I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Kuća zdravlja
Vesti Zrenjanin

Rekordan broj učesnika plivanja za časni krst – Nenad Živanov ponovo prvi doplivao (VIDEO)

Na današnjem 11. po redu „Plivanju za krst časni“ u okviru obeležavanja velikog hriščanskog praznika Bogojavljenja učestvovalo je rekordnih 59 plivača i 2 predstavnice lepšeg pola.

Najviše sreće i čast da ponese krst i to drugi put zaredom imao je Zrenjaninac Nenad Živanov.

Organizatori 11. plivanja za Časni krst bili su, kao i prethodnih godina, Crkvena opština Zrenjanin – hram Svetog arhangela Mihaila, Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin, uz više pokrovitelja. Himnu Republike Srbije otpevali su članovi Dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina.

PerSu marketi

„Današnji veliki praznik  započeli smo svetom liturgijom u svim našim hramovima, nakon toga smo osveštali bogojavljensku vodu i u litiji se uputili ka našem gradskom jezeru, gde smo se okupili po jedanaesti put da ispratimo ovaj događaj u našem gradu. Naglašavam da svi oni koji su plivali danas, a bilo ih je dosta, svi su pobednici. Ko je prvi doplivao do Časnog krsta, on ga nosi svom domu, da ga krasi do sledeće godine, kada će opet biti organizovano plivanje, ali s pravom mogu da kažem da svi koji su danas ušli u vodu, oni su svi zajedno pobednici i svi nose Božiji blagoslov svojim domovima“ –  poručio je jerej Veselin Vlaški. (naslovna fotografija: Aleksandar Blanuša).

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

 

Jubilarno plivanje u Kleku, jubilarni trijumf Miloša Pavlovića

Jubilarni, deseti put se plivalo za časnim krstom u Kleku, na Begeju kod „Šlajza“. Učestvovalo je jedanaest plivača. Vodu je osveštao i blagosiljao sveštenik Milan Petrović. Plivali su  Nemanja Stajić, Vladimir Bokinac, Đorđe Petrović, Ilija Pešut, Nikola Petrović, Bojan Pejanov, Miloš Pavlović, Branislav Popov, Nemanja Škundrić, Ivan Radosavljević i Zlatko Reljin. Po peti put je prvi doplivao do Časnog krsta Miloš Pavlović, kome je današnje učešće bilo šesto po redu.

 

Žitištanin Jovica Šćepanpović prvi do časnog krsta u Žitištu

Plivanje za časni krst po četvrti put zaredom organizovano je i u Žitištu na Begeju kod mosta. Organizatori su Udruženje za negovanje kulture i tradicije krajiških Srba „Podgrmeč“ i Klub knjige „Branko Radičević“ iz Žitišta, a pod blagoslovom Srpske pravoslavne crkvene opštine Žitište. Dosadašnji nosioci Časnog krsta u Žitištu su: Bojan Milićević (2016), Borivoj Lolić (2017) i Marko Ninković (2018). Ove godine prvi je do krsta doplivao Jovica Šćepanović. (izvor: Info centar Žitište)

  • Divider

  • Divider
Na vrh