I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

“Šašavci” iz Jagodine zabavili i razdrmali najmlađe Zrenjanince

Animirati decu nije nimalo lak posao. Pogotovo tokom raspusta kada ne idu u školu ili vrtić. Zbog toga roditelji leti moraju da budu na visini zadatka i da svakodnevno prave planove kako bi deca na najbolji način provodila dane. Srećom, u poslednje tri godine u okviru manifestacije “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti” četvrtak je rezervisan za dečiji program. Predstava “Šašavci” u izvođenju jagodinskog pozorišta „Veliki teatar“ ovog četvrtka oduševila je najmlađe Zrenjanince koji su bili u Županijskom parku.

Glumci pozorišta “Veliki teatar” iz Jagodine godinama unazad gostuju u Zrenjaninu. I to najčešće sa dečijim predstavama.

“Pozorište “Veliki teatar” je dečije i omladinsko pozorište koje funkcioniše već 12 godina u gradu na Belici. Deca su naša najdraža publika. Istovremeno, oni su i najzahtevnija publika. U predstavama koje radimo za odrasle možemo nekim glumačkim veštinama i da prevarimo publiku. Ali, verujte, decu nije lako prevariti. Oni vide sve. Vide svaki pokret, svaku poruku”, kaže Bojan Miloradović, glumac pozorišta “Veliki teatar” iz Jagodine.

I Taxi Zrenjanin

“Naše predstave su uglavnom interaktivne, tako da i te kako uključuju decu. Veoma vodimo računa da predstava bude i poučna i zabavna. Jer cilj teatra, posebno za decu, jeste da se deca usmere na pravi put, ali i da se na dobar i kvalitetan način zabave. Daca treba sa predstave da odu zadovoljna i sa puno novih ideja. Svi akteri u našim predstavama se trude da budu junaci toj deci. Da te predstave ne žive samo u tih 45 minuta, koliko u proseku traju predstave za decu, nego da ti junaci žive u njima i u narednim danima. Da deca u njima nalaze svoje uzore”, dodaje naš sagovornik.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Šašavci” su kolaž tekstova Ljubivoja Ršumovića i Tode Nikoletića

U okviru manifestacije “Banatska bajka – leto u gradskoj bašti”, gosti iz Jagodine su ovoga puta izveli predstavu “Šašavci”.

“Ovo je, ustvari, predstava koja predstavlja kolaž radova dvojice vrhunskih pisaca. Deo čine tekstovi Ljubivoja Ršumovića, jednog od najpoznatijih dečijih pisaca i pesnika, iz predstave “Ma šta mi reče”. Drugo su tekstovi iz predstave “Šašavci” Tode Nikoletića. Mi smo to spojili i sada su “Šašavci” poetsko-scensko-muzički događaj. U toku predstave deca imaju priliku da se podsete hitova uz koje smo mi odrastali. Tu su, kao što sam rekao tekstovi Ljubivoja Ršumovića, pa možemo da se setimo Branka Kockice… Dijalozi između pesmica govore o zdravlju i temama koje su deci dopadljive. Kada uspemo da  “kupimo” klince, onda je veza između nas i njih neraskidiva. Videli ste da su tražili da predstava traje još koji minut duže. Malo smo i đuskali. Mislim da je večeras ovde bila najbolja žurka. Verujem da će ovo veče pamtiti, ako ne duže, bar do kraja ovog leta”, kaže Bojan.

Ideja tvoraca predstave “Šašavci” jeste da se deca uče istinskim vrednostima.

“Ovo je doba interneta i kompjutera. Vidimo da se na You tube-u danas mogu naći mnoge moderne pesme i igrice, koje po mom mišljenju, nisu tog kvaliteta i sa porukama koje su nekada imale pesmice. Jako mi je žao što sam primetio da se neke stare pesmice ne pretražuju preko interneta i da se polako zaboravljaju. Tu, naravno, ne mislim na one koje su vanvremenske. Mi smo želeli da upravo te zaboravljene stihove oživimo i da prikažemo deci. Mnoge čak i na zahtev roditelja. Jer dosta pesmica pre prepoznaju roditelji, nego sama deca. Pozorište svakako služi da edukuje decu”, objašnjava naš sagovornik.

Nikad se ne zna koliko glumaca tačno igra u dečijim predstavama pozoriša “Veliki teatar“

“Koliko sam mogao da primetim večeras nisu samo deca bila zadovoljna, već su i roditelji imali osmehe na licu. To je i zato što nisu gledali samo glumce na sceni, već i svoju decu. Nisam uspeo da izbrojim koliko je tačno aktera bilo večeras u predstavi “Šašavci”, ali mislim da nije bilo deteta koje nam se bar na kratko nije priključilo na sceni. Sva deca, su zapravo, bili učesnici predstave”, kaže Bojan.

Interaktivne predstave zahtevaju puno energije.

“Na kraju predstave se uvek osećam umorno, ali presrećno. Iskoristiću priliku da podsetim na reči našeg velikog glumca, pokojnog Miodraga Petrovića Čkalju. On je rekao: “Kad god prođem pored pozorišta, meni se glumi”. Ja bih dodao da kad god vidim decu, koliko god bio umoran, meni se opet igra za njih. Evo kroz ovaj naš intervju kao da sam se već odmorio. I sada bih mogao opet da se vratim i da odigram još dve-tri ovakve predstave”, zaključuje kroz osmeh naš sagovornik.

Deca vole interaktvine predstave

U Gradskoj bašti je sinoć između sedam i osam sati sve “prštalo” od pozitivne dečije energije. Gotovo sat vremena deca su neprekidno igrala, pevala, skakala… Ali, to ih nije izmorilo.

“Predstava “Šašavci” je bila super. Sve mi se svidelo. Pogotovo što smo igrali, jer ja volim da igram”, kaže Sara koja ima 6,5 godina.

“Super je bilo. Pevali smo i igrali kao da smo vozić. To mi se najviše svidelo. Pevao sam pesmicu o paprici “znate onu žutu, finu ali ljutu…”, kaže četvorogodišnji Milan.

“Najviše mi se svidelo što smo pevali. Super je bila pesmica o ljubavi. Onda smo se svi zagrlili”, objašnjava sedmogodišnji Danlo.

“Predstva je bila baš lepa. Najviše mi se svidelo kako su pevali i igrali. Ja u početku nisam igrao. Malo sam stidljiv. Ali, posle sam se opustio. I pozdravio sam se na kraju sa svim drugarima i glumcima”, kaže Sabin.

“Najviše mi se svidelo kada je glumac išao da spava i kada je rekao “Jao, kako sam smotan”. Tu sam se baš smejao. Ja sam i recitovao pesmicu. Malo sam se zbunio. Zaboravio sam jedan deo, ali nema veze. To i nije tako važno. To je pesmica koju sam učio u vrtiću. U avgustu punim sedam godina, a na Vidovdan mi je imendan. Ja sam i glumic. Glumim u CEKOM-u”, kaže Vid.

“Šašavci” i u Kleku – 28. juna.

Roditelji kažu da ovakve manifestacije i dečiji programi mnogo znače i samoj deci, ali i njima.

“Mnogo je važno da se deci ponude ovako edukativni i zabavni sadržaji. Mi često idemo u pozorište, a pratimo i sve manifetacije u gradu. Da li su to radionice u gradskoj bašti tokom leta, priredbe, predstave, slaganje čepova u humaniterne svrhe… Na tim mestima se deca uče pravim vrednostima u životu. Tu upoznaju nove prijatelje, druže se, socijalizuju…”, kaže Ivana Škondrić.

“Veoma je važno da postoje ovakve predstave, jer one podstiču decu da razmišljaju, da se druže, pevaju, igraju. Interaktivne predstave mnogo znače, pogotovo deci koja su povučena. Njih glumci animiraju i samim tim i oni postaju deo predstave. Na taj način stupaju u kontakt sa drugom decom, što inače ne rade. Tokom leta je posebno bitno da se deci koja ostaju u Zrenjaninu obezbede različiti sadržaji kako bi im raspust bio što lepši”, kaže mama Dragana.

“Jako je bilo lepo. Sve je bilo fantastično. Deca su uživala. Pevala su, igrala, smejala se, trčkarala. I svi su bili uključeni u predstavu. A za nas roditelje nema veće sreće, nego kada su nam deca srećna. Mislim da bi ovakvih sadržaja trebalo da bude što više u gradu”, objašnjava Vanja Vik.

Predstava “Šašavci” će biti odigrana i u petak od 19 sati i to u okviru maniestacije “Dani Kleka”.

U okirviru manifestacije “Banatska bajka – leto u gradskoj bašti” pre izvođenja predstave “Šašavci” deca su mogla da uživaju u radionicama “Sovica mudrica”.

Takođe, Dečije odeljenje Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” organizovalo je prvi “Letnji čitanjac”. Iako je bilo planirano da bude pročitana jedna priča, deca su tražila da im se čita još, pa su na kraju pročitane tri priče.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh