I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Simpozijumsko pivo proizvedeno u Zrenjaninu samo za potrebe naučno-stručnog skupa

Jedna od najstarijih pivara u zemlji – Zrenjaninska industrija piva odavno ne radi. Zbog toga, stanovnici grada na Begeju već godinama nemaju mogućnost da piju pivo koje se proizvodi u njihovom gradu. Uspomenu na to da se u Zrenjaninu nekada punilo pivo, čuva manifestacija Dani piva, koja se ove godine održava 33. put. U okviru nje, od 28. do 30. avgusta, održava se naučno-stručni simpozijum posvećen pivarstvu. Organizatori su održali obećanje koje su dali prošle godine i za potrebe ovogodišnjeg skupa za učesnike obezbedili pivo koje je proizvedeno u Zrenjaninu. Simbolično su ga nazvali Simpozijumsko pivo.

Više od dva i po veka zrenjaninska pivara odolevala je različitim iskušenjima. Proizvodnja je opstajala uprokos ratovima i požarima. Ipak, tranziciju i privatizaciju u 21. veku nije preživela. Nekada nadaleko poznato zrenjaninsko pivo odavno se ne toči. Uprkos tome, manifestacija Dani piva opstaje. Tokom njenog održavanja krajem avgusta, kroz grad na Begeju prođe oko pola miliona ljudi. Kada su Dani piva prvi put organizovani niko nije ni slutio da će manifestacija trajati decenijama i da će biti među najpopularnijima u Srbiji.

PerSu marketi

Na prvim Danima piva, pre 33 godine, postojala su samo tri štanda

„Ja sam bio 1986. godine radnik Kompasa, slovenačke turističke agencije, i bio sam u komisiji koja je napravila prve Dane piva. Povod je bio 240 godina proizvodnje i točenja piva u Zrenjaninu i otvaranje restorana Pivnica. Prvi Dani piva su održani između Bukovčeve palate i katoličke katedrale. Tu su bila postavljena tri štanda. Jedan štand je bio štand zrenjaninske Pivare i tu se pivo delilo besplatno. Drugi je bio štand tadašnjeg UTP Kaštel. Tu se pivo prodavalo po povoljnijoj ceni od redovne i pravio se roštilj. Treći je bio štand ugostiteljskog preduzeća Šumadija, čija je kafana bila u sadašnjoj Savezničkoj ulici. Prvi Dani piva održani su 20. i 21. juna, a ne kao sada u avgustu“, priseća se Vlado Dašić, vlasnik turističke agencije Karavan, jedan od osnivača Dana piva i organizator naučno-stručnog skupa o pivarstvu.

Vlado Dašić

„Sve od tada pa do prošle godine Dani piva su bili organizovani na ovaj ili onaj način. Po meni, ova manifestacija je imala smisla sve do trenutka dok je radila Pivara u Zrenjaninu. Onog trenutka kada je nestala zrenjaninska Pivara i kada nismo imali svoje pivo, Dani piva su, po meni, bili čudna manifestacija. Mi, Zrenjaninci često volimo da kažemo da imamo most, a nemamo reku koja teče ispod njega, da imamo Dane piva, a nemamo pivo…“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pivo treba da bude okosnica manifestacije Dani piva

Dani piva odavno nisu manifestacija kakva je bila na osnivanju.

„Moja ideja, kao turističkog radnika, je bila ta da pomognem manifestaciji Dani piva da ne ode čak i u vašarski deo, jer je mnogo segmenata pripojeno ovoj manifestaciji. Mnogo je muzičkih nastupa ubačeno, što se meni lično ne sviđa. Muzički festivali, koncerti su neki sasvim drugi segment turizma. Oni su nosioci sporednih stvari, kao što je konzumiranje piva. U tom slučaju, nije pivo nosilac manifestacije i sporednih programa kao što je recimo koncert. Ja ne govorim da sam u pravu zbog ovog mišljenja, ali mislim da Dani piva ne treba da budu manifestacija za koju će se odvajati mnogo novca za sporedne stvari, dok se upravo pivu ne posvećuje dovoljno pažnje“, kaže Dašić.

“Već desetak godina pokušavam da doprinesem tome da Zrenjanin postane kongresni centar, jer ima sve preduslove za to. Tako sam došao na ideju da predložim organizatorima da se u sklopu manifestacije Dani piva organizuje priča o pivu. Ako nemamo pivo, onda bar da na stručni način pričamo kako drugi prave pivo, zašto drugi mogu da naprave pivo, a mi to sad ne možemo. Jer kada smo mi pravili pivo, ti isti nisu ni postojali”, dodaje naš sagovorik.

Sve više stručnjaka želi da učestvuje na simpozijumu o pivarstvu u Zrenjaninu

Pojava malih, takozvanih kraft pivara, dodatno je motivisala našeg sagovornika prošle godine da pokuša da organizuje prvi simpozijum o pivu u Zrenjaninu.

“Ideja je bila da simpozijum ima tri funkcije. Prva, da u grad dovedemo goste za vreme Dana piva i da to budu stručni ljudi. Druga, da grad Zrenjanin dobije epitet kongresni centar. I treća, da probamo da iskoristimo priču proizvodnje piva na bazi tih malih, kraft pivara i da u Zrenjaninu imamo bar neko pivo. Da možemo da kažemo da su bili Dani piva i da smo za vreme ove manifestacije imali naše pivo. Ta moja ideja nije mogla da prođe dugo. Jednostavno, za to nije bilo sluha. Jer da bi mogao da se organizuje jedan simpozijum međunarodnog karaktera potrebna vam je jaka ekipa stručnih ljudi, kao i finansijska podrška. Stručnjaci iz Nemačke, Slovačke, Češke neće da dođu besplatno. U Srbiji i u bivšim jugoslovenskim republikama u poslednjih 15 godina nije organizovan ovakav skup. Bio sam ubeđen da to može da prođe”, kaže Dašić.

“Uspeo sam da nađem ekipu dobrih stručnjaka koji su prihvatili da učestvuju u realizaciji ideje. Reč je o profesorima sa fakulteta, poznatim tehnolozima… Međutim, da prošle godine nismo dobili bezrezervnu podršku grada i čelnih ljudi, sigurno je da ne bismo mogli da krenemo u organizovanje prvog simpozijuma. Tada je bilo veoma teško, ali je simpozijum uspešno održan. Imali smo sreću da su stručnjaci iz inostranstva kod nas došli bez da im platimo honorare, već samo da im obezbedimo prevoz i smeštaj. Ove godine nam je s jedne strane bilo lakše, jer se glas o dobro organizovanom simpozijumu o pivarstvu daleko čuo. Mnogo lakše smo dolazili do predavača koji su želeli da učestvuju u ovome. S druge strane, bilo nam je teže, jer smo imali obavezu da ovaj simpozijum bude još bolji”, dodaje naš sagovornik.

Simpozijumsko pivo je proizvedeno u Zrenjaninu za potrebe stručnog skupa

Na kraju prošlogodišnjeg simpozijuma organizatori su dali obećanje da će u roku od godinu dana u Zrenjaninu biti napravljeno pivo.

“Tada smo rekli da ćemo probati da preko naše stručne podrške pomognemo nekome u Zrenjaninu da pokrene proizvodnju piva u nekoj maloj, kraft pivari. To je u početku bilo dosta uspešno za nas, ali ne i za te privrednike. Ipak, bili smo odlučni da na ovom, drugom simpozijumu pijemo pivo koje je proizvedeno u Zrenjaninu. Poštujući informacije da su naziv „zrenjaninsko pivo“ i receptura po kojoj je ono proizvedeno zaštićeni, nismo želeli da imamo nikakvih problema. Zbog toga sam pozvao glavnog tehnologa iz jedne privatne pivare u Novom Sadu koja je posle prvog simpozijuma počela da proizvodi pivo u Zrenjaninu. To nije bilo javno, niti su oni to prodavali u Zrenjaninu. Tu poznanicu sam pitao da li bi oni nama proizveli pivo za potrebe ovog skupa koje smo simbolično nazvali Simpozijumsko pivo”, objašnjava Dašić.

“Rezultat je da smo na otvaranju drugog simpozijuma o pivarstvu gostima obezbedili poklone od po dve flaše Simpozijumskog piva. Uz to, svi učesnici mogu u restoranu u kojem im je obezbeđena ishrana, da probaju točeno Simpozijumsko pivo. Za potrebe ovog skupa u tom pogonu u Zrenjaninu je proizvedeno 80 flaša i tri bureta Simpozijumskog piva. Ja se ne razumem u pivo i ne konzumiram ga, ali svi koji su ga probali tokom prvog dana održavanja simpozijuma, kažu da su izuzetno zadovoljni onim što su pili. Ubeđen sam da će uskoro u Zrenjaninu, ako ne pivo nekog Zrenjaninaca, pivo koje porizvodi ta novosadska privatna pivara u pogonu u našem gradu, biti ponuđeno i na tržištu. Tu sam informaciju dobio od glavnog tehnologa”, dodaje naš sagovornik.

Degustacija više od 20 vrsta piva kraft pivara

Ukoliko se ostvare planovi i ideje o kojima se već duže vreme priča, Zrenjaninci koji vole pivo, na narednim Danima piva mogli bi ponovo da uživaju i u pivu proizvedenom u gradu na Begeju.

“Do sledećeg simpozijuma sam siguran da će u većini lokala u gradu moći da se pije neko zrenjaninsko pivo, kako god se ono zvalo. Ko će biti vlasnik, proizvođač i distributer tog piva, ne znam. U slučaju da opet ne bude nikog ko će proizvoditi pivo u Zrenjaninu, mi ćemo opet za potrebe trećeg simpozijuma porizvesti neko pivo koje će se tada piti i poklanjati. Normalno, mi to nećemo raditi u komercijalne svrhe tj. za prodaju”, kaže Dašić.

“Moram da kažem i da u okviru simpozijuma imamo degustaciju piva proizvedenih u stranim i domaćim kraft pivarama. Takođe, tu su i piva tri naše pivare koje nisu privatizovane, a koje su članice Udruženja malih pivara. To su Niška i Valjevska pivara i BIP. Iz Češke je 12 malih pivara donelo svoja piva za probu, a imamo i 7-8 domaćih uzoraka”, zaključuje naš sagovornik.

Želja organizatora simpozijuma o pivarstvu jeste i da se 2020. godine u Zrenjaninu održi međunarodni kongres o pivarstvu. Kongres je najviši stadijum stručnog organizovanja iza kojeg stoji država u kojoj se on organizuje, a na njemu učestvuju sve evropske države. Podrška za ovu ideju dobijena je od pivarske evropske federacije iz Brisela i svih učesnika drugog simpozijuma. Reč je o stručnjacima iz Nemačke, Slovačke, Češke, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Srbije…

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh