I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Ritovi donjeg Potisja – prebogata riznica flore i faune (VIDEO)

Na oko 3000 hektara Specijalnog rezervata prirode „Ritovi donjeg Potijsa“ o kom se brine Ustanova „Rezervati prirode“ Zrenjanin ovih dana beležimo, barem na oko, pravu zimsku idilu.

U ovom svetu trenutno prekrivenom snegom i ledom mnoge životinjske vrste bore se za hranu i opstanak. Vodene površine u „mrtvajama“ koje su trenutno zaleđene ptice su napustile i preselile se na oko 1,5 kilometar udaljeni glavni rečni tok Tise.

PerSu marketi

Čuvari prirode ovih dana obilaze različite lokacije, poput Aradačkog ajlaša, Tonje i drugih s ciljem prebrojavanja ptica.  – U toku je zimski popis ptica vodenih staništa koji se do kraja meseca sprovodi u celoj Evropi i severnoj Aziji. Na nivou Srbije popisom rukovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

Naš zadatak kao „Rezervata prirode“ je da popišemo sve ptice koje smo zatekli na ovom području, prosledimo ih nadležnoj instituciji koja ih nakon obrade šalje višim institucijama na nivou Evrope – kaže Jasna Jovanov master biolog.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

 

Na glavnom rečnom toku Tise zatekli smo više stotina ptica različitih vrsta. Većina njih vratiće se na „mrtvaje“ čim se led otopi jer im je lakše da love u plitkoj vodi koja je kao i sama reka bogata hranom. Više pogledajte u video priči.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh