I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Ribnjak „Ečka“ očekuje pune mreže

Direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka“ u Lukinom Selu, Nenad Radulović izjavio je kako očekuje da se u mrežama alasa i na domaćoj trpezi ove sezone nađe 2.200 tona, pretežno „ečanskog“ šarana i druge konzumne ribe iz najvećeg ribnjaka u Srbiji.

„Očekujemo izlov i 1.300 tona riblje mlađi, što znači da će za naše gazdinstvo, po proizvodnji ribe, ovogodišnja sezona biti kao i lanjska, uprkos izuzetno nepovoljnim klimatskim uslovima, pre svega zbog visoke letošnje temperature vazduha i vode„, najavio je direktor Rudulović za Tanjug.

Alasi najvećeg domaćeg ribnjaka u letošnjem, prinudnom izlovu izvanom padom vodostaja i visokim temperaturama, izlovili su 600 tona ribe.

I Taxi Zrenjanin

Ribarsko gazdinstvo „Ečka“, Lukino selo

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Radulović je rekao da su se temperatura vazduha od 40 stepeni Celzijusovih stepeni i vode u jezerima iznad 30 stepeni nepovoljno odrazile na prirast, troškove uzgoja ečanskog šsarana, ali znatno više u manjim ribnjacima, zbog čega će biti smanjena ukupna ponuda sveže ribe iz domaćih tovilišta. Direktor „Ečke“, slatkovodnog ribnjaka sa vekovnom tradicijom, smeštenog u međurečju Begeja i Tise u banatskoj ravnici, između Luking Sela, Belog Blata i Ečke, na početku jesenje izlovne sezone ne očekuje teškoće u plasmanu tovljenog šarana, čak najavljuje nedostatak ponude domaće sveže ribe na prolećnoj trpezi. Radulović smatra da ključ povećanja proizvodnje drži država.

„Postoje prirodne mogućnosti za proširenje ribnjaka i povećanje proizvodnje po hektaru, a da bi se to desilo neophodne su državne podsticajne mere, počev od izjednačavanja statusa uvozne morske i domaće slatkovodne ribe, pa do stimulacija“, smatra Radulović, po kome domaće ribarsvo neopravdano u zapećku.

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh