I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Aktuelno

Rekordan broj takmičara na 7. Festivalu čvaraka u Mužlji (FOTO, VIDEO)

Ni višesatne padavine i na trenutke jak vetar nije bila prepreka ljubiteljima domaćih specijaliteta da i ove godine u lepom broju posete sedmi po redu Festival čvaraka u Mužlji. Cilj manifestacije jeste predstavljanje seoskog i salaškog turizma, prezentacija bogate trpeze i svega što su vredni žitelji pažljlivo čuvali od davnina do danas.

Posetioci i gosti iz više naselja širom Vojvodine, Beograda, Uba i Smedereva, ali i iz Mađarske i Rumunije moglo je da se priseti i da vidi/nauči kako su naši preci vekovima unazad, u vremenima još veće nestašice, marljivo pripremali tradicionalnu zimsku trpezu.

I Taxi Zrenjanin

U okviru festivala drugi put je održano takmičenje u pravljenju, tj. pečenju domaćih čvaraka. Iskusne domaćice i vrsni kulinari iz Ostojićeva, Belog Blata, Torde, Elemira, Mihajlova, Zrenjanina, Mužlje i grada Đule iz Mađarske su po tajnim receptima njihovih predaka pripremali čvarke, a članovi žirija su pored ukusa i izgleda jela, ocenjivali i kreativnost, tj. dekoraciju posluženja.

Dok su mirisi i ukusi pečenih čvaraka obišla terene Sportskog centra Lehel“, prisutni su mogli da po vrlo povoljnim cenama kupe šunke, kobasice, slanine, čvarke, sir, ovčiji i svinjski paprikaš, hurke, mekike i slatke kolače, koja su uz vrhunsku uslugu prijatnih i ljubaznih vinara, mogli da zaliju kuvanim vinom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

UKUSNI SIREVI PORODICE KANAS I OVE GODINE IZAZVALE VELIKU POTRAŽNJU

Supružnici Kanas, Jarmila i Đula iz Mužlje, blizu petnaest godina se bave samostalnom proizvodnjom mlečnih proizvoda.

Članovi porodice na nogama su već u ranim jutarnjim satima i nakon muže i hranjenja životinja koje traje do 9 sati, Jarmila po kućama raznosi sir i ostale mlečne proizvode. Nakon toga se kuva ručak, deca se ispraćaju u školu, da bi od 16 do 20h ponovo ponovo bili uposleni oko muže i hranjenja životinja.

Praveći sir i druge mlečne proizvode, Jarmila neretko ostaje budna i do ponoći. Pored domaćeg i belog sira, kao i kiselog mleka, ova porodica proizvodi dimljeni sir, sir sa susamom, maslinom, ljutom paprikom, šunkom…

KIŠA SPREČILA KARNEVAL ULICAMA NASELJA – NAGRAĐENI NAJHRABRIJI NOSIOCI KREATIVNIH MASKI

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini su zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim udruženjima iz centra naselja u tradicionalnim maskama i ove godine želeli da „isprate“ zimu.

Međutim, zbog kiše, koja je neprestano padala, žiri je samo izabrao, a nagradom i „karnevalskim” čokoladnim krofnama i obradovao vlasnike najkreativnijih maski.

Sedmi Festival čvaraka, koji su svojim prisutvom upriličili predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal, organizovan je zahvaljujući članovima Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnim organizacijama.

Više zanimljivosti i atmosferu sa manifestacije pogledajte u našem video prilogu:

 

Piše: Tivadar Borbelj

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh