I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sklapanje Rubikove kocke omiljeno među učenicima OŠ „Žarko Zrenjanin“

Takmičenje u sklapanju Rubikove kocke održano je po šesti put u Osnovnoj školi “Žarko Zrenjanin”. Rubikova kocka je decenijama jedna od najprodavanijih igračaka u svetu, a 2005. godine dostignuta je cifra od preko 300 miliona prodatih primeraka. Svoju najveću popularnost u celom svetu dostigla je sredinom osamdesetih i devedesetih godina, a u školi “Žarko Zrenjanin” naročito je popularna od 2014. godine.

-U svetu je poslednjih meseci popularan trend da deca vrte ”fidžet spiner”, dok u našoj školi učenici u rukama najčešće imaju Rubikovu kocku. Ideju za organizovanje takmičenja u sklapanju Rubikove kocke predložili su sadašnji osmaci, tadašnje V1, i njihov nastavnik matematike Ivan Radonić. Od tada se redovno, čak i dva puta godišnje, organizuje ovo takmičenje, koje je ušlo i u Godišnji plan škole. Učenici ga uvek nestrpljivo očekuju, na takmičenju bude preko 50 učesnika viših razreda, koji se takmiče kako u sklapanju jedne strane, tako i u sklapanju cele kocke. Postoji i posebno takmičenje za devojčice, kaže nastavnica matematike u toj školi, Zorana Raičević.

PerSu marketi

U priremi takmičenja i merenju vremena za koje kocka treba da se sklopi, učestvuju članovi matematičke sekcije, dok su nastavnici ti koji vode računa o regularnosti takmičenja. Publika tokom takmičenja osim navijanja, ima priliku da pokaže poznavanje formula za površinu, zapreminu, i dijagonalu kocke.

Broj različitih kombinacija strana Rubikove kocke iznosi tačno 43.252.003.274.489.856.000, što zahteva znanje u sklapanju svih strana iste boje. Svetski rekord u sklapanju cele kocke iznosi 5,66 sekundi, dok rekord u OŠ „Žarko Zrenjanin“ iznosi 14, 56 sekundi.

-Ove godine starijim drugarima su se pridružila i dva učenika iz trećeg razreda, sa svojom učiteljicom Jadrankom Žigić. Kako stvari stoje, izgleda da će sledeće godine biti još takmičara iz nižih razreda. Želja nam je da uključimo i učenike drugih škola, i da organizujemo međuškolsko takmičenje, kaže Zorana Raičević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Poruka ovogodišnjih pobednika Olah Denisa, Nikole Ignjatova i Luke Novakovića, drugarima iz „Žarka“ glasi: “Vežbajte, jer poziv uskoro stiže!”

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh