I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Upoznajte Zrenjaninca koji će rešiti svaki problem na vašem biciklu

Sećate li se svog prvog bicikla? Mamine ponike s kojom ste bili najbrži u ulici ili dedinog ‘’partizana’’ sa čijeg paktregera ste upoznali svet?

Naš sugrađanin, Ervin Bodvai, sasvim izvesno se seća. I to u detalj. Jer je svoj prvi bicikl sklopio sam sa svega pet godina. Nakon što je rastavio i ponovo sastavio svaki bicikl koji se zadesio u dvorištu porodične kuće, pitanje kako popraviti bicikl za njega više nije bilo misterija.

Početkom ove godine, pokrenuo je sopstveni servis za popravku bicikala. Iza rustične ajnfort kapije u Miletićevoj ulici nalazi se ‘’Biciklizma’’.

PerSu marketi

‘’Bicikl je jednostavna mašina koja se lako popravlja ‘’ kaže Ervin dok jednako jednostavno i lako pravi krugove na upravo pristiglom dvotočkašu i pažljivo osluškuje kvar. Još nije naišao na bicikl koji nije uspeo da popravi, a mnogima je vratio stari sjaj. Osim što je radionica za popravku bicikla, ‘’Biciklizma’’ nudi i usluge skidanja rđe, farbanja i kompletne estetske restauracije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

‘’Za stare bicikle koje čuvamo po šupama i podrumima nas redovno vežu uspomene. Vozile su ih naše bake  ili smo ih kupili od prve plate. Uvek preporučujem restaruraciju takvih bicikala. Jeftinije je nego kupovina novog, a i često su kvalitetnije izrade nego ovi današnji. Plus dobijate unikatan bicikl ’’, objašnjava Ervin.

Posećuju ga sugrađani svih uzrasta

U radionicu svraćaju biciklisti svih uzrasta. Najmlađi  je imao svega četiri godine, a najstariji čak devedeset. Svima je zajednička činjenica da bicikl koriste kao osnovno prevozno sredstvo.

Na žalost,  još uvek nema pravog rekreativnog biciklizma kod nas

‘’Na žalost,  još uvek nema pravog rekreativnog biciklizma kod nas. Iako je banatska ravnica idealna za vožnju bicikla.Ljudi uglavnom biraju ovo prevozno sredstvo zato što im je kupovina automobila skupa. Osim Mužljanaca, njima je biciklizam u krvi! Mislim da su i oni isprva birali bicikl jer je trebalo brzo i jeftino svakog dana stići u pet-šest kilometara udaljen centar grada, da bi s vremenom uvideli sve prednosti pedalanja.’’

Pre

Da bi rekreativni biciklizam zaživeo treba nastaviti sa trendom obnove postojećih i izgradnje novih biciklističkih staza, koji je gradska uprava negovala u prethodnih par godina. Obnoviti staze duž magistrale, zatim izgraditi stazu od Mužlje i Peskare do Putnikova i Bagljaša. Takođe, treba uvesti saobraćajnu edukaciju u formalne i neformalne vidove obrazovanja. Ervin je i redovni učesnik zrenjaninske ‘’Kritičnemase’’, vožnji koje se održavaju svake poslednje subote u mesecu i za cilj imaju promociju biciklizma i edukaciju o pravima i obavezama biciklista.

Posle

Bicikl je zdrav za korišćenje i jeftin zaodržavanje

‘’Bicikl je zdrav za korišćenje i jeftin zaodržavanje. Odličan je za održavanje kondicije i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. A poznato je da naovim prostorima često oboljevamo upravo od srca. Svakodnevnom vožnjom aktivira se i endorfin, hormon sreće. A servis bicikla radite jednom godišnje, krajem jeseni što je ujedno i kraj biciklističke sezone.’’

Važno je da bicikl ima ispravne kočnice i ispravno prednje i zadnje svetlo, a da biciklista poznaje pravila saobraćaja. Jer vožnja bicikla je više od umeća održavanja ravnoteže i okreta njapedala. Sve ostalo je stvar ličnog odabira. Ne postoji univerzalna preporuka za kupovinu bicikla. ‘’ Svakog posavetujem prema njegovim potrebama i mogućnostima, a trudeći se da razumem i uvažim njegove želje.’’

Pre

Dok završava popravku bicikla koju je tokom našeg razgovora s lakoćom obavio, Ervin nam iznosi planove za narednu sezonu.

‘’Nastavljam sa popravkama i restauracijama, ali počinjem i sa izradom bicikala. Od polovnih, a ispravnih delova koje mušterija poseduje, uz kombinaciju sa polovnim ili novim delovima koji nedostaju. Želim da to budu bezbedni i unikatni bicikli za svačiji džep. A najviše od svega bih voleo da to bude početak zrenjaninske proizvodnje bicikala. Verujem da bih time ispunio svoj životni cilj.’’

Posle

Ervinu želimo svu sreću, a vas pozivamo da isterate svoje prašnjave dvotočkaše na ulice, provozate koji krug ponašem lepom gradu. A ako šta zatreba, posetite ‘’Biciklizmu’’!

 

Piše: RadmilaRadojković

Fotografije: Biciklizma

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
  • Divider

  • Divider
Na vrh