I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sanacija spomenika Veljku Lukiću Kurjaku u Lukićevu u završnoj fazi

U srednjem Banatu postoji mnoštvo spomenika i obeležja koji svedoče o burnoj istoriji kroz koju je naša zemlja prošla.

Dosta tih spomenika je godinama bilo prepušteno zubu vremena. Pre više od 10 godina Vlada Srbije je donela Program obnove spomenika kulture iz perioda oslobodilačkih ratova Srbije. Od tada do sada Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu je izradio više od 20 projekata sanacije spomenika iz Prvog i Drugog svetskog rata – navela je za portal IloveZrenjanin –  Dragana Šijak, arhitekta konzervator – viši stručni saradnik.

Sanacija jednog od takvih spomenika i to onog narodnom heroju Veljku Lukiću Kurjaku u Lukićevu ovih dana je u finalnoj fazi.

PerSu marketi

Spomenik narodnom heroju Veljku Lukiću Kurjaku u parku u centru Lukićeva

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Spomenik narodnom heroju Veljku Lukiću Kurjaku izgrađen je 1950. dok su spomen ploče sa ispisanim imenima palih boraca NOR-a postavljene 1956. Smeštene su levo i desno od glavnog stuba. Narodni heroj Veljko Lukić bio je iz Bukovice. Poginuo je 1943. godine u svojoj 32 godini života. Bio je član HV majevičke brigade. Kada je u bazi na Majevici zarobljen, sam sebi je oduzeo život ne želeći da padne živ u ruke neprijatelja. Meštani su u znak sećanja podigli spomenik ovom hrabrom borcu.

“Osnova spomenika je betonsko postolje dimenzija 3 x 3 m, sa koga se diže betonski stub obložen belim mermernim pločama visine 6 m. Na prednjoj strani stuba u mermernoj ploči nalazi se uklesan lik Narodnog heroja, a iznad i ispod uklesanog lika ispisan je tekst. Spomenik je radio kamenorezac Tuner Aladar iz Zrenjanina. Spomenik je bio u  izuzetno lošem stanju. Destabilizacija mermernih ploča kojima je betonski stub spomenika obložen u velikoj meri narušavale su bezbednost građana, prvenstveno mlađe populacije jer se spomenik nalazi u blizini doma kulture. Obzirom na njegovu dominantnu poziciju u centru sela obnova spomenika sada doprinosi poboljšanju kvaliteta života stanovnika Lukićeva.

Sanaciju spomenika u Lukićevu finansirao Grad Zrenjanin

“Spomenik je restauriran, uz očuvanje i rekonstrukciju elemenata izvornog izgleda i orginalnih materijala, a uklanjanje svih elemenata koji narušavaju izvorno zdanje. Bilo je potrebno uklanjanje niske vegetacije i šiblja u okviru spomenika i kultivisanje vegetacije. Spomen ploče su očišćene, a oštećene su zamenjene novim.  Restaurirane su i bele mermerne ploče i očišćeni su betonski elementi spomenika.  Obijene su postojeće oštećene betonske obloge postolja spomenika i izrađene nove prema izvornoj. Takođe su obnovljene i prilazne staze.

ZAŠTO JE VAŽNO DA SVAKI SPOMENIK BUDE OBNOVLJEN?

Obnova ovakvih spomenika je izuzetno važna za očuvanje identiteta jedne nacije.

“Objekti građanske arhitekture, narodnog graditeljstva, sakralni objekti, spomenici u javnom prostoru, memorijalni kompleksi i znamenita mesta, predstavljaju svedočanstva o prošlosti i duhu jednog vremena, iz kojih možemo otkriti različite kulturne, društvene, ekonomske i političke karakteristike određene epohe. Oni su svedoci pomoću kojih sklapamo deliće mozaika zvanog prošlost. Da bi smo povezali kockice mozaika u jednu celinu i razumeli minula vremena, potrebno je da sakupimo što više delova. Zato je važno da negujemo i čuvamo naše nasleđe, kako bismo imali što jasniju sliku o tome šta nam je prethodilo. Na taj način bolje ćemo razumeti sebe i vreme u kojem živimo”, kaže naša sagovornica.

“Danas se sve češće zaboravlja na ovakve spomenike i mlade generacije gube direktan kontakt sa ljudima koji su preživeli ovako nešto. Zato je jako važno da se ovi spomenici obnavljaju. Oni su opomena za sadašnje i buduće generacije da se nešto takvo kao što je bio Drugi svetski rat ne ponovi i na pravi način pokaže ko je bio na strani antifašizma. Važno je da se afirmišu ideali antifašizma u našem društvu i na taj način vrednuje pozicija učesnika Drugog svetskog rata – navela je  Šijak.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh