I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Sindikati se ne slažu sa ponašanjem lokalnih čelnika

Nezavisni sindikat Gradske uprave u Zrenjaninu optužio je čelnike lokalne samouprave da izbegavaju socijalni dijalog i zaključenje kolektivnog ugovora sa reprezentativnim sindikatima.

grad-zrenjaninGradonačelnik poručio sindikalcima da ne igraju političke igre Enlarge Gradonačelnik poručio sindikalcima da ne igraju političke igre Predsednik tog sindikata Željko Tornjanski kazao je da skoro godinu dana traju bojkot i opstrukcija pregovora, te da se gradska vlast ponaša potpuno suprotno od Vlade Srbije koja je uputila na doradu novi Zakon o radu, kako bi bio dobar za poslodavce, a stimulativan za radnike. Tornjanski je upitao zašto Gradskoj upravi nije u interesu da se preispitaju i zaštite prava i uslovi rada zaposlenih, napominjući da bez takozvanog dostojanstvenog rada nema ni željenih rezultata.

– Umesto toga, svakodnevno trpimo razne vrste pretnji i šikaniranja od strane Gradske uprave, u kojoj međuljudski odnosi nisu bili nikada lošiji zbog treniranja strogoće. Kolektivnim ugovorom smo želeli, između ostalog, da Gradsku upravu napravimo javnom i transparentnom, omogućimo solidarnu pomoć za zaposlene sa srednjom i nižom stručnom spremom kao što je to uradio Administrativni odbor Skupštine Srbije i povećamo broj ovlašćenih predstavnika sindikata za jedan. A, došli smo do situacije da se najviši rukovodioci u Gradskoj upravi nagrađuju sa 10 odsto i prekovremenim satima, a da nam se sekretar sindikata premešta na drugo radno mesto – istakao je Tornjanski i upozorio da će, ukoliko pod hitno ne bude zaključen kolektivni ugovor, sindikat biti prinuđen da primeni sve zakonom predviđene vidove sindikalne borbe.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, odgovarajući na obraćanje Nezavisnog sindikata, rekao je juče za „Dnevnik” da zahtevi koji su u skladu sa zakonom i koji su realni u ovako teškoj ekonomskoj situaciji treba da budu prihvaćeni. S druge strane, sve ono što je nerealno i povlači određene krivične sankcije, nije moguće realizovati.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
Fordomanija

– Postoje određene smernice dobijene od državnog revizora, koji je proverio rad lokalne samouprave u prethodnom periodu – napomenuo je Bošnjak i pozvao sindikate da ne budu deo političkih igara i da se doista zalažu za radnička prava, a ne za privilegije pojedinaca.

Upitan da prokomentariše tvrdnje da sindikalci svakodnevno trpe razne vrste pretnji i šikaniranja, zrenjaninski gradonačelnik je odgovorio da nije upoznat sa time.

– Ne znam ništa o tome. Naravno, i za to postoje zakonska rešenja, ako ima takvih slučajeva – naglasio je Bošnjak i dodao da niko od sindikalnih lidera njemu lično nije ukazao na takve primere.

Nezavisni sindikat Gradske uprave je, da podsetimo, 1 . marta podneo predlog kolektivnog ugovora, ali ni tri meseca kasnije čelnici lokalne samouprave nisu pokazali spremnost za pregovore. Stoga je sindikat 5. juna Agenciji za mirno rešavanje sporova podneo zahtev za posredovanje. U međuvremenu, oba reprezentativna sindikata u Gradskoj upravi zauzela su jedinstven stav po skoro svim pitanjima i zajedno su nastupala. S druge strane, po rečima Tornjanskog, predstavnici Gradske uprave se nisu potpuno posvetili ovom procesu, tako da je dolazilo do situacija da se već usaglašeni i dogovoreni članovi kolektivnog ugovora sa miriteljem Agencije na sledećem sastanku menjaju, a pregovori odlažu u nedogled iz različitih razloga.

Izvor : Dnevnik.rs

Ž. Balaban

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh