I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Rode su jutros dočekale i obradovale meštane Belog Blata

Ranoranioci u našem obližnjem mestu Belom Blatu jutros su zatekli lep prizor.

U nekoliko beloblatskih bašta kao i u dvorištu škole u svojim gnezdima dočekale su ih rode. Tako se ova lepa tradicija nastavlja jednako kao i u Tarašu gde je Prvoje svoje meštane obradovao još 1. marta.

Beloblatski osnovci poslali su nam i fotografije kako su korisno iskoristili vreme dok su čekali goste iz daleka. Družili su se sa domaćim ljubimcima poput gusaka, pataka, kokoški,  ždrebadi itd.

PerSu marketi

Rode koje nam se svake godine vraćaju u Belo Blato, Taraš, Orlovat i druga mesta su bele rode. U Evropi većinom žive  crne i bele rode. Žive uglavnom u područjima suve klime, u tropskim i suptropskim krajevima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Gnezda  su im obično velika i koriste ih po nekoliko godina. Iako se ranije mislilo da rode za života imaju jednog partnera, danas se zna da je to zasigurno samo u okviru jedne sezone. Nakon što se odsele, rode znaju da promene partnera, mada to ne i mora da se desi, kao što ne menjaju često ni gnezdo. Neke vrste kao ove nama bliske  prave gnezda u naseljenim mestima: na drvetu, krovu kuće, odžaku ili banderama.

Najavljeno je da će Dan beloblatskih roda biti organizovan 23. marta u 12 sati ako vremenski i drugi uslovi uslovi dozvole.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh