I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Septembar – mesec novih poskupljenja

Septembar je mesec poznat po cenovnim udarima, poskupljenjima i podsećanja građana da uvek može biti gore. Od jeseni će, prema procenama, biti skuplje meso, mleko, mlečni proizvodi, jaja, grejanje, ulje, brašno, šećer…

Posle letnje sezone kada cene mesa, mleka, jaja i drugih lako kvarljivih proizvoda miruju, od jeseni po pravilu kreće talas poskupljenja. Kao i svake godine do sada, iz toplana u Srbiji i sada se najavljuju nove cene. Da podsetimo, prošlog septembra je grejanje u nekim gradovima poskupelo i 45 odsto.

 

– Možemo očekivati nove cene brašna, ulja, šećera… Sve zavisi od uspeha poljoprivredne godine, a na nove cene uticaće i poskupljenje struje od 11 odsto. Struja će, prema procenama, uticati oko 0,8 odsto na opšti rast cena na malo. I grejanje će na neki način pogurati cene, kao i skuplja voda, nafta i naftni derivati – kaže za „Blic“ Vladana Hamović, stalni član Naučnog društva ekonomista Srbije.

Fordomanija

Prema njenim rečima, koliko će konkretno poskupeti koji proizvodi zavisiće najviše od proizvođača, a u ovom momentu to niko ne zna.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Milan Prostran iz PKS kaže da ne očekuje znatnije poskupljenje agrarnih proizvoda, ali kaže da će skuplja struja ima uticaj od oko tri odsto na krajnje cene hrane na tezgama.

– Da li će proizvođači iskoristiti struju za poskupljenje prehrambenih proizvoda, zavisi od njih. Možda i neće, jer se očekuje rodna godina, koja će neutralisati taj udar. Trgovci računaju i na slabu kupovnu moć građana, pa nerado dižu cene – navodi Prostran.

 

HLEB PO STAROJ CENI

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara, tvrdi da kod pekara poskupljenja neće biti.

– Učešće brašna kao osnovne sirovine može da kompenzuje skuplju struju. Brašno pojeftinjuje, jer nova pšenica tek sad kreće da se melje – tvrdi on.

Izvor : Blic.rs Foto :healthmeup.com

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh