I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Rekordan broj prijavljenih za Bogojavljensko plivanje za časni krst

Za plivanje za časni krst odnosno plivanje na Bogojavljenje, 19. januara tačno u podne na jezeru kod Kulturnog centra, do sada se prijavilo više od 50 plivača.

Konačna lista biće utvrđena nakon lekarskih pregleda koji će biti okončani u četvrtak 17. januara do 12 sati. Do tada, zainteresovani i dalje imaju mogućnost da se prijave putem telefona 064/ 811 64 71.

Plivanje za krst časni datira u našem gradu još od sredine 19. veka, a grubo je prekinuto za vreme nacističke okupacije 1942. Ponovo je obnovljeno 2009. godine.

PerSu marketi

– Drago mi je da se po 11. put zaredom sastajemo na gradskom jezeru da bismo prisustvovali velikom verskom događaju kao što je ovaj. U ovom događaju koji neki pogrešno nazivaju trkom svi koji uskoče u vodu su pobednici, samo onaj koji prvi dopliva do krsta ima tu čast da ga ponese i čuva kod kuće do sledeće godine – izjavio je jerej Veselin Vlaški u najavi Bogojavljenskog plivanja.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Staza koju plivači treba da preplivaju do krsta dugačka je 33 metra što simbolizuje godine života Isusa Hrista. Plivanje prethodi sveta liturgija u Hramu svetog arhangela Mihaila u 10,30h, a potom i litija do jezera kod Kulturnog centra. Plivanje otpočinje tačno u podne pozivom sveštenika sa „Bog se javi!“.  Plivanje za časni krst i ove godine je pod pokroviteljstvom Crkvene pravoslavne opštine Zrenjanin, Kulturnog centra i gradske uprave Zrenjanin. Kum ovog verskog događaja je Simo Salapura.

Plivanje za časni krst i ove godine i to deseti put zaredom biće organizovano i u Kleku. Plivaće se u subotu, u 14 časova na „Šlajzu“. U Žitištu će plivanje za časni krst biti organizovano po 4. put zaredom, a početak je u 13 časova na obali Begeja kod mosta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh