I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

90 odsto roditelja nije svesno opasnosti koje prete na internetu, ali i u realnom svetu

Da li smo svesni činjenice da više od četvrtine dece bar jednom u životu doživi neki oblik vršnjačkog nasilja? Stručnjaci u oblasti bezbednosti dece smatraju da je veliki problem u tome što roditelji danas, zbog posla i drugih obaveza, to i ne primećuju.

U okviru projekta „Stručni seminari za socijalne radnike: Onlajn sigurnost dece – naša odgovornost!”, koji uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Fondacija Tijana Jurić realizuje u sedam gradova Srbije, održan je stručni seminar za socijalne radnike iz Srednjobanatskog okruga.

Cilj projekta je da se unaprede kompetencije zaposlenih u službama socijalne zaštite, naročito onih koji imaju direktan kontakt sa decom.

 stručni seminar za socijalne radnike

PerSu marketi

– Vrlo je važno da razmenom iskustva između nas koji radimo radionice, zatim roditelja i socijalnih radnika, dođemo do načina da se neke stvari u našoj zemlji poboljšaju, pogotovo kada je bezbednost dece u pitanju. Upravo time što smo animirali ljude, što se o problemima poput bezbednosti na internetu govori mnogo više, pomerili smo se sa mrtve tačke i to je možda najznačajniji segment onoga što radimo – izjavio je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić”.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Činjenica je da su deca danas tehnološki pismenija od odraslih i u takvoj situaciji, ukoliko se ne inforimšemo, ne pratimo šta rade i ako se i sami ne edukujemo, ne možemo ih ni ispratiti.

 stručni seminar za socijalne radnike 1

– Odrastanje i vaspitanje dece danas je jedna izuzetno teška i zahtevna obaveza za nas roditelje. Moje dvogodišnje iskustvo rada u fondaciji govori da 90% roditelja apsolutno nije svesno koje opasnosti prete na internetu ali i u realnom svetu. Na tome treba svi mnogo da poradimo da bismo došli do rezultata, a oni će doći kroz izvesno vreme ako se radi kvalitetno – smatra Jurić.

Ovakva edukacija je od izuzetnog značaja za socijalne radnike koji treba neprestano da usavršavaju svoje znanje kako bi mogli adekvatno da pomognu drugima.

– Ja dolazim iz Centra za socijalni rad Žitište i mi živimo u zatvorenoj sredini gde roditelji i nisu svesni koliko internet može da bude opasan po decu. U većim gradovima to je svakako drugačije, ali veoma je važno da se svugde o ovome priča. Mnoge od ovih tema su tabu i mnogi ne žele da pričaju najčešće zbog sramote, međutim tu se prave greške. Treba biti što slobodniji i pričati da bi se manje loših stvari dešavalo – izjavila je Biljana Damjanov.

Detetu koje je trpi nasilje na društvenim mrežama ili je već prošlo kroz ovo iskustvo, veoma je važan način na koji mu prilazimo.

– Vrlo je važno prići detetu prijateljski. Takođe, važno je da dete ima poverenja u nekoga. Najbolje bi bilo da su to roditelji, ali može biti i prijatelj, brat, sestra, rođak – neka osoba od poverenja kojoj može da kaže kroz šta prolazi – dodaje Biljana Damjanov.

Projekat obuhvata realizaciju seminara u Zrenjaninu, Nišu, Kruševcu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Zaječaru.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh