I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Vesti Zrenjanin

Reakcije na grafit sa mrtvačkim glavama: „Uništavanje fasade sa muralom patrijarhu Irineju odraz nevaspitanja“

Grafit „Stop Linglong“ koji je osvanuo na fasadi zgrade na Žitnom trgu tik ispod murala patrijarhu Irineju, još jedan je u nizu primera niske svesti pojedinaca u gradu. U isto vreme i potvrda da je ovakvo izražavanje nezadovoljstva odraz nedostatka elementarnog vaspitanja ali i neznanja da se drugačiji stavovi izraze na civilizovan način, potpisani imenom i prezimenom.

Grafiti ilustrovani mrtvačkim glavama nisu ono što većina Zrenjaninaca želi da vidi na fasadama svojih zgrada, spomenicima kulture, javnom mobilijaru. U situaciji u kojoj mnogo objekata zbog dotrajalosti vapi za sanacijom, dodatno uništavanje ispisivanjem grafita teško da će nam pomoći.

„Ispisivanje grafita za svaku osudu“

S obzirom na činjenicu da je mural preminulom patrijarhu oslikan nedavno i da i dalje privlači pažnju javnosti, vrlo je verovatno da su počinioci iskoristili taj momenat ne bi li dobili veću pažnju. Iako mural nije oskrnavljen, njegov autor, akademski slikar Viorel Flora, bio je neprijatno iznenađen događajem.

I Taxi Zrenjanin

– Ulica je mesto na kome svako može da se izrazi kako hoće.. Ali, ovakav način izražavanja pokazatelj je čistog nevaspitanja, rekao je Flora za portal I love Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Viorel Flora sa muralom u fazi izrade, 22.12.2020.

Čin uništavanja fasada ovakvim grafitima osudio je i gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.

– Ovo je neprimeren način da se u vreme velikog verskog praznika iskaže mišljenje o bilo čemu, pa čak i o projektu Linglonga. Nije u redu da se grafiti ovakve sadržine nađu uz lik patrijarha Irineja. Osuđujem ovaj postupak i nadam se da je delo neodgovornog pojedinca, rekao je Salapura.

Poruka „Stop Linglong“ usmerena je na dolazak kineske kompanije Linglong u Zrenjanin i otvaranje pogona za proizvodnju guma. Izgradnja fabričkih pogona odvija se u industrijskoj zoni Jugoistok. Očekuje se da će prva faza investicije biti realizovana tokom ove godine, a prema ranijim najavama fabrika bi u finalnoj fazi trebalo da proizvodi oko 13,6 miliona komada guma godišnje. U javnosti postoji bojazan da će proizvodnja guma dovesti do štetnih emisija u vazduhu i zagađenja životne sredine.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh