I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Simboli rađanja proleća i buđenja prirode i ove godine podignuti u Mužlji (FOTO)

Meštani Mužlje poznati su po savesnom čuvanju tradicije i običaja ovdašnjih naroda. Jedna od takvih tradicija, koja se neguje već blizu tri decenije, jeste i podizanje majskog drveta, koje simbolizuje rođenje i buđenje prirode.

Nekada su mladići tokom poslednje aprilske večeri odlazili u šumu i iz nje donosili najlepše drvo, koje su kitili trakama, maramama raznih boja, cvećem, bocom vina ili rakije.

PerSu marketi

Nakon toga bi drvo postavili ispred kuće devojke za udaju i gde bi stajalo mesec dana, odnosno do  njenog„rušenja“. Stariji meštani su ovako govorili: „koliko marama ima na drvetu, toliko venčanja da bude“ i „koliko cveća ima na drvetu, toliko dece da bude“.

Na drvetu se pored cveća i marama, danas mogu naći i obeležja lokalnih organizacija, udruženja, zanatlija ili znamenitih porodica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Čuvajući i negujući ovu tradiciju, u Mužlji su i ove godine podignuta nekoliko majska drveta i to u Ulici Oslobođenja, u dvorištu Doma penzionera, kao i ispred Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor“.

Prilikom podizanja, meštani su buđeni zvukom trube i bičeva, nakon čega su prisutni oko drveta otpevali i otplesali nekoliko prigodnih pesama.

Organizatori su izjavili da ih uprkos lošem vremenu, raduje prisustvo najmađih meštana kojima će glavni zadatak u budućnosti biti očuvanje ovdašnjih tradicija.

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh