I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Sa osmehom u vrtić ili kako da što više dece krene u predškolske ustanove

Kroz projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, a koji u Zrenjaninu nosi naziv „Sa osmehom u vrtić“, nadležni žele da približe predškolsko vaspitanje i obrazovanje svoj deci koja do sada nisu upisana u jaslice i vrtiće. Projekat je počeo da se realizuje 1. oktobra ove godine i trajaće naredne tri godine.

 

U Predškolsku ustanovu u Zrenjaninu se svake godine upiše u proseku oko 2.500 dece. Ipak, veliki broj njih ne bude upisan, ne zbog toga što nema mesta u vrtićima, već zato što to roditelji ili staratelji decu ne žele da upišu. Da bi se što veći broj dece podstakao na upis pokrenut je projekat „Sa osmehom u vrtić“.

I Taxi Zrenjanin

„Projekat je zvanično počeo 1. oktobra 2019. godine i trajaće narednih 36 meseci. Opšti cilj projekta jeste poboljšanje kvaliteta uslova predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu od rođenja do 6,5 godina, ali sa akcentom na decu iz osetljivih društvenih grupa. Dobiti od ovog projekta će imati, pre svega, deca, njihovi roditelji, Predškolska ustanova i lokalna zajednica“, objašnjava Tatjana Lojović, koordinator tima za izradu i implementaciju projekta Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Tatjana Lojović

„U okviru projekta smo, s obzirom na dužinu trajanja, predvideli mnogo aktivnosti. Prva u nizu bila je danas u igraonici Čarolija. Naziv ove promotivne aktivnosti bio je „Ruku nam pruži, sa nama se druži“. Svrha ove promotivne aktivnosti jeste da ukažemo roditeljima na važnost ranog razvoja dece do polaska u školu. Da ih informišemo o samom projektu, da ih informišemo o aktivnostima i besplatnim programima koje će Predškolska ustanova realizovati u narednom periodu. Današnja aktivnost se realizuje zajedno sa Crvenim krstom“, dodaje naša sagovornica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Radionice u okviru projekta „Sa osmehom u vrtić“ biće besplatne

Aktivnosti koje će biti realizovane u okviru projekta „Sa osmehom u vrtić“ obuhvatiće niz radionica koje roditelji neće plaćati.

“U naredne tri godine ukupno će biti 6 promotivnih aktivnosti, tri tribine, 15 radionica u koje su uključeni i stručnjaci iz drugih institucija, ne samo iz Predškolske ustanove. Planirano je 12 kratkih programa. Suština jeste da se dete upiše u vrtić, a onda da se sa vršnjacima uključi u programe koji kraće traju. Da to nije ceo dan. Mi nudimo deci i celodnevni program, imamo poludnevni boravak gde deca borave 4 sata, a ovo je treća opcija”, kaže Lojović.

Deca koja nisu upisana u vrtić mogu da krenu na radionice 15. oktobra

Prvi kratki program u saradnji sa Kulturnim centrom počinje 15. oktobra.

„U Kulturnom centru će se dva puta nedeljno u narednih mesec dana u terminima od 10 do 12 sati održavati radionice. Držaće ih pedagog za fizičko vaspitanje iz Predškolske ustanove Zrenjanin. Dobrodošla su sva deca koja do sada nisu pohađala vrtić i naravno njihovi roditelji. Poslednje nedelje oktobra realizovaćemo tribinu pod nazivom „I tata je važan“. Tribina će biti održana u vrtiću Bambi, a realizovaće je naše koleginice psiholozi Predškolske ustanove. Tu će moći da prisustvuju i roditelji i deca koja ne pohađaju vrtić, ali i svi ostali zainteresovani roditelji. Istovremeno u vrtiću će biti i naša dva logopeda koja će realizovati radionicu sa decom. Tako da će roditelji koji dovedu decu na tribinu moći da ih ostave na radionicu. Tačan termin biće naknadno objavljen“, dodaje naša sagovornica.

„Sledeći kratki program će biti “Zvuk to sam ja, to smo mi”. Realizovaće ga vaspitači vrtića Maslačak u saradnji sa muzičkim zabavištem i Muzičkom školom, tako da će se neke radionice odvijati u Muzičkoj školi, a neke u vrtiću. Imamo programe koje će nositi naziv “Razglednice moga grada”. Tu će se krenuti od gradske kuće, gde će se deca upoznati sa gradskom kućom, zatim će deca ići na radionicu u muzej, pa u pozorište. Imaćemo i radionicu sa vatrogascima, zatim odlazak na farmu. Deca će se upoznavati sa gradom. Imaćemo i radionicu pod nazivom “Parkić kao vrtić”. Deca će u parku raditi sve ono što bi mogla da rade u vrtiću. Obilazićemo parkove u gradu. Nama je cilj da privučemo decu u vrtić. Roditelji treba da shvate da deca treba da se uključe u Predškolsku ustanovu, kako bi se brže razvijali”, objašnjava Lojović.

U Zrenjaninu nema listi čekanja za mesta u vrtiću

Zrenjanin je jedan od retkih gradova koji nema liste čekanja za upis dece u vrtić.

„Mi smo ustanova koja prima svu decu i koja godinama unazad nema liste čekanja za upis dece u vrtić. Nastavljamo sa tim trendom. Cilj projekta i Strategije obrazovanja Srbije i Strategije za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja grada Zrenjanina, a mi smo jedni grad koji ima ovu strategiju, jeste povećanje obuhvata dece od 6 meseci do 6,5 godina. I ovaj projekat za osnovni cilj ima to, sa poboljšanjem dostupnosti kvaliteta, radnih programa i aktivnosti Predškolske uprave. Sva deca su dobrodošla i pozivamo svu decu koja nikada nisu išla u vrtić da dođu da se upišu. To se, naravno, odnosi i na decu iz društveno osetljivih grupa”, kaže naša sagovornica.

Kroz projekat “Vrtići bez granica” u Predškolsku ustanovu je upisano 201 dete

Prošle godine završen je projekat koji je nosio naziv “Vrtići bez granica”. On je pokazao da više od polovine dece, iako imaju mogućnost, ne idu u vrtić.

“U odnosu na ukupan broj dece koja žive u gradu, predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem je obuhvaćeno 2.514 dece tj. 62,6 posto. U naseljenim mestima 22,2 posto. To znači da je na teritoriji grada Zrenjanina i u naseljenim mestima vrtićima obuhvaćeno 2.783 tj. 46,2 posto što je ispod republičkog proseka. Zato jeste cilj da obuhvatimo svu decu da se upišu u vrtiće. Poziv važi za roditelje iz naseljenih mesta da se uključe i u ove kratke radionice. Neki programi će biti dva puta nedeljno, neki tri puta”, objašnjava Lojović.

“Vrtići bez granica” su pokazali da smo za skoro dve godine kroz različite programe obuhvatili 201 dete. Tada smo imali sedam kratkih programa i pet promotivnih aktivnosti. Otvorili smo i tri poludnevne grupe u vrtićima Poletarac, Maslačak i Sunčica. Kroz ovaj projekat “Sa osmehom u vrtić” u planu je otvaranje tri poludnevne grupe u vrtićima Zvončica, Zvezdica i Čika Jova Zmaj. Ali, to ne možemo od ove godine, budući da je školska godina već počela, nego od sledećeg septembra”, kaže naša sagovornica.

Roditelji zadovoljni promocijom projekta „Sa osmehom u vrtić“

Na promociju novog projekta u igraonici Čarolija okupila su se deca i njihovi roditelji.

“Dete bi trebalo da krene u jaslice, ima 11 meseci. Sada je na privikavanju. Ja sam zadovoljna i mislim da je to dobra stvar. Ovo danas je lepo druženje da se deca naviknu na drugu decu. Inače, moje dete plače kada vidi nepoznate ljude, ali danas uopšte nije plakao dok smo bili na druženju. Ovo je uspeh. Mora da krene u jaslice, nema ko da ga čuva, jer ja počinjem da radim. Možda će plakati u početku, ali svaki početak je težak bez mame i tate. Vaspitači i ovi ljudi su baš prijatni, pa se nadam da neće biti problema”, kaže Čila Bicok.

“Devojčica ima godinu i po dana. Krenuli smo u vrtić pre mesec i po dana i to nam mnogo znači. Plače samo kada je ostavljamo, ali posle ne. Današnje druženje je bilo lepo i mnogo znači da se deca naviknu na druge ljude i na drugu decu”, objašnjava Aleksandra Radu.

Trenutno je u vrtićima u gradu upisano oko 2.600 dece.

Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grad Zrenjanin sa partnerima i to uz pomoć Svetske banke. Partneri na ovom projektu su Predškolska ustanova Zrenjanin, Centar za socijlani rad grada Zrenjanina, Opšta bolnica „Đorđe Joanović“, Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Crveni krst i Udruženje „Budimo ljudi“.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh