I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sednica Gradskog veća – odluke o novim investicijama

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, članovi veća usvojili su najpre Predlog Zaključka o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u Industrijskoj zoni „Jugoistok“ po ceni manjoj od tržišne u korist kompanije „Essex Balkan“ d.o.o. Beograd – Stari Grad.

Izvestilac po toj tački Miloš Korolija kazao je da je javni uvid trajao osam dana, a reč je o kompaniji koja se bavi proizvodnjom kablovskih proizvoda i zainteresovana je da do 2023. godine zaposli 150 ljudi.

– Javni uvid trajao je do 10. novembra i kako na isti nije bilo primedbi ni sugestija, predlaže se Gradskom veću da donese zakjučak o usvajanju elaborata i uputi ga na saglasnost Vladi Republike Srbije – rekao je Korolija.

I Taxi Zrenjanin

Gradonačelnik Janjić dodao je da je reč o južnokorejskoj kompaniji koja namerava da dođe u Srbiju, odnosno u naš grad.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Druga tačka dnevnog reda, koju su usvojili članovi Veća, bila je Utvrđivanje Predloga Odluke o prenosu prava javne svojine nad distributivnim sistemom prirodnog gasa grada Zrenjanina u imovinu Republike Srbije, a izvestilac po toj tački bio je takođe Miloš Korolija.

Utvrđen je zatim i Predlog Odluke o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom – bez naknade.

Izvestilac Mila Ratković Panić objasnila je da je usvajanje te tačke važno zbog realizacije projekta izgradnje stadiona u Melencima budući da su postojeće parcele u republičkoj svojini.

Sledeće tri tačke odnosile su se na Predloge Odluka o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini – “Farmer 023 V&M“ doo Zrenjanin, “Toennies Invest“ Doo Beograd i “Food Planet“ doo Zrenjanin, a izvestilac je bio Stojan Kralj.

– Na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo poljoprvrede javilo se 15 investitora, od njih ova tri ispunla su sve uslove iz tog poziva, po ocenama Komisije. Prvi investitor je “Farmer 023 V&M“, a vrednost investicije 500.000 evra, izgradnja objekta za stočarsku proizvodnju, a po toj inevsticiji ostvaruje pravo na 67 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, za koje će plaćati zakupninu od oko 250 evra po godini, za prvu klasu zemljišta, a zakup je na 30 godina – rekao je Kralj.

Govoreći o “Toennies Invest“ Doo Beograd, istakao je da je reč o investiciji vrednoj 21 milion evra, a toj kompaniji pripada 2431 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta na period od 30 godina.

– Komisija Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije zasedala je u ponedeljak, a Tenis invest je pomerio rokove za započinjanje radova i oni ulaze u posed od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proseduri – naveo je on.

Investitoru “Food Planet“ odobrena je investicija od 4,5 miliona evra, a to je postrojenje za preradu soje u proteine.

– Na osnovu te investicije pripada im 900 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i investitor će u narednih godinu dana zaposliti oko 30 radnika na teritoriji grada, a ući će u posed odmah – objasnio je Stojan Kralj.

Gradonačelnik Janjić je po završetku sednice rekao novinarima da je reč o značajnim tačkama, pre svega kada su u pitanju investicije.

– Pregovaramo skoro godinu dana sa južnokorejskom firmom, a zainteresovali smo ih da dođu u Zrenjanin i ponudili smo im našu industrijsku zonu gde imamo naše cene gradskog građevinskog zemljšta, ispod te cene može samo Vlada Republike Srbije da odobri popust. Uradili smo elaborat i biće poslat Vladi. Ukoliko Vlada to odobri, zemljište ćemo dati po nižoj ceni, a benefit je otvaranje nove fabrike i nova zapošljavanja Zrenjaninaca – rekao je gradonačelnik, podsećajući da je već nekoliko investitora ušlo u proizvodne objekte u kojima nije bilo proizvodnje, a da je interes lokalne samouprave da se izgrađuje zona „Jugoistok“.

– Na današnjoj sednici imali smo i pribavljanje zemljišta za izgradnju stadiona u Banji Rusandi. Novac smo obezbedili od Republike, i nadam se da će nam i zemljište biti dodeljeno bez naknade i da ćemo vrlo brzo sagraditi objekte na tom stadionu koji će biti na ponos i to ne samo meštanima Melenaca – dodao je gradonačelnik.

Kako je naveo, sa “Srbijagasom” problem traje već dugi niz godina.

– 2012. godine, kada smo preuzeli odgovornost u gradu, nasledili smo ogroman dug u našoj „Toplani“ prema „Srbijagasu” koji nismo želeli da izmirujemo iz gradskog budžeta već smo se dogovorili sa tim preduzećem i Republikom, da ono preuzme distribuciju gasa na teritoriji našeg grada i danas smo doneli odluku, a to će učiniti i Skupština, da me ovlasti kako bih potpisao odluku o tome. Očekujemo stabilnu ditribuciju gasa, nove investicije „Srbijagasa“ na teritoriji našeg grada, kao i stabilnu cenu, a gledamo i da ona bude niža – rekao je on.

– Jedan posrednik, a to je bila naša „Toplana“ ispada iz lanca distribucije i direktno će „Srbijagas“ biti distributer, a početak primene očekujemo krajem 2017. godine – ukazao je.

Govoreći o tačkama koje su se ticale izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta rekao je da se mnogo govori o nemačkom „Tenisu“, a ta kompanija će uložiti 21 milion evra i 2431 hektar biće dat u dugoročni zakup po ceni od skoro 250 evra za prvu klasu zemljišta, a kako je klasa niža, niža je i cena.

– Oni imaju uslove pod kojim su uzeli to, a u pismu o namerama i kasnije elaboratu, ukazali su po godinama šta će raditi, kako oni, tako i druga dva investitora, a ukoliko ne ispune te uslove ugovor će biti raskinut. Zanimljivo je reći i da prva dva investitora koja su sa teriotorije Zrenjanina ulaze u posed odmah, a „Tenis“ je prolongiran za 2019. godinu – kazao je još gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

On je od predsednika Skupštine grada zatražio da za sutra u 10 časova sazove sednicu na kojoj će se razmatrati tačke sa današnje sednice Gradskog veća.

Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh