I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Saveti lekara – šta unositi u organizam tokom prehlade i gripa

Aktuelna zimska sezona proći će očigledno bez „debelih“ minusa kakve pamtimo još od prošle zime, međutim zabeležen je značajan broj onih koji nisu mogli da izbegnu respiratorne infekcije.

Poznato je koliko prehlada i grip kao najčešći oblici respiratorne infekcije mogu da oslabe organizam i dovedu u stanje malaksalosti. Ukoliko bolest ne shvatimo ozbiljno i ne uspostavimo disciplinu, lako se može desiti da se stanje pogorša. Iako smo skloni i da pod temperaturom praćenom kašljem i kijanjem idemo na posao i krećemo se među ljudima, lekari kažu da takvo ponašanje nije naivno.

Pored odmora i mirovanja, u vreme respiratorne infekcije lekari preporučuju i disciplinu u ishrani.

Prevashodno se preporučuje unos puno tečnosti kako bi se oranizam rehidrirao. Poželjni su mlečno kiseli napici poput kiselog mleka i jogurta. Takođe, dobro je uzimati domaću supu kao i meso od kog je kuvana. Tako obrađeno meso apsolutno je dozvoljeno i poželjno, dok organizmu može štetiti namirnice koje se obrađuju prženjem, pečenjem, dinstanjem na luku.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Preporučuje se voće i sirovo, eventualno bareno povrće, a u danima dok je organizam slab treba izbegavati hranu koja u sebi sadrži dosta soli i masti, kao i koncentrovane slatkiše i zaslađene napitke. Na pitanje da li vitamini mogu pomoći tokom lečenja, lekari kažu da njihova efikasnost nije dokazana te i preporučuju da se vitamini mogu uzimati u svrhu prevencije i sprečavanja nastanka respiratornih infekcija.

Na zrenjaninskoj glavnoj pijaci ovih dana i na tezgama i u mlečnoj sali mogu se pronaći domaći i zdravi proizvodi, a jednako dobru ponudu imaju i svi veći i dobro snabdeveni supemarketi.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
Diksi Picerija
  • Divider

  • Divider
Na vrh