I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Vitomir Vasić, učenik ETŠ “Jovan Trajković”, nova nada zrenjaninske atletike

Đaci Ekonomsko-trgovinske škole “Jovan Trajković” godinama unazad ostvaruju zapažene rezultate na republičkim takmičenjima. Uglavnom su to takmičenja iz matematike, rešavanja studije slučaja, računovodstva… Ipak, među učenicima ove škole ima i onih koji se ozbiljno bave sportom. Vitomir Vasić je jedan od njih. Na nedavno održanom školskom republičkom takmičenju u atletici ovaj momak je osvojio prvo mesto u disciplini skok u dalj.

Vitomir Vasić je učenik II6 razreda ekonomske škole, smer konobar. Osim što dobro barata poslužavnikom, on je i prvak Srbije u konkurenciji učenika u skoku u dalj.

“Atletikom se bavim 10 godina. Treniram više disciplina. One koje su obuhvaćene desetobojem. Tu su discipline kao što su skok u dalj, skok u vis, bacanje kugle, bacanje koplja, trčanje na 1.500, 400 metara… Meni ovo nije prvo takmičenje. Na njemu sam postigao lični rekord. Takođe, osvojio sam normu za Olimpijadu koja se održava u Azerbejdžanu u Bakuu i nadam se da ću tamo napraviti još bolji rezultat. Skok je bio dug 6,88 metara. Ovo je težak sport. Treba puno, puno treniranja, volje, puno odricanja. Ja se najviše odričem druženja“, kaže Vitomir Vasić.

PerSu marketi

„Do sada sam osvojio više od 50 medalja na raznim takmičenjima. Mogu da kažem da su profesori puni razumevanja prema obavezama koje imam kada se pripremam za takmičenja. Planovi za budućnost su da osvojim normu za Evropsko prvenstvo koje je 7,20 metara. Nadam se da ću uspeti toliko da skočim, ali to je jako teško. Ja nemam uslove za treninranje. Stadion se trenutno radi, pa tu ne mogu da vežbam. Ovo je tehnička disciplina. Mora da se radi bar dva puta nedeljno. Ja trenutno skačem samo kada idem na neko takmičenje. Ako se sve to uzme u obzir ja imam dobar rezultat. Ali, želim da skočim bar 30 centimetara više kako bih dostigao postavljenu normu za takmičenje“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Skok u dalj zahteva koncentraciju, tehniku, brzinu, odraz

Talenat za atletiku je kod Vitomira prepoznat još u najranijem detinjstvu.

„Kad sam bio mali, još u zabavištu sam trčao. Bio sam baš brz. Već sa šest godina sam na takmičenju na 60 metara bio prvi. Posle sam otišao u osnovnu školu i tu su u meni prepoznali potencijal. Upisali su me na atletiku i prve tri godine sam trenirao samo trčanje na 60 i 100 metara. Kasnije me je trener poslao da vidi kakav sam u disciplini skok u dalj. Tu su videli da imam dobar odraz i da polako mogu da idem na veće daljine. Za skok u dalj su najvažniji koncentracija, tehika, brzina, odraz. Voleo bih da dostignem rezultate koje ima Ivana Španović, ali videćemo. Za žene je svetski rekord 7,52, a za muškarce je 8,95 metara…“, objašnjava Vasić.

„Vitomir Vasić bi mogao da bude naslednik Ivane Španović u muškoj konkurenciji“

U školi kažu da su ponosni na uspehe koje njihovi đaci ostvaruju na takmičenjima.

„Vitomir je naš đak već dve godine i „sija“ za nas dve godine. Osvojio je prva mesta na opštinskom, okružnom i međuokružnom takmičenju u skoku u dalj. I evo na republičkom je, takođe, bio najbolji. Nismo imali sreće, jer nemamo ekipu, da odemo i na svetsko takmičenje. Ove godine je tamo predviđeno samo ekipno učestvovanje. Ali, i ovo je dovoljno veliki uspeh“, kaže Sanja Kerlec, profesor fizičkog vaspitanja.

Sanja Kerlec i Vitomir Vasić

“Vitomir ima veliki potencijal i mislim da bi mogao da bude naslednik Ivane Španović u muškoj kategoriji. On sam trenira, a mi smo tu da ga podržimo i da ga pratimo. Malo je đaka koji su spremni i koji žele da idu na takmičenja. Zašto je to tako, ne znam. Ima onih koji treniraju, ali ne žele da se nadmeću na školskim takmičenjima. Ja sam veoma ponosna na uspeh koji je Vitomir ostvario. Mogu samo da pozovem druge učenike da nam se priključe kako bismo imali ekipu da idemo na svetsko takmičenje“, dodaje naša sagovornica.

Rekonstrukcija stadiona u Karađorđevom parku počela je krajem februara ove godine. Iz grada su još tada obećali da će po njenom završetku ovo biti objekat vredan pažnje, na kojem će se održavati veliki sportski događaji. A to znači da će i mladi talentovani sportisti poput Vitomira Vasića imati konačno adekvatne uslove za trening.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh