I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Sakralni objekti na teritoriji Opštine Sečanj

Sakralni objekti u Opštini Sečanj imaju viševekovnu tradiciju. Za mnoge od njih vezuju se značajne istorijske činjenice i imena značajnih umetnika. Deo crkava je zbog svog obeležja stavljen pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

CRKVA „SVETI NIKOLA“, NEUZINA

Crkva “Sveti Nikola” datira iz 1812. godine i predstavlja značajan dokument duhovnog nasleđa srpskog naroda. Pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U hramu je najstarija ikona “Bogorodica sa Hristom” iz 1770. godine, a u istom se čuvaju i mnoge vredne bogoslužbene knjige, među kojima je najznačajniji “Službenik” izdat u Lavovu 1691.godine, a koji je zaštićen Zakonom. U porti crkve postoje ostaci spomenika iz 1754, 1776. i 1784. godine.

CRKVA VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA, SUTJESKA

Crkva velikomučenika Dimitrija izgrađena je1896. godine. Ikonostas koji je odrađen od drveta, nalaze se ikone još iz stare crkve, ali i ikone iz sedamdesetih godina prošlog veka. Prvobitna crkva je imala samo jedno zvono, a sadašnja ima tri. U toku Prvog svetskog rata, zvona su bila oduzeta od strane austro-ugarskih vlasti. Godine 1929. kupljena su sadašnja zvona. Malo zvono ima 35, srednje 600, a veliko 1.000 kilograma.

I Taxi Zrenjanin

CRKVA SVETOG VAZNESENJA, JARKOVAC

Srpska pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja izgrađena je 1780. godine. Ova crkva stavljena je pod zaštitu države kao vredan istorijski spomenik zbog ikonostasa koji je uljanim bojama na drvenoj podlozi radio Konstantin Danil, poznati slikar i ikonopisac, u periodu od 1858 -1861. godine. Prema zapisu na levoj pevnici, ikonostas je zidao Đorđević iz Velikog Bečekreka 1857. godine, mramorirao ga je i pozlatio Adolf Ungluckhoffer 1858. godine takođe iz Velikog Bečkereka. Zidne slike ,,Boga Oca“ i ,,Jevanđelista“ u svodu soleje slikao je Stevan Aleksić 1911.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

HRAM SVETE TROJICE, BANATSKA DUBICA

Hram Svete Trojice podignut je 1737. godine i posvećen Svetoj Trojici – Duhovima. Parohija u Banatskoj Dubici osnovana je 1779. godine, a najstarija sačuvana matična knjiga je iz 1822. godine. Hram je obnovljen velikim trudom protojereja Braneta Đumića, a uz finansijsku podršku Ministarstva vera Republike Srbije. Osveštao ga je Episkop banatski Nikanor 20. oktobra 2012. godine.

HRAM SVETOG VELIKOMUČENIKA DIMITRIJA SOLUNSKOG, SEČANJ

U svom sastavu ima veliki parohiski dom koji je izgrađen 2007. godine. Zvono za crkvu kupljeno je 1990. godine. Bilo je staro 240 godina, a liveno je u Holandiji, u gradu Dodrehtu. Zvono je bilo u posedu jedne stare Ruske Crkve.

CRKVA SVETOG NIKOLE, JAŠA TOMIĆ

U periodu 1830 – 1841. godine izvođeni su radovi na ikonostasu koji je ukrašen ikonama Pavla (Pavela) Petrovića, koji je bio učenik velikobečkerečkog slikara Konstantina Danila. Prestolne ikone, koje je on naslikao, lepše su od ostalih i rađene su po Danilovom obrascu.

RIMOKATOLIČKA NAVJEŠTANJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE, BOKA

Sadašnju crkvu je izgradio biskup Alagovich, prema testamentu biskupa Vrhoveca, koji je ostavio 30.000 forinti za tu svrhu. Izgradnja crkve je završena za vreme biskupa (zatim kardinala) Haulika, a osveštao ju je dekan 9. maj 1840.

UZNESENJE BLAŽENE DJEVICE MARIJE, JAŠA TOMIĆ

Rimokatolička crkva izgrađena je 1911. godine. Pred njenom lepotom posetilac ne može da ostane ravnodušan. Zadivljujući objekat ostao je budućim generacijama kao istorijski i materijalni trag ekonomske moći mesta i meštana. Građena je kao monumentalna, jednobrodna crkva, sa trostranom aspidom i zvonikom, koji je sa zapadne strane. Krase je raskošna dekoracija, vredni vitraži i skladne proporcije. U crkvi se nalaze dve slike se temom Vazesenja Bogorodice. Jedna je rad Vase Pomorišca iz 1906. godine, a drugu je potpisao Johanes Mertz iz Budima 1799. godine.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh