I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Setva prolećnih useva u srednjem Banatu na 200 hiljada hektara

Bez obzira na aktuelnu situaciju sa korona virusom, postoje poslovi naročito u ovom delu naše zemlje koji se neizostavno moraju obaviti. Tako je u poljoprivredi jer je na redu veliki posao oko prolećne setve.

Jedan od problema poljoprivrednika je i blaga zima koja je pre par dana, barem kalendarski ostala ista nas, zima sa malo padavina, tako da su rezerve vlage minimalne. Procene su da nedostaje 80 litara po kvadratu.  Zasada se seje šećerna repa dok će setva ostalih kultura početi u prvoj polovini aprila. Što se tiče pšenice procene su da su rezerve vlage bile sasvim dovoljne kao i da će žetva biti dobra sa prinosima od 2,5 do 3 miliona tona. Drugi problem kojeg je republička vlada regulisala je kretanje poljoprivrednika u vreme policijskog časa.

U srednjem Banatu setva na 200 hiljada hektara

U Srednjebanatskom okrugu koji obuhvata pet opština ovog proleća treba da se obavi setva na površinama od 200 hiljada hektara.

I Taxi Zrenjanin

Tokom noći sa nedelje na ponedeljak temperatura vazduha je bila i do – 5 stepeni, a u nekim delovima zemlje provejavale su i snežne pahulje. Uslovi za setvu ipak su dobri i bolji u odnosu na prethodnu godinu u kojoj je zabeležena dugotrajna suša.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pšenica se na ovom području nalazi u dobrom stanju, iz faze bokorenja prešla je u fazu vlatanja odnosno porasta stabla. Ovakve temperature možda će samo delimično usporiti rast pšenice i to u kraćem periodu ali ne mogu da je oštete. Niske temperature jedino mogu da pogoduju širenju bolesti lisne rđe pšenice, a više štete mogu da nanesu voćarima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh