I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Najnovije vesti

Rekordan broj posetilaca u zrenjaninskoj „Noći istraživača“

Peta „Noć istraživača“ u Zrenjaninu okupila je rekordan broj posetilaca. Na osam lokacija i kroz 75 radionica održanih u periodu od 16 do 23 sata, posetioci su videli obilje kvalitetnog sadržaja.

66
Najveći broj radionica bio je skoncentrisan prostoru Kultrunog centra Zrenjanina gde je manifestacija i svečano otvorena oko 18 časova. U skladu sa sloganom manifestacije – „Zasijajmo u noći“, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić otvorio je „Noć istraživača“ rekavši da „grad blista i to od ponosa na sve učesnike organizatore i veliki broj posetioca“.

– Nauka je most koji povezuje i svima želim da puno znanja i iskustava ponesu sa današnje manifestacije, istakao je Radišić.

Prisutnima se obratio i v. d. direktora Visoke tehničke škole strukovnih studija profesor dr Milorad Rančić, koji je podsetio da se „Noć istraživača“ održava u celoj Evropi, u preko 30 zemalja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Glavna koordinatorka manifestacije, profesor dr Danijela Jašin kaže da je ostvareno sve što je bilo isplanirano, i da zrenjaninska „Noć istraživača“ kvalitetom i sadržajem može da parira manifestacijama u velikim evropskim gradovima.

– Uspeli smo da okupimo 75 radionica, pet instituta i 10 visokoškolskih ustanova, u radionicama učestvuju doktori nauka, zastupljene su sve škole u gradu. Mogu da kažem da zaista sijamo večeras, da imamo program koji je prevazišao granice Srbije i da možemo da stanemo u rang onih koji ovo u Evropi rade već 10 godina, a sledeće godine ćemo ih i prestići, istakla je prof. dr Jašin.

Posetioce je pozdravio i direktor Kulturnog centra Goran Marinković rekavši da ta institucija kulture u redovnom programu ima tribine i radionice koje se bave naukom u saradnji sa školama, te da se taj segment promoviše toko cele godine.

Gradska Biblioteka „Slikanje svetlom“ 

55

Narodni Muzej – Međunarodna izložba „Svetlost bez sijalice“

1010

Jezero kod kulturnog centra – „Čamac plovi, a krmara nema“

44

Među učesnicima koji su privukli pažnju velikog broja mališana i odraslih bio je Elektrotehnički institut Zrenjanin (DEC).

– Imamo dva eksponata, jedno je Teslino jaje koje prikazuje mesingano jaje i Tesline kalemove. Pod uticajem trofaznog napona kroz kalemove, stvara se obrtno magnetno polje i jaje se okreće. Drugi eksponat je Teslin transformator, rekao je Siniša Šoškić iz instituta DEC.

 

33

– Mi izolujemo DNK iz različitog materijala i pakujemo ga, ako slučajno jednog dana nestane sa lica zemlje, dakle pravimo zapakovani DNK. Ovde smo demostrirali kako se to radi iz graška i jagode, rekla je Irena Antov redovni profesor na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

22

„Jar testom“ se određuje optimalna doza koagulanta koja prečišćava vodu. Stručnjaci su sinoć prikazali kako se prečišćava vode iz Begeja.

– Mi radimo prečišćavanje vode iz Begeja i kasnije, takvom prečišćenom vodom punimo naša gradska jezera. Ovde smo probali ekološko sredstvo za koagulaciju, pošto se obično koagulacija radi sa solima gvožđa i aluminijuma koji mogu da imaju neželjene efekte, a ovo sredstvo je iz kore drveta mimoze – potpuno organsko, jako lepo vrši koagulaciju, a mulj koji nastaje nije toksičan i može da se koristi i u poljoprivredi kao đubrivo, pojasnila je master hemije Ivana Pušić, ispred „Vodovoda i kanalizacije“ Zrenjanin.

999

Tehnički fakultet Mihajlo Pupin 

11

Uroš Predić „Napravi svoj spektroskop“

99

OŠ „Dositej Obradović“- „Čudesna svetlost“

88

OŠ „Đura Jakšić“ – „Sveća gori u vodi“

1111

 

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh