I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Najdraži stanovnik Taraša se vratio – Prvoje opet u svom gnezdu

Stanovnike Taraša i to pogotovo one najmlađe koji su ga ovih dana sa nestrpljenjem i zebnjom čekali, juče kasno popodne obradovao je njihov pernati prijatelj. Mužjak rode Prvoje posle leta od 12000 kilometara ponovo je u svom gnezdu.

Lepa tradicija dočekivanja i vraćanja ovog simbola Taraša tako je nastavljena već 6 godinu za redom.
Prvoje je najpre sleteo na svoje sadašnje gnezdo, obišao nekadašnje pa odleteo do bare Rogozare koja je usled topljenja snega i padavina ponovo dobila oblik bare i to posle dužeg perioda.  Prvoje je tu potražio okrepu posle dugog  i opasnog puta koji je prešao. Blagodeti ponovo formirane bare već danima koristi i  mnoštvo ptica, među njima verovatno i blizu hiljadu galebova.

Prošle godine je Prvoje stigao 4. marta, one tamo 1. marta i iskreno već smo se bili zabrinuli za njegov život, naročito posle svakodnevnih ružnih vesti koje su nam stizale iz Libana vezano za nemilosrdno ubijanje roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje – sve zarad zabave i trofejnog lova -kaže Aleksandra Marovac Cucić predsednica UG ,, Taraške rode,, koja nam je i prenela ove lepe vesti.

Fordomanija

Članovi ovog udruženja obeležili su 35 gnezda, a to će ovih dana uraditi sa još 5. Imenovano je isto toliko parova, a kumovi su na licu mesta  deca, domaćini ispred čijih kuća se nalaze gnezda, kao i članovi samog udruženja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Svima nam je laknulo, danas kada se Prvoje vratio, ali ipak postoji briga i za sve druge rode. Nadamo se da će se vratiti u što većem broju jer ih čeka lepo iznenađenje, obilje hrane, označena gnezda i imena za svaku od njih – poručili su mali Tarašani ljubitelji roda.

U sredu 14.marta održava se tradicionalna proslava povodom  povratka roda koju udruženje „Taraške rode“  organizuje u saradnji sa lokalnom osnovnom školom ,,Svetozar Marković – Toza,,

 

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh