I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Sezona pripreme zimnice je počela

Početak jula vreme je kada već uveliko zriju kajsije. Ove slatke plodove volimo u svojoj ishrani sveže, koristimo ih i za spravljanje rakije, a retko koje domaćinstvo dočeka zimu bez džema ili pekmeza od kajsija. Nela Malešev svake godine kada se veliki broj sugrađana sklanja od vrućine i uživa u blagodetima klimatizovanog prostora ima sasvim drugačiji raspored.

Vreme provodi kraj šporeta na kome se u velikim količinama kuva domaći od kajsija. Svoje aktivnosti Nela Malešev voli da objavi i na društvenim mrežama, uz lepe fotografije i duhovite opaske. Verujemo da tako lakše prebrodi tople dane provedene u pripremanju bezbroj teglica ove poslastice. A saznajemo da joj je još lakše kad pomisli da je posle svih obaveza čeka lepo putovanje u kasno leto.

Nela, imate porodični voćnjak, plodove treba blagovremeno obrati, pripremiti za obradu, i imati strpljenja ali i snage da se na plus 35 vreme provodi uz uključen šporet. Je li Vam teško?

PerSu marketi

Naravno da ima momenata kada visoke temperature smetaju i rad čine još težim, ali to je posao koji sam zavolela i dovijam se na razne načine da sebi olakšam. Znam da me nakon naporne sezone očekuje zasluženi odmor i to je jedna od stvari koja me motiviše. Pored naravno ljubavi prema ovom poslu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Pripremate slatki namaz za kućne potrebe, a šta radite sa ostatkom kajsija?

Uspeli smo da ostvarimo jedan poseban vid komunikacije sa kupcima po sistemu sveže ubrano voće na adresu kupaca. Oni su postali naši prijatelji. Na taj način oni imaju priliku da konzumiraju voće ubrano sat vremena pre dostave. Zadovoljni su jer su sigurni da konzumiraju 100 % organsko voće. A zadovoljni kupci su naša najveća nagrada.

Pored svakodnevih obaveza na poslu i redovnih kućnih poslova, pripremanje zimnice ume da bude zaista naporno za domaćice. Imate li pomoć?

Cela porodica učestvuje u berbi i dostavi dok je konkretno priprema pekmeza, posao u koji, moram da priznam, ne volim da se niko meša. Uspeli smo da podelimo uloge. Dobar smo tim.

Koliko ste pekmeza pripremili ove godine?

Domaci pekmez, dakle ne džem ili marmelada! Imali smo tešku godinu kada su vremenski uslovi u pitanju. Tu najpre mislim na obilne padavine praćene gradom koje su dosta negativno uticale na kvalitet voća. Zbog toga prema mojoj računici za sad SAMO 600 TEGLI.

Možete li da nam objasnite šta je džem, a šta pekmez?

Čini se da se svi rado sladimo i jednim i drugim, a niko ne zna tačno šta je šta. Džem, marmeladu i pekmez razlikuje gustina. Ja sam se odlučila za proizvodnju domaćeg pekmeza i moram da naglasim da prilikom spravljanja ne koristim želatine, džemfikse, niti bilo kakve aditive što moj proizvod čini zdravim i slatkim.

Za kraj, da li ste spremni da našim čitaocima odate tajnu za pripremanje dobrog domaćeg pekmeza od kajsija?

Naravno, zašto da ne. Velike tajne nema. Glavni sastojak su sveze voće i sećer i mnogo, mnogo vremena provedenog pored šporeta. Tako ćete biti sigurni da u teglama imate onakav pekmez kakav su spremale naše bake, zdrav i kvalitetan a ne razne hemije čiji ukus samo podseća na voćne poslastice, a o kvalitetu tih proizvoda neću trošiti reči. Kao glavni začin nemojte zaboraviti ljubav!

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh