudima je potrebno preneti iskustva kako bi znali gde su greške“, kaže Aleksandar Krevešić, predsednik motonautičkog kluba Motodžet.

Ukoliko bi neko hteo da proba da vozi skuter na vodi, mora da ima više od 10 godina.

„Imate klince od 16-17 godina koji su prvaci sveta u vožnji skutera na vodi. Deca sa 10-11 godina već komotno mogu da počnu da treniraju. Rekreativno ne možete da vozite skutere na vodi sa 14-15 godina, jer niste punoletni, nemate sertifikat za upravljanje čamcima, jer je u pitanju saobraćaj. Kada je u pitanju sport, onda može da se počne tako rano, već sa 11 godina“, objašnjava naš sagovornik.

Iako ne izgleda tako, vožnja skutera na vodi nije nimalo laka

Na obukama se najviše skreće pažnja na to kako se upravlja skuterom i kako vozač treba da se ponaša.

„Skuteru čim date gas, on je upravljiv. Savijanjem kormana, on ide levo, desno. Početnička greška jeste to što ljudi daju gas, puste gas, uspaniče se. Da bi izbegli preprek, treba da idu levo-desno, a oni puste korman i skuter ide pravo na prepreku. Novije generacije skutera imaju kočnice. Mi smo na Peskari postavili markere da bi polaznici naučili kada se daje gas, kada se popušta, kako se korman savija, kako se skuter vraća. Besplatna škola vožnje skutera je ustvari kratak kurs da polaznici nauče pravila. I to ona koji neki možda ne znaju ni posle mnogo godina vožnje skutera. Početnici, ako slušaju, već nakon 10-ak minuta mogu da nauče šta je suština vožnje. Pitanje je da li će se oni kasnije toga pridržavati“, kaže Krevešić.

Da biste se bavili akvabajkom potrebno je dosta novca.

„Svaki sport je skup. Ne postoji jeftin sport, jer je sport skupa zabava. Ono što povećava troškove je i to kada sport nije razvijen. U Srbiji akvabajk nije razvijen. Ukoliko vi želite da se bavite ovim sportom i odete u neki klub koji, takođe, nije razvijen, oni će vam reći „lepo je što želite ovim da se bavite, ali mi nemamo dovoljno opreme i vi to sve morate sami da kupite“. Onog trenutka kada budemo imali jake klubove, sa jakim sponzorima, automatski će i ovaj sport postati dostupniji svima. Kada je u pitanju rekreativna vožnja, koju ja ne zovem baš sportom, onda je to tek skupo. Ali, ako to jako želite, onda uspevate da se dovijate nekako, dodaje naš sagovornik.

Obavezna operma za akvabajk

„Obavezana oprema su posebno odelo za vodu i rukavice zbog zdravlja, jer ste vi mokri i na vetru ste. Takođe, mora da se nosi i prsluk za spasavanje da ne biste potonuli. I bez njega se ne može na skuter. Kontakt ključ mora da bude vezan za ruku ili za prsluk, kako bi se, ukoliko padnete sa skutera, on ugasio da ne bi povredio vas ili nekog od kupača“, naglašava Krevešić.

Nakon dva dana obuke, polaznici besplatne škole vožnje skutera na vodi moći će da pokažu posetiocima Peskare šta su naučili.

„Manifestaciju završavamo prvenstvom Vojvodine u akvabajku. Obezbedili smo jedan skuter koji se vozi u svetskoj klasi. Petnaestak učesnika će voziti isti taj skuter i pokazitavti svoje veštine. Ove godine će se takmičiti i deca koja su tokom vikenda učila da voze skuter na vodi. Naravno, neće biti sami, nego sa instruktorima. Videćemo decu koja nikada do sada nisu vozila skuter, ali su tokom ova dva dana savladala prva pravila“, kaže naš sagovornik.

Mladi Zrenjaninci žele da probaju da voze skuter na vodi

Besplatna škola vožnje skutera je privukla pažnju, pre svega, velikog broja tinejdžera.

„Prijavila sam se za ovu školicu, jer volim motore i mislim da je ovo slično samo što je na vodi. Mislim da će biti ful osećaj dok se budemo vozili, pogotovo što to podrazumeva brzinu tokom vožnje“, kaže Una Rodić koja ima 15 godina.

„Mislim da će biti dobro, zabavno. Ovaj sport mi deluje jako lepo. Sviđa mi se što u Zrenjaninu konačno imamo priliku da bar jednom godišnje sednemo i da probamo da vozimo skuter na vodi. Danas ću prvi put sesti na ovakav skuter i verujem da će biti nezaboravno iskustvo“, kaže šesnaestogodišnji Boris Sabo.

Boris Sabo

Za vožnju su se prijavili i oni koji već znaju da voze skutere na vodi.

„Vozio sam skuter kada sam bio na moru. Osećaj je fenomenalan. Zato sam danas opet došao ovde na Peskaru. Tu su adrenalin, talasi, vetar, brzina. Jednostavno, to mora da se doživi. Ja se ne bavim ovim sportom, ali mislim da je on vrlo skup. Čak i rekreativno ako hoćete da vozite skuter na vodi. Znamo da se na moru to plaća 50-100 evra. Tako da nemamo često priliku da besplatno vozimo skutere na vodi. Hvala svima koji su ovo organizovali da i mi Zrenjaninci probamo nešto novo u gradu“, kaže Dragan Jocić.

Zrenjanin ima mnogo potencijala za odmor i turizam, ali su mu do sada nedostajali sadržaji. Organizovanjem ovakvih i sličnih akcija, čine se prvi koraci kako bi se osmislili kompletni turistički proizvodi. U njima mogu da uživaju i sugrađani, ali i njihovi gosti kojih bi u narednom periodu treblo da bude sve više. Jer Zrenjanin zaslužuje da se nađe visoko na turističkoj mapi Srbije. I to u društvu Beograda, Novog Sada, Niša, Kopaonika, Zlatibora, Soko Banje i drugih popularnih destinacija.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh