I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Santovac: Nerešeni imovinsko-pravni odnosi koče sanaciju nekadašnje Robne kuće

Sudbina ruiniranog objekta nekadašnje Robne kuće Beograd u strogom centru Zrenjanina u ovom momentu je neizvesna. Zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i procesa restitucije ne preduzimaju se nikakve radnje koje bi sprečile dalje propadanje objekta.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, kaže za I love Zrenjanin da je nakon nedavnog razgovora predstavnika grada i firme „Robne kuće Beograd“ nemoguće dati procenu kada bi situacija mogla da se promeni. Volja te firme da promeni stanje u kome se objekat nalazi postoji, kaže Santovac, ali sporovi oko vlasništva nad objektom trenutno ne dozvoljavaju realizaciju.


– Na sastanku koji smo 12. septembra održali sa predstavnicima firme „Robne kuće Beograd“ i Republičkom direkcijom za imovinu Republike Srbije, potvrđeno nam je da je situacija u vezi sa objektom u centru Zrenjanina i dalje složena. U ovom trenutku na 40 odsto tog objekta upisane su „Robne kuće Beograd“, a na preostalih 60 je upisana Republika Srbija. Međutim, „Robne kuće Beograd“ vode čak sedam sporova kojim žele da dokažu da imaju veće vlasništvo u odnosu na državu. Tu nije kraj problema. U međuvremenu je Agencija za restituciju donela rešenja o vraćanju objekta prethodnim vlasnicima u procesu restitucije, što znači da bi deo objekta od 60 odsto u vlasništvu države trebalo da se vrati u postupku restitucije. Dok se ne završe sporovi, neće biti završen ni proces restitucije. Shodno broju sporova teško je prognozirati kada bi to moglo da se reši, kaže Saša Santovac i dodaje da su se predstavnici Robnih kuća Beograd angažovali oko uklanjanja dela krova na objektu u centru Zrenjanina koji je bio problematičan.

Saša Santovac

I Taxi Zrenjanin

Podsećamo, objekat nekadašnje Robne kuće Beograd nije u upotrebi od 18. februara 2013. godine kada je građevinska inspekcija donela rešenje kojim se zabranjuje korišćenje spornog poslovnog objekta dok se ne otkolni opasnost po bezbednost građana i okoline. Objekat je godinama ograđen zaštitnom ogradom. Grad Zrenjanin je i po ovom pitanju iskoristio sva pravna sredstva dozvoljena zakonom, da izvrši pritisak i ubrza rešavanje situacije.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Grad je u dva navrata povećavao takse za zaštitne ograde koje se nalaze oko objekata sklonih obrušavanju. Ograda se postavlja prevashodno zbog bezbednosti naših sugrađana, ali ona istovremeno zauzima i javnu površinu. Prvi put smo tu naknadu uvećali za 300 odsto, a drugi put za 500 odsto. Danas „Robne kuće Beograd“ našem gradu na godišnjem nivou plaćaju 1.600.000 dinara za ogradu koja godinama stoji oko objekta. Grad je iskoristio sve mehanizme koje su bili dostupni, ne bi li tako uticali na vlasnike da nešto urade, ali u ovom slučaju problem „leži“ u imovinsko-pravnim odnosima i dok se on ne reši, dok ne budemo bili sigurni ko je vlasnik, ne možemo da damo odgovor na pitanje kada će tačno problem biti rešen. Verujem da će onda kada vlasničko pitanje bude rešeno, vlasnici sami sanirati i rekonstruisati objekat, da to neće morati grad da uradi, kaže Santovac.

Podsećamo, grad Zrenjanin je 20. decembra 2018. godine donošenjem skupštinske odluke rešio da se „obračuna“ sa onim vlasnicima objekata u ekstra zoni koji odlažu ili ignorišu potrebu za saaniranjem obrušenih fasada i to tako što građevinska inspekcija najpre izdaje nalog za rekonstrukciju objekta, a ukoliko se to ne uradi, grad ima pravo da izvrši taj posao i da izvršene radove fakturiše vlasnicima objekta.

Objekat nekadašnje Robne kuće je najpre bio Dаunоvа palata koja i danas sa svоје tri fаsаdе izlаzi tri ulicе – krаlја Аlеksаndrа I Karađorđevića, Јеvrејsku i Gimnаziјsku.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh