I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Rekord nad rekordima – Blizu 50 takmičarskih ekipa na Festivalu kobasica u Belom Blatu (FOTO, VIDEO)

Da seoske manifestacije u velikoj meri doprinose očuvanju tradicije i predstavljanju turističkih i gastronomskih potencijala jednog naseljenog mesta, uverili smo se na šestom po redu Festivalu kobasice i domaće rakije u Belom Blatu, gde je nadmašen broj posetilaca i takmičara sa prošlogodišnjeg događaja.

Članovi Udruženja kuvara amatera, negovatelja starih običaja i zaštitnika životne sredine iz Belog Blata su u saradnji sa Savetom Mesne zajednicom, Turističkom organizacijom grada Zrenjanina i lokalnom samoupravom, svim zainteresovanim građanima i gostima pripremili bogat celodnevni program.

I Taxi Zrenjanin

Ljubitelji domaćih, zimskih specijaliteta su u ranim jutarnjim satima mogli da probaju tradicionalni svinjokoljski doručak – pečenu džigericu, slaninu, kiseli kupus, dinstanu svežu krv na luku i pekarski hleb.

Na međunarodno takmičenje u pravljenju i punjenju kobasica, kao i za izbor najboljih domaćih rakija, prijavilo se rekordan broj ekipa.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

4

Zadatak udruženja i takmičarskih ekipa iz cele Vojvodine, Guče, Beograda i Rumunije bio je da od dobijenih 5 kg mesa žiriju predaju 30 cm pečene i 30 cm sveže kobasice. Žiri će tokom festivala ocenjivati tok pripremanja kobasica, estetski izgled sveže kobasice, ukus i izgled pečene kobasice kao i dekoraciju stola i posluženja.

Prema ceni žirija, ukus svežih i pečenih kobasica je iz godine u godinu sve bolji i činjenica, da se čak 80% takmičara vraća na ovaj festival, govori o njenoj uspešnosti.

Manifestacija je ove godine obogaćena i kulturno umetnički programom. U okviru Karavana „Banatska bajka 2019“, recitacijom, pesmama i igrama nastupili su učenici i direktor Osnovne škole ,,Bratstvo jedinstvo“, Milan Nedeljkov, novinar Bora Otić, urednik emisije „5kazanje“ RTV Vojvodine, KUD „Đerđef“ iz Zrenjanina, Baca Banaćanin – Zlatomir Sremac iz Botoša, pesnik Bogdan Bogdija Kukolj iz Žitišta i Pevačka grupa Kulturnog centra Zrenjanin – ,,Filigrani“.

Tokom celodnevnog događaja posetioci iz cele Srbije i susednih zemalja su mogli da probaju ili da kupe beloblatski svinjski paprikaš, kozju kobasicu, slanine, šunke, kulen, čvarke, sir i ostale domaće đakonije.

Uz ukusna jela idu dobra vina, ali i slatki kolači tamošnjih vrednih domaćica.

Ali da ne dužimo. U našem video prilogu pogledajte deo atmosfere i više zanimljivosti sa ovogodišnjeg Festivala kobasice i rakije:

Piše: Tivadar Borbelj

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh