I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Rekord nad rekordima – 57 takmičarskih ekipa i blizu 10.000 posetilaca na Festivalu čvaraka u Mužlji (VIDEO)

Takmičenjem u pravljenju čvaraka i defileom u maskama kroz centar naselja, članovi Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ i nekoliko civilnih udruženja i ove godine su uspešno organizovali deveti po redu Festival čvaraka u Mužlji.  Broj od blizu 10.000  posetilaca iz cele zemlje, ali iz inostranstva svedoči, da su domaći specijaliteti poput čvaraka, šunke, kobasica, slanine, pršute i ostalih zimskih đakonija i dan danas veoma voljeni i traženi na našim prostorima, a i šire.

Posetioci su još od ranih jutarnjih časova mogli da se prisete i da vide kako su naši vredni preci vekovima unazad, u vremenima još veće nestašice, marljivo pripremali tradicionalnu zimsku trpezu i brinuli o budućnosti svojih porodica. Pored toga, ovo je bila prilika da se napravi korak više ka razvijanju seoskog i salaškog turizma.

REKORD NAD REKORDIMA – BLIZU 60 TAKMIČARSKIH EKIPA U PRAVLJENJU ČVARAKA

PerSu marketi

Na ovogodišnje takmičenje u pravljenju, pečenju ili topljenu čvaraka prijavio se rekordan broj takmičarskih ekipa – njih 57 – kako iz okolnih naselja, cele Vojvodine i Srbije, tako i iz Mađarske i Rumunije, čime je ova manifestacija dobila „epitet” međunarodnog karaktera.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Takmičarske ekipe, koju su činile iskusne domaćice i vrsni kulinari, su po tajnim receptima njihovih predaka pripremali čvarke, a članovi žirija su pažljivo ocenjivali ukus i izgled jela, ali i kreativnost, tj. dekoraciju posluženja.

KARNEVAL ULICAMA MUŽLJE OBRADOVALO NAJMLAĐE MEŠTANE

Karneval, na mađarskom jeziku „farsang“, manifestacija je koja simbolizuje kraj zime i početak proleća.

Domaćini su zajedno sa mališanima vrtića „Snežana“, učenicima Osnovne škole „Servo Mihalj“ i „Sonja Marinković”, članovima MK „Road Flyers“ i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima, iz centra naselja u maskama i uz pratnju muzičara i ove godine tradicionalno „ispratili“ zimu.

Najmlađi učesnici su u pratnji njihovih roditelja, baka i deka, u zanimljivim i kreativnim maskama svojih junaka iz crtanih filmova prošetali ulicama Mužlje i uz šaljive pesme, recitacije i povike, trudili su se da „oteraju“ i ne baš toliko prohladne zimske dane.

Organizatori su među najmlađim učesnicima izabrali nosioce najinteresantnijih maski. Prvo mesto je pripalo dečacima, koji su se obukli u maske Aladina i maslačka, drugo mesto je pripalo nasmejanim devojčicama u maskama veštice i drveća sa gnezdom i pticom, dok je treće mesto osvojila devojčica koja se obukla u papagaja.

Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao i predsednik Skupštine AP Vojvodina, Ištvan Pastor.

Piše: Tivadar Borbelj

Više zanimljivosti i atmosferu sa manifestacije pogledajte u našem video prilogu:

Foto galerija:

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh