I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Drugi pišu

Reciklažom do pomagala za lica sa invaliditetom

Udruženje paraplegičara Banata pokrenulo je akciju sakupljanja plastičnih čepova čijom reciklažom žele da obezbede novac za nabavku ortopedskih pomagala, invalidskih kolica i svaku vrstu pomoći za članove, izjavio je predstavnik Udruženja Zoran Martinov.

„Reciklažom želimo da obezbedimo novac od koga bi kupili ortopedska pomagala, invalidska kolica, pomagali članove, rešavali njihove socijalne probleme i obezbedili samofinansiranje udruženja“, kazao je Martinov za agenciju Beta i dodao da Udruženje ima oko 90 članova.

 

Prema njegovim rečima, akcija je pre dve godine pokrenuta na lokalnom nivou, jer Udruženje nije imalo sredstva za širu propagandu i do sada je prikupilo oko 3,5 tone čepova svake vrste, odnosno 100.000 dinara.

Fordomanija

Martinov je rekao da su za akciju Udruženja, preko prijatelja i poznanika čuli i ljudi širom zemlje i da im to daje snagu.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

„Pomažu nam, između ostalog iz Koka Kole, Instituta iz Vinče, Henkela – kad dopreme kamion u Zrenjanin pošalju nam i nekoliko džakova čepova, podržava nas i Mensa, koja nam iz Beograda zatvarače šalje preko prijatelja“, kazao je Martinov.

Udruženje je, kako je rekao, apliciralo i za dva projekta kod NIS-a – „Čep za hendikep“ i USAID-a, a taj drugi će im pomoći da od septembra pojačaju kampanju.

Prema njegovim rečima, jedna subotička kompanija Udruženju za kilogram čepova – a to je oko 400 komada, plaća 25 dinara.

U akciju su uključene lokalne škole i vrtići, kako bi se deca kroz priču o ekologiji upoznala sa problemima osoba sa invaliditetom čime se otklanjaju predrasude prema toj grupi ljudi, kazao je Martinov.

On je kazao da ga je inspirisala slična akcija, pokrenuta u Turskoj, u koju su se vremenom uključile još 44 zemlje, što je omogućilo da 1.500 osoba sa invaliditetom dobije kolica.

Izvor : Beta

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh