I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Drugi pišu

Popisuju se gnezda roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije počelo je pripreme za popis svih gnezda belih roda u Srbiji.

Popis je deo 7. Međunarodnog brojanja gnezda roda koje se organizuje tokom leta u svim državama u kojima se ona gnezdi, a njegov cilj je da se svakih deset godina provere trendovi u populaciji ove vrste.

Rode

– Stalo nam je do svakog rodinog gnezda i zbog toga želimo da uz pomoć svih koji žele da nam se pridruže izbrojimo sva gnezda roda u Srbiji, zabeležimo njihove lokacije, saznamo na kakvim mestima se gnezde i koliko mladih uspevaju da othrane. Podaci koje ćemo dobiti služiće njihovoj boljoj zaštiti, a istovremeno srećemo se sa ljudima koji žive sa rodama i edukovaćemo sve koji su zainteresovani za bolju budućnost roda u Srbiji. Svačija pomoć je dragocena – objašnjava biološkinja Sandra Jovanović, koja u Društvu rukovodi brojanjem roda.

I Taxi Zrenjanin

Prema njenim rečima, glavni deo popisa odvijaće se od 20. juna do 10. jula, kada su mladi u gnezdima već toliko veliki da se i oni mogu izbrojati. Zaštitari ptica kažu da je Srbija u središtu puta seobe ove vrste, ali i da je naša zemlja važno mesto gnežđenja bele rode.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Poslednje brojanje roda urađeno je pre 14 godina, i to samo u Vojvodini, gde se tada gnezdilo manje od 1.000 parova ove omiljene i strogo zaštićene ptice. Od tada su preduzete brojne mere zaštite gnezda i samih roda, naročito od strujnih udara. Nadamo se da je populacija porasla. Znamo sasvim sigurno da imamo sela koja su od globalnog značaja za belu rodu. Izdvajamo Taraš, kod Zrenjanina, gde je ove godine gnežđenje započelo čak 38 parova roda u isto toliko gnezda. Potisje i Potamišje su glavna mesta gnežđenja naših roda – kaže Marko Tucakov, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Brojači ptica očekuju da će popis dati i odgovore na pitanja o tome koja gnezda su na opasnim mestima, kao i koja gnezda treba premestiti radi sigurnosti roda ili ljudi. Tim povodom upućen je javni poziv ljubiteljima roda, lovcima, pecarošima, mesnim ekološkim organizacijama, mesnim zajednicama kao mogućim popisivačima, da se uključe u ovu aktivnost. Poziv za sve njih otvoren je na internet stranici www.pticesrbije.rs.

Stanište u Aradcu

Selo nadomak Zrenjanina, Aradac stanište je velike, bele rode. Okolne, stalno vlažne njive, pravi su raj za ovu pticu poreklom iz Afrike. U blizini je Tisa, tu je puno trske, slatine i gmizavca, svega što rode vole. Od ukupno 19 vrsta roda, koje su ornitolizi u svetu registrovali, kod nas su zastupljene bele rode, sa crvenim kljunom. Najveća koncentracija gnezdećih parova bele rode u Srbiji, čak 40 odsto, nalazi se u naseljima uz poplavno područje u donjem toku Tamiša, od Jaše Tomića do Pančeva.

Izvor : Danas.rs/M. Pudar

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh