I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Ratna generacija pokazala humanost

Završili su Zrenjaninsku gimnaziju u ratnim godinama 1992 – 1996, kada se raspadala bivša država i kada je vladao haos zbog rata i hiperinflacije.

matura11

Okupljanje maturanata na Trgu Slobode

Povodom 20 godina od završetka srednje škole, maturanti Gimnazije su se okupili u hotelu Vojvodina da obeleže ovaj veliki jubilej. Od ukupno 335 učenika iz 10 odeljenja, na druženje je došlo njih više od polovine. Ideja je počela da se razvija još krajem prošle godine zahvaljujući profesoru Raki Tomoviću i nekadašnjem gimnazijalcu Draganu Todoroviću.  

– Ozbiljne pripreme su počele pre šest meseci. Nismo hteli da to bude obično okupljanje, već smo odlučili da svaki maturant da simboličan novčani prilog. Prikupili smo više od 20.000 dinara i taj novac ćemo iskoristiti za kupovinu igračaka za decu, koje ćemo predati Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu – istakao je Todorović.

PerSu marketi

Čuveni profesor Rako Tomović ima samo reči hvale za ovu ratnu generaciju Zrenjaninske gimnazije.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– To je bila ratna generacija u teškim vremenima inflacije, rata i krize. Istovremeno, oni su verovali da mora doći bolje vreme. Nije bilo ekskurzija u inostranstvo, jer je Srbija bila hermetički zatvorena. Vodio sam ih u obilazak manastira na Kosovu i Metohiji, a pitanje je da li će ikada tamo ponovo ići. Imali su veliku energiju i želju za uspehom. Svi su verovali da samo u njihovim rukama leži njihova sudbina. Na studijama su bili veoma uspešni. Ima mnogo doktora nauka, ali na žalost, ne žive svi u Srbiji. Bili su veoma željni uspeha i gotovo svi su uspeli u životu – rekao je profesor Tomović.

Među onima koji predstavljaju ponos generacije su i doktori nauka – Stanislava Barać doktor književnih nauka i Dragan Olćan, doktor elektrotehnike.

– Mnogo smo se družili u Gimnaziji i to ne samo u okviru svojih odeljenja. Iako su to bila najgora vremena, za nas su bila najlepša. Imali smo mnogo sreće da nam je Rako Tomović bio razredni. On nas je često vodio u Beograd, u pozorište, kao i na ekskurzije koje su imale obrazovni karakter – kaže dr Stanislava Barać, koja inače radi u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu.

Organizatori: Dragan Todorović i profesor Rako Tomović

Organizatori: Dragan Todorović i profesor Rako Tomović

matura12

Posle dana provedenih u Gimnaziji, Dragan Olćan je upisao Elektrotehnički fakultet u Beogradu, koji je završio u roku, kao student generacije. Dobio je priliku da se zaposli kao asistent – pripravnik na istom fakultetu, gde je potom magistrirao i doktorirao, a u ovom trenutku je zaposlen u zvanju vanrednog profesora. Kaže da su na tom putu, znanja koja je stekao u Gimnaziji, bila dragoceni prvi korak, bez koga vrlo verovatno ne bi bilo ni ostalih.

– Neki od mojih najbližih prijatelja danas žive u drugim zemljama ili na drugim kontinentima, ali se i dalje trudimo da održimo kontakte, koliko god možemo. Gimnazijski dani predstavljaju krunu našeg druženja, posle kojih je svako otišao na svoj životni put. U vreme naših gimnazijskih dana, raspadala se država u kojoj smo živeli i besnela je hiperinflacija, koju nam je profesor matematike objasnio kao „vreme u kome možemo da u praksi naučimo kako se zovu izuzetno veliki brojevi, koji se pojavljuju na novčanicama“ – uz osmeh priča dr Dragan Olćan i dodaje – Proslava dvadesetogodišnjice mature, koja je upravo održana, bila je lepa prilika da se ponovo skupimo i da se, makar na kratko, podsetimo nezaboravnih dana provedenih u Gimnaziji.

matura15

Veliki broj maturanata Gimnazije 1992 – 96 danas živi u inostranstvu. Jedan od njih je Peđa Miletić, koji više od deset godina vodi izuzetno uspešan filmski studio na Malti. 

– Okupili smo se u dobrom broju, bilo je predivno videti ta lica, podsetiti se lepih trenutaka… Bilo je vrlo emotivno. Naš razredni starešina, profesor Rako Tomović, može da bude ponosan što je izveo generaciju uspešnih, ali pre svega dobrih ljudi, na pravi put. Ja sam došao u Zrenjanin samo zbog ovoga i vredelo je – rekao je Miletić.

matura16

17

U dvorištu Zrenjaninske gimnazije

matura 13

Za trenutak ponovo u školskim klupama

Uros Bacic

Dr Uroš Bačić drži čas rokenrola

Za dobro raspoloženje, pored benda koji je svirao u velikoj sali hotela Vojvodina, pobrinuli su se i sami maturanti. Sjajne glasovne mogućnosti je demonstrirala Snežana Spasojević, inače profesorica fizike u srednjoj školi „Uroš Predić“, a posle nje je „čas“ rokenrola održao Dr Uroš Bačić, koji radi u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“.

– Gimnazijske dane je obeležilo teško vreme, ali smo se svi lepo družili i slušali dobru muziku – rekao je Dr Uroš Bačić.

matura 6

Generacija  1992 – 96 se odlično provela na proslavi 20 godina od završetka Zrenjaninske gimnazije i odmah je najavljeno novo druženje, za pet godina, kada će obeležiti četvrt veka od izlaska iz školskih klupa.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh