I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Šetnja za osobe sa Daunovim sindromom

Osnovna i srednja škola „9. Maj“ iz Zrenjanina tradicionalnom šetnjom kroz grad, 28. marta obeležiće Dan osoba sa Daunovim sindromom.

Šetnja u znak podrške (u šarenim ili rasparenim čarapama koje su prepoznatljiv znak) počinje u 12h sa gradskog trga (kod spomenika Kralju Petru) kroz centar, nakon čega sledi muzički program na trgu u izvođenju hora Muzičke škole. Na kraju programa u vazduh će biti pušteni baloni u znak podrške.

ZAŠTO JE BAŠ 21.03. SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM?

Svaka telesna ćelija čoveka sadrži 46 hromozoma. Osobe sa Daunovim sindromom (DS) imaju po jedan hromozom više, odnosno 47 njih. Kod ovih osoba se 21. hromozom umesto u dva, kako je uobičajeno, nalazi u tri primerka. Upravo zbog toga se simbolično za Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom i uzima datum 21.03. koji za cilj ima da senzibiliše i podigne svest populacije o problemima koje ove osobe imaju prilikom integracije u društvo.

I Taxi Zrenjanin

Činjenice o Daunovom sindromu:

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
  • Daunov sindrom je najčešći identifikovani uzročnik intelektualne ometenosti u svetu i nije povezan sa rasom, nacionalnošću, religijom ili socio-ekonomskim statusom.
  • Daunov sindrom je hromozomski poremećaj koji uzrokuje kašnjenje u fizičkom, intelektualnom i jezičkom razvoju.
  • Uzrokuje različite fizičke karakteristike i medicinske komplikacije. Ove karakteristike variraju u tipu i težini kod individua. Pored karakterističnog izgleda, DS odlikuje i često prisustvo različitih zdravstvenih problema, najčešće srčanih i gastrointestinalnih, leukemije, oštećenja vida i sluha, a skloni su i gojaznosti.
  • Rizik od rađanja deteta sa Daunovim sindromom se značajno povećava ukoliko je majka starija od 35, a otac stariji od 40 godina
  • Postoji velika varijabilnost u mentalnim sposobnostima, ponašanju i fizičkom razvoju kod individua sa Daunovim sindromom. Svaka osoba sa Daunovim sindromom ima svoju jedinstvenu ličnost, sposbnosti i talente.

Koje su potrebe osoba sa Daunovim sindromom?

Deci i odraslima sa DS je tokom čitavog života neophodna podrška okoline kako bi u najvećoj meri ostvarili svoje potencijale. Oni mogu biti talentovani za razne stvari, ples, glumu, crtanje, ali potrebna im je podrška kako bi svoj talenat prepoznali… Pre svega, najveća podrška je porodica, a pored nje prijatelji, komšije, nastavnici, lekari, terapeuti, budući poslodavci.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh