I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Apel Ministarstva poljoprivrede: Sačuvajmo zdravlje i šume tokom praznika

U narednom periodu pred nama je nekoliko prazničnih dana koje po tradiciji provodimo u prirodi i na otvorenom prostoru. Druženje sa dragim osobama u ovom periodu obično podrazumeva testiranje sportskih veština i provod uz muziku. Podrazumevaju se piće i roštiljanje ili kuvanje paprikaša, gulaša i pasulja u kotliću. Upravo zbog toga resorno ministarstvo uputilo je apel da se tokom praznika odgovorno ponašamo prema svom zdravlju i prirodi.

Iz Uprave za veterinu saopštavaju da će tokom predstojećih praznika pojačati kontrolu prometa hrane životinjskog porekla. Uz to, šalju apel da se i sami građani ponašaju u skladu sa politikom „savesnog“ kupca.

“U vreme nastupajućih uskršnjih i prvomajskih praznika usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla veterinarski inspektori pored redovnih, sprovode i akcijske kontrole na teritoriji Republike Srbije. Pojačane kontrole rade se u skladu sa analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja. Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet. Specijalizovani maloprodajni objekti – mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda. Kao i prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, kiosci brze hrane i zelene pijace”, navodi se u saopštenju Uprave za veterinu.

I Taxi Zrenjanin

“Apelujemo da se potrošači ponašaju sa „pažnjom dobrog kupca“. Da se upoznaju sa svim svojstvima hrane pre odluke o kupovini. Da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana. Svaku sumnju na bezbednost ili ispravnost hrane, građani bez odlaganja mogu prijaviti nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Tako inspektori u toku vanrednog nadzora mogu da preduzmu zakonom propisane mere. Ali i da sankcionišu subjekte u poslovanju hranom koji nesavesno posluju”, stoji u saopštenju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Apel da se spreči nastanak šumskih požara

Apel građanima stiže i iz Uprave za šume. Od svih nas se traži da se tokom praznika odgovorno ponašamo prema prirodi.

“Apelujemo na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena. To znači da su vidno obeležena i obezbeđena. Ukoliko građani uoče vatru – požar odmah treba da obaveste MUP – Sektor za vanredne situacije na broj telefona 193 ili najbližu šumsku upravu. Napominjemo da je odredbama člana 47.  Zakona o šumama zabranjeno paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume, izuzev na mestu koje je samo za tu namenu određeno, uređeno i vidno obeleženo. Odredbom člana 22. stav 1. tačka 8. Zakona o divljači i lovstvu zabranjeno je paljenje korova, strnjika, trstika, trave i drugog rastinja u lovištu”, podsećaju u Upravi za šume.

“Najavljene visoke temperature  za predstojeće praznike, kao i intenzivno obavljanje poljoprivrednih radova, veoma će pogodovati nastanku šumskih požara u narednom periodu. Kao što je poznato, prema statističkim pokazateljima, u 98 odsto slučajeva njihov uzrok je ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar ili namerno paljenje. Obzirom na navedeno, u nameri da se predupredi nastanak šumskih požara, kao i u cilju preventivne zaštite šuma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje da se ne vrši paljenje vatre pri izvođenju poljoprivrednih radova, odnosno spaljivanje suve trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru. Takođe, ukazujemo da seča stabala, koja nisu obeležena/doznačena, nije u skladu sa planskim dokumentima gazdovanja šumama. Samim tim je i nezakonita, odnosno kažnjiva. Imajući u vidu navedeno, još jednom apelujemo na građane, da se pri odlasku u prirodu ponašaju odgovorno, te da naše šume sačuvamo zajedno”, piše u saopštenju.

Treba znati da odgovornim ponašanjem prema prirodi i sopstvenom zdravlju štitimo i sebe i buduće generacije.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh