I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Najnovije vesti

Rekonstruktivna hirurgija vraća samopouzdanje

U ekspanziji estetske hirurgije često je vrlo teško razabrati da li se radi o estetskom ili rekonstruktivnom zahvatu.

Nije retkost da se pacijenti koji su izvršili estetsku operaciju, zbog straha od osude okoline, pravdaju da su istu morali da urade zbog problema sa disanjem i ostalim funkcionalnim ograničenjima.

U Zrenjaninu je rekonstruktivna hirurgija zastupljena u manjem obimu u odnosu na intervencije koje se rade u Beogradu i Novom Sadu. Ipak, i ono sve što se radi u Srbiji daleko je iza velikih, složenih zahvata koje se danas obavljaju u inostranstvu.

I Taxi Zrenjanin

U Zrenjaninu se rade jednostavne rekonstrukcije urođenih ili deformiteta nastalih nakon težih oboljenja i povreda.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Rekonstruktivna vrsta hirurških zahvata radi se nakon većih operacija, trauma, uklanjanja tumora sa određenih delova tela, ali se radi i kod dece koja imaju urođene malformacije. Estetska hirurgija je u principu „iskoristila“ operacije koje su se radile u rekonstruktivnoj za korekciju i ulepšavanje lica i tela. U Srbiji se rutinski rade rekonstruktivni zahvati nakon povrede kapaka, ušiju, šaka, nogu, nakon uklanjanja dojki. Ako govorimo o Zrenjaninu, i ovde poslednjih pet godina radimo rekonstrukciju dojki gde ženama pomažemo da nakon dobijene borbe protiv tumora, dobije nedostajuće tkivo ubacivanjem implantata, kaže specijalista estetske i rekonstruktivne hirurgije u Zrenjaninu, doktorka Dušanka Strajnić.

Komplikovanije rekonstrukcije koje zahtevaju „presađivanje“ dela koža sa krvnim sudovima sa leđa ili prednjeg dela stomaka na mesto nedostajuće dojke, još uvek se ne rade u našem gradu.

Kod dece se otklanjaju urođeni deformiteti poput onih na nosu, ušima, slepljenim ili viškom prstiju, dok se neke složenije operacije kakve su one na nepcima, rade u Beogradu ili Novom Sadu.

Medicina je toliko napredovala da mnoge stvari mogu da se reše, pa čak i da se koriste kosti jednog dela tela kako bi se nadomestio problematični deo, recimo za rekonstrukciju donje vilice, podlaktice, nadlaktice. Hrskavica se sa jednog dela tela uzima za rekonstrukciju hrskavice nosa, uha. Isto tako se koža sa jednog dela tela uzima i prebacuje na problematično mesto, kaže dr Strajnić.

dr-dusanka-strajnic

Rekonstruktivni zahvat ne predstavlja samo vizuelnu promenu nego i promenu svesti i mentalnog stanja osobe koja je iza sebe ostavila problem. Posledice bolesti i trauma postaju prošlost, a samopouzdanje se vraća.

– Te osobe stalno razmišljaju o problemu koji imaju, opterećene su i to generalno utiče na kvalitet njihovih života, komunikaciju sa okolinom. Nakon operacije popravljaju se i raspoložnje i samopouzdanje. Recimo, mlade devojke ili žene koje imaju problem sa većim grudima, povlače se u sebe, nose široku odeću, slabije se kreću u društvu, a onda kada im se odradi operacija, one postanu istinski srećne, dobijaju drugačiju sliku sebe, i zato ne treba biti deo one okoline koja osuđuje jer je neko „otišao pod nož“ da bi promenio sebe, zaključila je dr Dušanka Strajnić.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh