I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Drugi pišu

Rekordan rod pšenice u poslednjih 25 godina

U Srednjebanatskom okrugu završena je žetva pšenice, na površini od 51.000 hektara, sa rekordnim rodom od šest do osam tona po hektaru i sa odličnim kvalitetom zrna, rekao je danas Tanjugu predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić.

Bulajić, koji je decenijama vezan za agrar, u očekivanju konačnog bilansa žetve, navodi da je ovogodišnji rod rekordan u poslednjih 25 godina u Banatu, a prema očekivanjima, i u Vojvodini i u Srbiji.

zetva-psenica-poljoprivreda-usevi-beta-dragan-gojic-jpg_660x330

To bi kako je rekao, trebalo da dovede i do pada cene hleba. On je podsetio da je cena hleba formirana na osnovu cene žita od 28 dinara i da smatra da bi sadašnja cena od 17,5 dinara plus PDV, donela dobru zaradu ratarima.

I Taxi Zrenjanin

Zadovoljstvo dobrim rodom pšenice izražavaju i zrenjaninski ratari, ali ne i cenom. Tako je Miroslav Vukov rekao da ima oko 6,5 tona po hektaru i da priželjkuje cenu pšenice od 22 dinara.

I ratar Radovan Nosonjin rekao je da bi cena žita od 22 dinara bila dobra jer bi predstavljala zaradu na svakom hektaru koji donese veći rod od pet tona. Zbog neizvesnosti sa cenom pšenice mnogi banatski ratari, posebno oni koji imaju veća gazdinstva, predaju ovogodišnji rod na „čuvanje“.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U skladišta zrenjaninskog „Žitoprodukta“ do danas je smešteno 12.600 tona pšenice, rekao je Tanjugu šef silosa Mile Cukić. Osim slovenačke firme „Don Don“, koja u zakupu ima mlin i pekaru, otkupljivači banatskog žita su i novosadske firme „MK komerc“i „Agrotrejding“. Zrenjaninski „Žitoprodukt“ ima silose za smeštaj 60.000 tona žitarica.

Izvor: Tanjug

Foto: Beta (Dragan Gojić)

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh