I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Učenici ETŠ “Jovan Trajković” kao domaćini zauzeli ekipno drugo mesto na republičkom takmičenju iz matematike

Prvo mesto ekipno na republičkom takmičenju iz matematike ostvareno prošle godine značilo je za Ekonomsko-trgovinsku školu “Jovan Trajković” organizaciju ovogodišnjeg nadmetanja. Proteklog vikenda u Zrenjaninu je boravilo 127-oro najboljih matematičara ekonomskih, pravnih i poslovnih škola u republici. Đaci zrenjaninske ekonomske škole ostvarili su zapažene rezultate osvojivši dva treća i dva peta mesta. Ove godine ekipno škola domaćin zauzela je drugo mesto. Najbolju ekipu činili su učenici Prve ekonomske škole iz Beograda, dok je trećeplasirana bila Pravno-poslovna škola iz Niša.

Nakon svečanog otvaranja republičkog takmičenja iz matematike učenici iz 40 gradova Srbije imali su na raspolaganju tri sata za rešavanje zadataka. Nekima je ovogodišnje takmičenje bilo prvo od kada su u srednjoj školi. Drugi su, pak, po drugi, treći ili čak četvrti put proveravali gde su u odnosu na konkurenciju.

I Taxi Zrenjanin

“Zadaci su bili dosta teški, puno toga se rešavalo logičkim zaključivanjem. Za takmičenje sam se pripremao 2-3 nedelje i osvojio sam treće mesto. U budućnosti se nadam da ću učestvovati na još republičkih takmičenja, a planiram da upišem FON. Domaćini su bili odlični, grad je lep, obišli smo centar grada, ljudi u Zrenjaninu su jako prijatni”, kaže Jovan Ilić, učenik prvog razreda Prve ekonomske škole iz Beograda.

“Zadaci su bili ni teški ni laki. Onaj logički je bio osrednji isto. Na takmičenju se svakako i ne očekuju laki zadaci. Ja sam se za takmičenje pripremao mesec dana. Osvojio sam prvo mesto u svojoj kategoriji. Zrenjanin je lepo grad, lepo ste su nas ugostili. Voleo bih da opet dođem ovde”, dodaje Nemanja Lazić, učenik drugog razreda Prve ekonomske škole iz Beograda.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda su više puta bili na republičkom takmičenju iz matematike

“Zadaci jesu bili teški. Trebalo je vremena da se pripremimo za takmičenje, jer, ipak, je ovo jedno od bitnijih takmičenja u zemlji. Očekivao sam ovu težinu zadataka. Ali, izborio sam se i osvojio sam prvo mesto. Kao domaćini ste bili super, odlični. Još ne znam gde ću nastaviti školovanje po završetku srednjeg obrazovanja. Imam još vremena da smislim”, kaže Igor Mrđa, takođe učenik Prve ekonomske škole iz Beograda – treći razred.

“Ovo mi je četvrti put da učestvujem na republičkom takmičenju iz matematike. U prvom razredu sam bio četvrti, u drugom sam bio prvi, u trećem razredu sam bio drugoplasirani i sada sam opet zauzeo prvo mesto. Zadaci su bili teški na prvo čitanje. Što sam ih više čitao postajali su mi sve lakši i na kraju nisam imao velikih problema da ih rešim. Ne znam kakva je bila konkurencija, nisam dobro poznavao konkurentne, ali verujem da je bilo gusto. Moram da pohvalim organizatore koji su sve organizovali tako dobro da bismo mi mogli da se osećamo opušteno. Grad je prelep, bar ono što smo imali prilike da vidimo”, objašnjava Jovan Stević, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Čačka koji je osvojio prvo mesto sa maksimalnih 100 bodova.

“Ovo mi je drugi put da sam na republičkom takmičenju iz matematike. Prošle godine sam bila prvoplasirana, a ove sam zauzela treće mesto. Takođe, kao ekipa prošle godine smo bili prvi, a sada samo drugi. Drago mi je što smo bili dobri organizatori i što smo ostali u samom vrhu po rezultatitma. Zadaci su bili ni previše laki, ni previše teški. Nadam se da ću biti uspešna i sledeće godine na takmičenju”, kaže Gordana Bitević, učenica drugog razreda Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“ iz Zrenjanina.

Gordana Bitević i Višnja Štrbac

Najbolja ekipa na takmičenju bila je ekipa iz Beograda

Prvoplasirana ekipa ovoga puta bila je Prva ekonomska škola iz Beograda sa osvojenih 304,8 bodova.

“Ovo je odličan uspeh, nisam očekivala ni da ćemo biti među prva tri mesta, a ne prvi. Bila sam skeptik, jer decu nisam vodila na takmičenje dugo. To je radio moj kolega i on je navikao na uspehe. Ja sam ih vodila pre 15-ak godina. Mnogo je lep osećaj, a deca su stvarno bila fantastična. Sledeće godine bi trebalo takmičenje da bude kod nas u školi, a ja se nadam da će tako i biti. Kao domaćini bili ste odlični. Imali smo fantastičan smeštaj. Naša škola je u poslednjih 10 godina četiri puta bila domaćin ovog takmičenja. Praktično svake druge godine. Ustvari mi kiksnemo kada smo domaćini, a zablistamo kada idemo u goste”, objašnjava Irena Ristivojević, profesor matematike u Prvoj ekonomskoj školi u Beogradu.

Zrenjaninci su ekipno osvojili drugo mesto

Škola domaćin ove godine osvojila je drugo mesto sa ukupno 275,6 bodova.

“Mislim da su zadaci za drugu godinu bili malo teži nego prošle godine, pa je Gordana možda zato i bila treća. Konkurencija je stvarno bila jaka. Nekoliko bodova je odlučilo ko će biti prvi, ko drugi, a ko treći. Možda smo se malo manje pripremali nego prošle godine. Gordana je više sama radila i jako sam zadovoljna njome. Sledeće godine ćemo se malo više spremati, jer ako učenik osvoji jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju u trećoj i četvrtoj godini može da upiše većinu fakulteta na kojima se polaže matematika bez polaganja prijemnog. To će biti naš motiv za sledeću godinu”, kaže Višnja Štrbac, profesor matematike u Ekonomsko-trgovinskoj školi „JovanTrajković“.

“Ekipno smo drugi i to je trenutno naše mesto u konkurenciji 40 škola iz Srbije. Već treću godinu smo u vrhu, smenjujemo se na pozicijama drugog i prvog mesta. Nadamo se da ćemo ostati u vrhu i u buduće. Osim mene učenike su za ovo takmičenje spremale i koleginice Ivana Mirazović i Branislava Zubac. Naš Teodor Dežan je bio trećeplasiran u konkurenciji đaka trećih razreda. Stefan Pavković je bio peti među učenicima prvog razreda. Istu poziciju zauzela je i Katarina Mirosavić u konkurenciji učenika četvrtog razreda. U timu matematičara je i koleginica Dragana Miladinović koja ove godine nije imala đaka na republičkom takmičenju”, dodaje naša sagovornica.

Đaci iz Niša grupno bili trećeplasirani

Treće mesto ekipno pripalo je učenicima Pravno-poslovne škole iz Niša. Oni su ukupno osvojili 231,6 poena.

“Imali smo i bolje uspehe ranijih godina, ali moram da kažem da smo ovoga puta ostvarili izuzetan plasman. Naša učenica četrtog razreda Anđela Stanković je osvojila maksimalnih 100 bodova. Ona je ponovila uspeh od prošle godine. Reč je o pravom matematičkom talentu. Prezadovoljan sam i uspehom učenice drugog razreda Marije Ignjatović koja je zauzela drugo mesto. Ostali su imali manje bodova, ali su pomogli da ekipno budemo treći. Kao profesor sam redovan učesnik takmičenja od 2003. godine. Ostvaren sam profesionalno u tom smislu. Jako sam srećan jer smo kao škola tradicionalno uspešni na takmičenjima. Nekad malo manje, nekad malo više, ali to je život. Učenici koji dolaze na takmičenje su srećni, vole matematiku, a mnogi su i završili matematiku. Ko god je od naših učenika uzeo neku nagradu na takmičenju do sada bio je uspešan u daljem školovanju i poslu”, objašnjava Saša Manić, nastavnik matematike u Pravno-poslovnoj školi u Nišu.

“Tokom 15 godina učestvovanja po takmičenjima mogu da kažem da nisam video ovako dobru organizaciju. Mislim da je Zrenjanin podigao lestvicu za ubuduće za organizaciju takmičenja. Svakog sekunda se znalo šta može da se radi, ko gde ide. Mislim da je takmičenju prethodio neverovatan rad na organizaciji. Mogu samo da se zahvalim i direktorki vaše škole i kolegama koje sam znao sa ranijih takmičenja, a koji su nam omogućili da se ovde lepo osećamo”, dodaje naš sagovornik.

Rad na organizaciji takmičenja trajao mesecima, niko od gostiju nije imao primedbe

Organizatori kažu da su više nego zadovoljni kako je takmičenje proteklo.

“Kao direktor škole prezadovoljna sam uspehom koji su naši đaci ostvarili. Drugo mesto ekipno je izuzetno. Pre tri godine bili smo isto drugi, prošle godine smo bili prvoplasirani, sada smo opet na drugoj poziciji. To samo pokazuje da smo u samom vrhu. Zaista se zahvaljujem našoj deci. Mislim da su oni ove godine bili pod mnogo većim pritiskom i tremom, jer je takmičenje bilo u našoj školi i trebalo je da se svima nama ponovo dokažu i ponove uspeh od prošle godine. Ovogodišnju ekipu je napustila jedna takmičarka koja je prošle godine imala izuzetan rezultat. Ona je otišla na fakultet. Ove godine smo osim dva treća, imali i dva peta mesta što je, takođe, odličan plasman. Učenik prvog razreda je bio peti, ali on ima vremena da se dokaže“, kaže Dragoslava Golušin, direktor Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“ iz Zrenjanina.

„Odziv učesnika je bio izuzetan. U pitanju je bilo 40 gradova sa 40 škola. Na takmičenju je ukupno učestvovalo 127 učenika. Mislim da smo stvarno bili izuzetni organizatori. Nismo imali primedbe na tok takmičenja, smeštaj dece i profesora, niti na samu rang listu. Za to smo se pripremali nekoliko meseci. Ceo kolektiv je na ovome radio. Mislim da nije bilo zaposlenog u školi ko na neki način nije učestvovao u organizaciji i sprovođenju takmičenja. Svako u svom domenu. Trebalo je obezbediti i donore. Moram da istaknem da smo imali pomoć privrednih subjekata iz grada. Tu su bili i predstavnici fakulteta koji su pratili samo takmičenje. Svaka škola snosi troškove puta i smeštaja za svoje predstavnike. Mi smo bili tu da im ponudimo sve kapacitete koji su bili raspoloživi u gradu. Od hotelskog smeštaja, preko smeštaja u učeničkom domu do hostela“, zaključuje naša sagovornica.

Deo fotografija: Mila Pajtašev

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh