I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Simpozijum o pivu i pivarstvu pokrenuće temu otvaranja „craft“ pivara

Povodom prvog Naučno-stručnog simpozijuma međunarodnog karaktera pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljstvo“, koji će tokom manifestacije „Dani piva“ biti organizovan u Zrenjaninu od 28. do 30. avgusta, danas je u Gradskoj bašti održana konferencija za novinare. Govorili su profesor dr Radovan Pejanović, predsednik Organizacionog odbora, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije, Srđan Kamenković, član Organizacionog odbora i sekretar Vlada Dašić.

Pored predstavnika i predavača iz Srbije, na ovogodišnjem simpozijumu biće prisutni i gosti  iz Belgije, Češke, Slovačke, Slovenije, Škotske, Nemačke i Hrvatske.

Predsednik Organizacionog odbora simpozijuma i profesor Poljoprivrednog faulteta u Novom Sadu, profesor dr. Radovan Pejanović izjavio je da je ovaj naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem samo jedan u nizu skupova koji imaju za cilj predstavljanje piva, pivarstva i hmelja, kao jedne sirovinske osnove za proizvodnju kvalitetnog piva.

I Taxi Zrenjanin

-Želimo da objedinimo lepo sa korisnim, da rasvetlimo značaj piva, pivarstva i hmeljarstva iz različitih uglova. Želimo da Zrenjanin ponovo postane grad piva, čime bi bio prepoznat u celom regionu i čime bi naša privreda mogla da procveta u narednom periodu – izjavio je Pejanović.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je istakao da se pred održavanje simpozijuma razgovaralo sa predstavnicima Privredne komore Vojvodine koji su, zajedno sa gradom Zrenjaninom, pružili podršku za održavanje ovog naučno-stručnog okupljanja.

-Bitno je reći, da je jedan od glavnih ciljeva ovog simpozijuma razvijanje malih, takozvanih „craft” pivara, koje poseduju velike potencijale kako na privrednom, tako i na ekonomskom polju. Predstavnici Češke će u okviru predavanja predstaviti njihovu craft-pivaru, koja se razvila upravo iz jedne njihove upropašćene pivare – izjavio je Radišić.

Direktor Turističke organizacije Zoran Ljubotina kaže da je ovo međunarodno okupljanje veoma bitno za grad Zrenjanin, samim tim što je Zrenjanin imao jednu od najstarijih pivara sagrađenu još davne 1745. godine.

-Želja nam je da se uz otvaranje Muzeja piva, na opštu radost i zadovoljstvo Zrenjaninaca, u skorije vreme ponovo toči naše pivo u našem gradu – istakao je Ljubotina.

Sekretar Organizacionog odbora Vlado Dašić je na kraju dodao da će u sklopu simpozijuma biti predstavljene i sve zrenjaninske kompanije, koje su veoma zainteresovane za pokretanje ovih malih pivara i čiji predstavnici su na nedavnom sastanku izjavili da postoji velika verovatnoća da će na narednim, 33.po redu „Danima piva” posetioci moći da piju zrenjaninsko pivo.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh