I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

90 odsto roditelja nije svesno opasnosti koje prete na internetu, ali i u realnom svetu

Da li smo svesni činjenice da više od četvrtine dece bar jednom u životu doživi neki oblik vršnjačkog nasilja? Stručnjaci u oblasti bezbednosti dece smatraju da je veliki problem u tome što roditelji danas, zbog posla i drugih obaveza, to i ne primećuju.

U okviru projekta „Stručni seminari za socijalne radnike: Onlajn sigurnost dece – naša odgovornost!”, koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Fondacija Tijana Jurić realizuje u sedam gradova Srbije, održan je stručni seminar za socijalne radnike iz Srednjobanatskog okruga.

Cilj projekta je da se unaprede kompetencije zaposlenih u službama socijalne zaštite, naročito onih koji imaju direktan kontakt sa decom.

 stručni seminar za socijalne radnike

I Taxi Zrenjanin

– Vrlo je važno da razmenom iskustva između nas koji radimo radionice, zatim roditelja i socijalnih radnika, dođemo do načina da se neke stvari u našoj zemlji poboljšaju, pogotovo kada je bezbednost dece u pitanju. Upravo time što smo animirali ljude, što se o problemima poput bezbednosti na internetu govori mnogo više, pomerili smo se sa mrtve tačke i to je možda najznačajniji segment onoga što radimo – izjavio je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić”.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Činjenica je da su deca danas tehnološki pismenija od odraslih i u takvoj situaciji, ukoliko se ne inforimšemo, ne pratimo šta rade i ako se i sami ne edukujemo, ne možemo ih ni ispratiti.

 stručni seminar za socijalne radnike 1

– Odrastanje i vaspitanje dece danas je jedna izuzetno teška i zahtevna obaveza za nas roditelje. Moje dvogodišnje iskustvo rada u fondaciji govori da 90% roditelja apsolutno nije svesno koje opasnosti prete na internetu ali i u realnom svetu. Na tome treba svi mnogo da poradimo da bismo došli do rezultata, a oni će doći kroz izvesno vreme ako se radi kvalitetno – smatra Jurić.

Ovakva edukacija je od izuzetnog značaja za socijalne radnike koji treba neprestano da usavršavaju svoje znanje kako bi mogli adekvatno da pomognu drugima.

– Ja dolazim iz Centra za socijalni rad Žitište i mi živimo u zatvorenoj sredini gde roditelji i nisu svesni koliko internet može da bude opasan po decu. U većim gradovima to je svakako drugačije, ali veoma je važno da se svugde o ovome priča. Mnoge od ovih tema su tabu i mnogi ne žele da pričaju najčešće zbog sramote, međutim tu se prave greške. Treba biti što slobodniji i pričati da bi se manje loših stvari dešavalo – izjavila je Biljana Damjanov.

Detetu koje je trpi nasilje na društvenim mrežama ili je već prošlo kroz ovo iskustvo, veoma je važan način na koji mu prilazimo.

– Vrlo je važno prići detetu prijateljski. Takođe, važno je da dete ima poverenja u nekoga. Najbolje bi bilo da su to roditelji, ali može biti i prijatelj, brat, sestra, rođak – neka osoba od poverenja kojoj može da kaže kroz šta prolazi – dodaje Biljana Damjanov.

Projekat obuhvata realizaciju seminara u Zrenjaninu, Nišu, Kruševcu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zaječaru.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh