I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Šezdesetak devojčica na besplatnim treninzima košarke, džudoa i fizičkog vežbanja

Kako bi podstakli devojčice da se bave sportom početkom godine potpisan je Protokol o saradnji između grada Zrenjanina, Instituta za ženski sport i lokalnog Sportskog saveza, koji je omogućio besplatne treninge mališankama predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Treninzi košarke, fizičkog vežbanja i džudoa počeli su proletos, a do sada je u projektu učestvovalo 60-ak devojčica. Upis novih polaznika je u toku.

I Taxi Zrenjanin

Želja nadležnih u gradu je da se što više dece bavi sportom, jer se tako stiču zdrave navike za ceo život. Da finansijska situacija u porodici ne bi bila prepreka na tom putu, za pojedine sportove grad je omogućio besplatne treninge.

„Protokol koji je potpisan početkom godine baziran je na potrebi da se devojčicama predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta obezbedi besplatno bavljenje sportom na teritoriji grada Zrenjanina. Studije pokazuju da većina dece koja su aktivna i bave se sportom zadržavaju zdrave navike i kad odrastu. Sport ima pozitivan učinak kako na samo zdravlje tako i na razvoj ličnosti. Deca koja se od malena bave nekom sportskom aktivnošću, već u ranoj životnoj dobi razvijaju radne navike i samodisciplinu“, kaže gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Interesovanje devojčica je veliko. Do sada je u projektu, koji je trajao i tokom letnjeg raspusta, učestvovalo preko šezdeset devojčica. Nadamo se da će od početka školske godine biti još veće interesovanje. Važno je da roditelji znaju da za besplatne treninge moraju da prijave decu“, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Fizičko vežbanje za devojčice predškolskog uzrasta

Besplatni treninzi fizičkog vežbanja namenjeni su devojčicama predškolskog uzrasta, a sa ciljem svestranog razvoja dece. Treninzi se održavaju u Medicinskoj školi utorkom od 17.00 – 18.00 i subotom od 09.00 – 10.00 časova. Telefon za prijave je 060-584-13-21.

„Imamo sreću što je naš grad omogućio besplatne treninge za devojčice. Želimo da omasovimo ženski sport, da motivišemo devojčice da treniraju. Znamo da je fizička aktivnost poželjna i da je obavezna kategorija u odrastanju. Imamo 15-16 polaznica i one su tu od aprila kada smo krenuli sa treninzima. Polovina njih kreće u prvi razred, ali žele da ostanu da treniraju. Od septembra očekujemo i nove devojčice. Kroz naše treninge radimo poligone, prolazimo kroz kolektivne sportove, idemo u goste atletskom klubu da deca vide kako se tamo radi i onda to primenjujemo na našem treningu. Cilj je da prođemo kroz sve sportove koji su nam dostupni i da posle one odluče kojim sportom žele da se bave – košarkom, odbojkom, rukometom… Bitno je da se deca bave sportom, a kojim nije bitno“, kaže Biljana Drinić, trener fizičkog vežbanja.

„Mogu da kažem da se kod devojčica koje dolaze na trening vidi napredak. Radimo na samopoštovanju, na komuniciranju, timskoj atmosferi… U početku su devojčice bile stidljive, nisu pričale međusobno… Onda smo ubacili igru sa loptom gde one kada uzmu loptu moraju da komuniciraju, da zapamte kako se ko zove… Sada se već druže, idu međusobno na rođendane… Na početku deca nisu mogla da bace loptu ni metar, a sada je već vode. Deca imaju potrebu za kretanjem, a na nama je da ih samo malo motivišemo i usmerimo. To što su treninzi besplatni i te kako znači roditeljima“, dodaje naša sagovornica.

Besplatni treninzi košarke za devojčice od 1. do 4. razreda

Treninzi košarke su besplatni za devojčice od 1. – 4. razreda. Održavaju se u OŠ “Žarko Zrenjanin” utorkom i četvrtkom od 17.00 – 18.00 časova. Informacije i prijave su moguće na broj telefona 060-607-07-85.

„Sa treninzima smo počeli u aprilu. Trebalo je i ranije, ali je zbog korone to bilo odloženo, jer treninzi timskih sportova nisu smeli da se održavaju. Jako je veliki odziv devojčica i one su zadovoljne. Trenunto imamo između 15 i 18 devojčica. Od septembra očekujemo još više polaznica, jer dolaze nova deca. Pošto su to devojčice koje nisu bile u košarci, radimo osnove ovog sporta. U poslednje vreme zaista raste interesovanje devojčica za košarku, pogotovo od kada naša reprezentacija beleži uspehe na velikim takmičenjima. Povećao se broj poziva, zato i kažem da očekujemo veći broj dece od septembra. Devojčice koje treniraju su pratile svaku utakmicu košarkašica Srbije. Pred svaki trening pričale smo o tome koja je igračica kako igrala, koji su im se potezi najviše svideli, komentarisali smo rezultat… Već imaju idole među košarkašicama“, kaže Danijela Jovanov, trener košarke.

Osim pravila košarke devojčice uče i šta je timski duh

„Ja sam jako zadovoljna, a vidim da su i deca i roditelji zadovoljni. Sigurno je da im dosta znači i to što su treninzi besplatni, jer sportovi u Srbiji postaju skupi. Devojčice koje dolaze redovno vežbaju i kod kuće – u dvorištu, na igralištu… Ja ih na to i podstičem, kako bi što manje bile uz televizor, telefon, računar… I zaista se vidi napredak kod tih devojčica. Kada im dam novu vežbu, već posle dva treninga one je savladaju. Pravila košarke učimo kroz igru, a ne teorijski jer je za taj uzrast učenje kroz igru najlakše. Ja im tada govorim da su napravile korake, kada je faul, kako se radi dvokorak, kada se izvodi lopta iz auta, da kada jedna ekipa da koš, suprotna dobija loptu… Jako je bitno da devojčice žele i vole da treniraju. Ako ne vole košarku, onda nema napretka“, dodaje naša sagovornica.

Osim što uče pravila košarke, na ovim treninzima se uči i kako se poštuju saigrači i protivnici.

„Na treninzima učimo da se družimo, da nema ogovaranja, ljutnje, ljubomore… Da je košarka timski sport i da jedino tako ekipa može da ostvari uspeh. A to se vidi i kroz rad naše selektorke Marine, jer samo dobra atmosfera u timu donosi rezultate. To je najveći uspeh“, ističe Jovanov.

Besplatni treninzi džudoa za devojčice od 5. do 8. razreda

Besplatni treninzi džudoa za devojčice od 5. – 8. razreda održavaju se u OŠ “Petar Petrović Njegoš” utorkom i četvrtkom od 17.30 – 18.30 časova. Prijave su moguće na broj telefona 064-1975-870.

„U poslednje tri godine u našem klubu je jako veliko interesovanje devojčica da treniraju džudo i to uzrasta od prvog do četvrtog razreda. Tu polako ulaze u program takmičenja i upoznaju se sa vrhunskim džudistkinjama koje ostvaruju velike rezultate. I tada se uslovno rečeno „inficiraju“ sportom i ostaju u njemu. U proleteru od 120 stalnih članova, 40-ak su devojčice. U osnovnoj školi Petar Petrović Njegoš držimo besplatne treninge za devojčice uzrasta od petog do osmog razreda. Treninzi su počeli u martu. Odziv je zaista dobar“, kaže Tomislav Kohajm, trener džudoa.

„Devojčice već imaju svoje idole, a te naše sportistkinje su jako mlade i svoja iskustva prenose devojčicama koje hoće da se bave džudoom. Sve te džudistkinje su na fakultetima, veoma su lepo vaspitane i mi se trudimo da te vrednosti prenesemo i na devojčice koje treniramo. Devojčice vide da uspesi mogu da se ostvare i to ih motiviše da rade. Od septembra besplatne treninge planiram da proširim i na devojčice četvrtog razreda“, objašnjava naš sagovornik.

Za svu decu besplatni treninzi rvanja, veslanja, kajaka, boksa, plivanja

Osim besplatnih sportova za devojčice, na pojedine treninge koji ništa ne koštaju roditelje mogu da idu deca oba pola.

„U ovom trenutku u saradnji sa Gradom besplatne treninge realizuju tri sportske asocijacije, pet sportskih klubova i jedno sportsko udruženje. Moguće je trenirati osam sportova i vežbati bazične sportove u predškolskom i nižem sportskom uzrastu. Ne moram posebno da naglašavam šta to znači za roditelje slabijeg materijalnog stanja, a koji žele da im se deca bave sportom. Upravo iz te masovnosti i treninga u dobro opremljenim sportskim salama i terenima proističe i kvalitet. Uz kvalitetan stručni rad deca imaju mogućnost da se razvijaju na pravi način. Besplatne treninge u Zrenjaninu realizuju još i Rvački klub “Proleter”, Veslački klub “Zreneks 1995”, Kajakaški klub “Begej”, Boks klub “Petrovgrad”, Sportsko udruženje “Sport tim”plivanje. Takođe, Savez za školski sport Zrenjanin sprovodi projekat “Sport u škole”, zaključuje na kraju razgovora gradonačelnik Salapura.

Fotografije ustupili Biljana Drinić, Danijela Jovanov i Tomislav Kohajm

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh