I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sezona praznika završava se viškom kilograma – kako dovesti organizam u red

Sezona zimskih praznika i prazničnih trpeza je prošla. Proslavili smo sve slave, dočekali dve nove godine, obeležili dva Božića, sve u duhu dobrog raspoloženja i dobrog zalogaja. Sada se suočavamo sa posledicama, a to su uglavnom višak kilograma i manjak zadovoljstva svojim izgledom. A proleće samo što nije, treba uskoro obući tanju garderobu koja će svaki višak otkriti.

Tokom praznika apetit je teško držati pod kontrolom

Čvrsta volja, i želja za lepšim izgledom naročito, svakoga će dovesti do željenih rezultata za prolećene i letnje mesece koji su pred nama. Ipak treba imati na umu upozorenje nutricionista da dijeta nije izgladnjivanje, jer gladan organizam i od minimuma hrane koju unosi pravi rezerve u vidu masti. Dakle ne smemo biti gladni da bismo smršali. Balansirana ishrana, više manjih obroka i dobro kombinovanje namirnica – to je potrebno za dobru liniju, a pre svega za zdravlje. Jer, zdravlje na usta ulazi. Na dva i po-tri sata organizmu treba kvalitetan obrok, što podrazumeva pet obroka dnevno. Tako nas je savetovala Jovanka Salatić, nutricionista.

Veoma je važno da se ishrana izbalansira kroz lako svarljive i nutritivno bogate namirnice, a to su voće i povrće, što će nam tokom predstojećih meseci i te kako biti dostupno, nego preko teško svarljivih, a visoko energetskih namirnica poput mesa, masnoća. Zato treba kombinovati  više ovih prvih sa manje ovih drugih namirnica i dobićemo zadovoljavajuće obiman, ukusnan i lako svarljiv obrok, uz to nutritivno zadovoljavajući. Balansirani obrok dakle sadrži procentualno odgovarajući odnos nutritijenata Važno je znati i sledeće. Ako u toku dana do 19 časova ne unesemo 55% ugljenih hidrata, 30% masti i 15% proteina, ješćemo uveče, jer organizam svoje traži. Ili ćemo ući u hipoglikemiju (pašće nam šećer), ili ćemo imati obiman obed, a to je pogrešno, jer se hranljive materije unesene kasno uveče ne iskorišćavaju i to sve ide u masti.

Fordomanija

Hrani je ponekad teško odoleti

Dakle, bez unosa ugljenih hidrata rizikujemo da imamo kasne obroke, ili da se sladimo konditorskim proizvodima za koje nautricionisti kažu da su izuzetno nezdravi. Zdravije je dva puta nedeljno jesti slaninu nego slatkiše. Ako baš želite da se sladite, ponekad izblendirajte jednu voćku sa kašičicom meda i malo jogurta. I još nešto – kada se jednom odviknete od industrijskih i slatkiša uopšte, osetićete neverovatnu slast voća! Kako su samo slatke kisele jabuke! 🙂

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Savet stručnjaka, nutricionisete i dijetetičara svakako je potreban. Tako ćete biti sasvim sigurni da se pravilno hranite, a ukoliko se zaista pridržavate njihovih predloga rezultati su neizostavni.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh