I love Zrenjanin portal

 • Zr oglasi
 • Univer export
 • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Saša Cvikić iz Šajkaša najbolji kuvar riblje čorbe na 36. manifestaciji „Zlatni kotlić“ (VIDEO)

Manifestacija „Zlatni kotlić“ održana je na trgu Slobode ovoga avgusta 36. put. Istovremeno, plato ispred gradske kuće ugostio je kuvare riblje čorbe i na 12. memorijalnom turniru Đula Farkaš – Farki. Ove godine varjače i kutlače je ukrstilo 40-ak ekipa. Jedan bod je, prema oceni žirija, odlučio pobednika takmičenja.

U Zrenjaninu su u toku 34. Dani piva. U okviru njih, održana je manifestacija „Zlatni kotlić“, koja ima još dužu tradiciju. Ovoga puta riblja čorba se u ogromnom kotliću kuvala 36. put. „Zlatni kotlić“ je prepoznat kao prilika da se obeleži i sećanje na jednog našeg sugrađanina koji je, takođe, organizovao takmičenje u pripremi čorbe od ribe. U sklopu ovogodišnjih Dana piva održan je 12. memorijalni turnir Đula Farkaš – Farki.

I Taxi Zrenjanin

“Želeo bih da se zahvalim svima koji su u velikom broju došli da podrže 12. memorijal Đula Farkaš – Farki, takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Ono što je zaista impozantno jeste činjenica da je ova manifestacija dobila jako veliki krug prijatelja i novih posetilaca”, kaže Aleksandar Farkaš.

“Kotizacija za učešće na manifestaciji se nije plaćala, ali su ekipe bile u obavezi da same obezbede materijal za kuvanje čorbe. I to minimum 3 kilograma šarana. Za ogrev je mogao da se koristi isključivo plin. Svi takmičari su bili u obavezi da se pridržavaju propozicija takmičenja. Okupljanje ekipa je počelo oko 17 sati, a sa kuvanjem riblje čorbe je startovano oko 18 sati. Uzorci su se predavali sat i po kasnije, kada je i počelo ocenjivanje skuvanih ribljih čorbi”, objašnjava Ivana Bogaroški iz Turističke organizacije Zrenjanina.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Redovni učesnici manifestacije „Zlatni kotlić“

Većina takmičara koji su se ovoga puta nadmetali, na manifestaciju „Zlatni kotlić“ dolazi godinama unazad.

„Pet godina se takmičimo, ali tu smo više radi druženja, nego radi pobede. Nastavićemo i dalje da dolazimo. Nije važna pobeda, nego druženje. Prava riblja čorba se kuva sa strpljenjem, ne treba žuriti. Vatra mora da bude tiha“, kaže Dragan Ćirić iz Zrenjanina.

„Riblju čorbu kuvamo petu godinu. Ne očekujem nagradu, moja nagrada su moji prijatelji. Došli smo da se malo družimo, da provedemo lepo popodne. Razlog našeg dolaska je da ovo takmičenje malo omasovimo, da ljudi dolaze. Zadovoljni smo odzivom ekipa, sve je ok. Tajna dobre riblje čorbe je što više vrsta ribe i ljubav prema kuvanju, druženju i drugarima. Kad se sve to objedini, onda sve to funkcioniše“, objašnjava Milan Radovančev iz Zrenjanina.

„Na manifestaciji „Zlatni kotlić“ učestvujem već tri godine. Imam dosta nagrada iz okolnih mesta, kao i iz Zrenjanina. Tajne nema. Ljubav prema kuvanju, ribi, vodi, Begeju. Danas sam koristio šarana i soma i vodu iz Jankov Mosta, bunarsku. Očekujem nagradu, ranije nisam, ali sad već očekujem. Mada i sam dolazak ovde je nagrada, pošto sam među ovim dobrim kuvarima“, kaže Gabrijel Carina iz Jankov Mosta.

„Mi kuvamo riblju čorbu od šarana i začina, sve kako ide. A ova paprika to je izazov za sve. Da dođu da pitaju šta je to. Najvažnije je da se družimo, to nam je najveća nagrada. Ovo nam je treći put da smo ovde“, kaže Mile Knežević iz Zrenjanina.

Gosti manifestacije Zlatni kotlić

Osim takmičara iz Zrenjanina i okoline bilo je i onih koji su na manifestaciju „Zlatni kotlić“ došli iz drugih opština.

„Ovo mi je drugo takmičenje na manifestaciji „Zlatni kotlić“. Ovde još nisam osvajao nagrade, ali u drugim mestima jesam. Od 2012. godine se bavim kuvanjem riblje čorbe. Dobra riblja čorba se kuva, ne smem da kažem sastojke, ali samo s ljubavlju. Sve ostalo dolazi uz to. Riba mora da bude sveža i čista. Ne očekujem nagradu. Nisam zadovoljan kako sam kuvao“, kaže Darko Veličković iz Kaća.

„Kuvamo riblju čorbu godinama. Dolazimo svake godine da se takmičimo. Hteo bih da se zahvalim organizatorima što su nas pozvali i na ove Dane piva. Nama je jako lepo ovde. U Zrenjaninu nikada nisam do sada bio nagrađen, ali jesam u Starom i Novom Bečeju, Velikom Gradištu… Ovde su jako dobri takmičari, a ja volim da se sa dobrima takmičim. Tajna dobre riblje čorbe je dobra riba, dobra voda, dobra vatra i da ima malo ljubavi u toj ribljoj čorbi koju skuvate“, objašnajva Radivoj Ivanović  iz Kaća.

Žiri je dugo većao o pobedniku manifestacije

Nakon krčkanja riblje čorbe koje je trajalo oko sat i po, na posao je prionuo žiril. Njega su činili kraljevski kuvari amateri – Zoltan Pabdi, Dragan Mitić, Sabo Os Ferenc i Miladin Pavlović. Nepun sat trajalo je većanje o pobedniku manifestacije „Zlatni kotlić“.

„Imali smo 32 uzorka. Posle težeg i malo dužeg većanja odluka je pala. Rezultat je tesan, ali ipak, postoje prvo, drugo i treće mesto. Ocenjivali su se ukuvanost, izgled, boja i ukus. Dosta je bilo „otpadnutih“ čorbi tj. palih čorbi kako ih mi zovemo. Isto je bilo i onih sa lošom bojom. To smo eliminisali. Ono što je bilo pravo to smo ocenili. Razlika između prvoplasirane i drugoplasirane čorbe je samo jedan bod. Moglo je biti i obrnuto“, objašnajva Zoltan Pabdi, predsednik žirija.

Paralelno sa održavanjem takmičenja, kuvala se i riblja čorba za Zrenjanince 

I dok su se ekipe takmičile u kuvanju riblje čorbe, na Trgu Slobode ovo jelo je kuvano i deljeno Zrenjanincima.

“Danas smo, u saradnji sa ribarskim gazdinstvom Ečka, našim poslovnim partnerima i saradnicima kuvali 1.000 litara riblje čorbe za Zrenjanince. Potrošeno je oko 200 kilograma ribe i 20-ak kilograma ikre, 80 kilograma luka, 8 kila paprike, paradajza, soli, ljutog ajvara, slatkog ajvara… Tu je trebalo da bude oko 2.500 normalnih porcija, ali s obzirom na to kolike su spremili kantice ne znam koliko je bilo porcija. Sigurno je da je bilo za mnogo ljudi. Nećemo biti nepošteni, priznaćemo da smo koristili dehidriran luk. On je izvanrednog je ukusa, iz privatne proizvodnje iz Bezdana. To je isto kao da je korišćen svež luk. Dobra riblja čorba se kuva tako što se kupi dosta dobre ribe, kupe se dobri paprika i paradajz. I, naravno, nađe se dobar kuvar“, kaže Nenad Živanović, vlasnik restorana „Vodenica“ iz Beograda i organizator Fiš festa.

Nagrađeni u kuvanju riblje čorbe na 36. manifestaciji „Zlatni kotlić“ i 12. memorijalnom turniru Đula Farkaš – Farki

  1. mesto Saša Cvikić iz Šajkaša
  2. mesto Oskar Ereš iz Novog Bečeja
  3. mesto Nebojša Barać iz Ečke

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh