I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Registrovan prvi slučaj morbila u Zrenjaninu

Početkom marta na teritoriji grada Zrenjanina kod jedne osobe postavljena je sumnja da je obolela od morbila.

Po izvršenom epidemiološkom ispitivanju i uzorkovanju neophodnog materijala, referentna laboratorija za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak“, potvrdila je da osoba jeste obolela od morbila.

Prema rečima v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, dr Zdravka Ždrale, radi se o pojedinačnom slučaju obolevanja od morbila i to kod osobe sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

PerSu marketi

-S obzirom da se širenje ove bolesti događa respiratornim putem, preventivne mere su vrlo oskudne i svode se na traženje kontakata i uspostavljanje epidemiološkog nadzora nad istim, kao i imunizaciju eksponiranih, osetljivih osoba, čime se ograničava put širenja bolesti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dr Ždrale je na kraju dodao da zaključno sa 13. martom, nema novih sumnji, niti obolevanja od morbila na teritoriji našeg grada.

  • U Zavodu za javno zdravlje kažu da je obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom u Zrenjaninu u 2016. godini bio 91,7%,  dok je revakcinacija sprovedena sa obuhvatom od 95,6%. U istom periodu, na teritoriji Srednjobanatskog okruga, vakcinacija MMR vakcinom je sprovedena sa 92,1%, a revakcinacija sa obuhvatom od 95,9%.

Piše: Tivadar Borbelj

  • Divider

  • Divider
Na vrh