I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Rekordan broj ljubitelja nauke na ovogodišnjoj manifestaciji „Noć istraživača“ (16 SLIKA)

Pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, preko hiljadu mladih Zrenjaninaca uzelo je učešće na ovogodišnjoj zanimljivoj naučnoj zabavi pod nazivom „Noć istraživača“. Zrenjanin je poslednjeg petka u septembru po sedmi put bio domaćin ovog događaja, koji se u preko 200 evropskih gradova organizuje već trinaest godina.

Učenici osnovnih i srednjih škola, studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija i Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, ali i značajan broj klubova i udruženja su rekordnom broju posetilaca, prvenstveno mladih sugrađana, u holu Kulturnog centra Zrenjanin pružili priliku da otkriju naučne tajne, da zavire iza kulisa naučnih eksperimenata i da zajedno iznova osete sva ona uzbuđenja, koja sa sobom nose naučna istraživanja.

PerSu marketi

Simuliranje zemljotresa, matematika i umetnost od konca, istraživanje i mešanje hemijskih sastojaka, prikazivanje elektromegnetskih indukcija, upoznavanje sa „precima“ današnjih pametnih telefona i radio uređaja, pisanje biografije i propratnog pisma, crtanje u pesku, kako doći do čistog vazduha, gledanje u mikroskop i zagonetne igre samo su neke od naučnih tajni, koji su mladi Zrenjaninci imali priliku da vide ili isprobaju tokom višesatne manifestacije.

Noć istraživača u Zrenjaninu ponovo oduševila posetioce

Kada je reč IT tehnologiji, Željko Petrušić i Milan Milićev učesnike radionica u Kulturnom centru odveli su u svet Virtuelne stvarnosti, svojevrsan način interakcije sa digitalnim okruženjem i ogromnim potencijalom u domenu nauke, turizma, obrazovanja, 3D modelovanja i drugih oblasti.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dok su trajale radionice, pred mnogobrojnom publikom nastupio je i hor „Supernova”, nakon čega je usledio popularni „SuperSu“ kviz.

PROGRAMI U BIBLIOTECI, POZORIŠTU, MUZEJU…

Pored interesantnih dešavanja u Kulturnom centru, u Baroknoj sali Gradske kuće održano je predavanje i video konferencija – Startap studentski centri.

Pored toga u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ predstavljeni su stručni radovi i literature, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ građani su mogli da učestvuju u radionicama za predškolce, u prostorijama Narodnog muzeja Zrenjanin otvorena je izložba „Između kostima i ornamenta – antropomorfne figurine vinčanske kulture“ i realizovana još jedna radionica pod nazivom „Obucimo prošlost“, dok je u Startit Centru takođe održan program za zainteresovane sugrađane.

Ovogodišnju naučnu manifestaciju svečano su otvorili direktor Visoke tehničke škole Milorad Rančić i pomoćnik gradonačelnika, Duško Radišić.

„Evropska noć istraživača“ je događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu. Manifestacija je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije, koji predstavlja program Evropske Unije za jačanje evropske istraživačke karijere. 

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh