I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Saveti nutricioniste: Dijetu ne treba mešati sa izgladnjivanjem

Dijeta nije izgladnjivanje, jer gladan organizam i od minimuma hrane koju unosi pravi rezerve u vidu masti. Dakle ne smemo biti gladni da bismo smršali. Balansirana ishrana, više manjih obroka i dobro kombinovanje namirnica – to je potrebno za dobru liniju, a pre svega za zdravlje. Jer, zdravlje na usta ulazi. Pet obroka dnevno, praktično kao u prvoj godini života kada organizam memoriše digestivni trakt da radi kao biloški sat. Na dva i po-tri sata organizmu treba kvalitetan obrok.

 

Moja misija je da moji klijenti ili pacijenti, kako hoćete, postanu i sami mali nutricionisti. Da nauče I PRIMENJUJU pravila zdrave ishrane. Bitno je da se menja svest o načinu ishrane – ističe u razgovoru za Ilove Zrenjanin Jovanka Salatić, diplomirani nutricionista- dijetetičar.

Nutricionista je onaj koji se bavi propisivanjem adekvatne ishrane za zdrave ljude, a nutricionista -dijetetičar (što se postaje sa završenom Visokom medicinskom školom) brine o pravilnoj ishrani i zdravih, ali i onih koji su bolesni. U pitanju je, dakle, medicinska dijetetika.

Fordomanija

-Meni se za pomoć obraćaju i jedni i drugi. Mnogo je onih koji žel e da svoju figuru doteraju, i, to moram istaći, i muškaraca i žena podjednako, ali nažalost ima i onih koji ishranom pokušavaju da ublaže stepen bolesti. Sve u svemu, pravilna ishrana je prevencija za sve bolesti. Sve je više onih koji su svesni da će biti zdravi ukoliko se pravilno hrane -kaže Jovanka Salatić.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Zato treba da se zamislimo kako se u stvari hranimo. Nasledili smo navike u ishrani od naših starih. Nekada su ljudi na našem podneblju mnogo više fizički radili, teški poslovi polju bili su svakodnevica. Zato su unosili energetski jaku i količinski mnogo hrane. Savremeni  život ne podrazumeva izraženu fizičku aktivnost, a mi i dalje jedemo kao da svi radimo poljske poslove. Otuda gojaznost.

Dijeta nije izgladnjivanje, jer gladan organizam i od minimuma hrane koju unosi pravi rezerve u vidu masti. Dakle ne smemo biti gladni da bismo smršali. Balansirana ishrana, više manjih obroka i dobro kombinovanje namirnica to je potrebno za dobru liniju, a pre svega za zdravlje. Jer zdravlje na usta ulazi.

Osam godina u savetovalištu za ishranu u kome radi, Jovanka Salatić praktično sprovodi edukaciju naših sugrađana.

-Naši glavni problemi su unos nepotrebno velike količine hrane, neredovni obroci i pogrešna kombinacija namirnica. Komad mesa uz povrće i parče kvalitetnog integralnog hleba (ili bareni pirinač, odnosno krompir. NIKAKO I HLEB I KROMPIR, ILI I HLEB I PIRINAČ!), uz sezonsku salatu. Pet obroka dnevno, praktično kao u prvoj godini života kada organizam memoriše digestivni trakt da radi kao biloški sat. Na dva i po-tri sata organizmu treba kvalitetan obrok. Poneko na dijeti jede i više nego što ima običaj, ali tim režimom zapravo pokrećemo metabolizam i pravimo red u načinu ishrane.Zatim, veoma je važno da se ishrana izbalansira preko lako svarljivih i nutritivno bogatih namirnica, a to su voće i povrće, što nam je tokom leta i te kako dostupno, nego preko teško svarljivih, a visoko energetskih namirnica poput mesa, masnoća. Zato treba kombinovati  više ovih prvih sa manje ovih drugih namirnica i dobićemo zadovoljavajuće obiman, ukusnan i lako svarljiv obrok, uz to nutritivno zadovoljavajući. Balansirani obrok dakle sadrži procentualno odgovarajući odnos nutritijenata – naglašava naša sagovornica.

Ako u toku dana do 19 časova ne unesemo 55% ugljenih hidrata, 30% masti i 15% proteina, ješćemo uveče, jer organizam svoje traži. Ili ćemo ući u hipoglikemiju (pašće nam šećer), ili ćemo imati obiman obed, a to je pogrešno, jer se hranljive materije unesene kasno uveče ne iskorišćavaju i to sve ide u masti.

-Ne može dijeta bez hleba, naravno ne belog, već kvalitetnog, integralnog, jer onda bez odgovarajuće količine ugljenih hidrata svako posegne za slatkišima. Naročito treba izbegavati industrijske konditorske proizvode. Zdravije je dva puta nedeljno pojesti komad slanine nego slatkiše –navodi Jovanka Salatić.

Da zaključimo, tri glavna obroka sa više povrća, manje mesa (do 100g za ručak), parče integralnog  hleba, a dva puta dnevno po voćku za užinu. Rasporedite obroke na tri sata prema ličnom dnevnom tempu. Zasladite se ponekad voćnim sladoledom i održaćete liniju tokom leta. Prijatno!

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh