I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Vesti Zrenjanin

Rastku Marinkoviću „Moderna sonata“ donela tri prva mesta na internacionalnim takmičenjima

Da se snovi i upornost mogu ispuniti, dokazuje i primer našeg mladog sugrađanina Rastka Marinkovića (16). Još dok je bio devetogodišnji dečak, poželeo je da nauči da svira klasičnu gitaru, što je uz puno truda i odricanja uspeo, i sad osvaja prva mesta na internacionalnim takmičenjima, a uskoro ga očekuje i solistički koncert.

„Moj san se pojavio sasvim spontano, dok sam slušao muziku, privlačio me zvuk gitare, i tako se rodila ideja. Roditelji su u početku mislili da je to hobi, ili prolazna dečja znatiželja, ali je ostala. Upoznali smo se sa profesorom Ognjenom Cvekićem, koji je predavao u nižoj muzičkoj školi, a kome sam ja bio prvi đak, jer se uglavnom bavi studijskom muzikom. Prvih mesec dana je bio period testiranja, u kome se trebala pokazati moja zainteresovanost za gitaru, da li imam sluha i sklonosti, i kod njega sam ostao pet godina. Upisao sam se i završavao nižu vandredno, za godinu dana sam položio tri razreda, da bih sustigao svoju generaciju. U početku je bilo teško, i svega i svačega, pa i pomisli o odustajanju, jer sam morao svaki letnji raspust da pripremam polaganje razrednih ispita. Tako sam završio celu nižu muzičku školu.“- izjavio je Rastko

I Taxi Zrenjanin

Prvu nagradu je osvojio kada je bio peti razred osnovne škole, učestvujući na „Vojvodina guitar fest“, kada je osvojio treće mesto. Imao je veliku tremu, jer mu je to bio prvi nastup, i bio uspešan iako su i on i njegov profesor bili nezadovolnji kvalitetom njegovog sviranja.

„Dve nedelje nakon osvajanja prve nagrade, osvojio sam i drugu, na republičkom takmičenju u Beogradu. To mi je dalo veliki podstrek, a nagrade su nastavile da se nižu, pa sam odlučio da upišem redovno Srednju muzičku školu „Josif Marinković“, ovde kod nas u Zrenjaninu. Moji roditelji su želeli da paralelno upišem i „Zrenjaninsku gimnazij“, što i jesam učinio, ali nijedan dan nisam pohađao nastavu tamo. Iste godine sam otišao u muzički kamp „Strings“ u Leskovcu, i to je definitivno zapečatilo moje životno određenje, bavljenja samo gitarom. Video sam sebe u njihovim iskustvima. Uspeo sam da pređem sa vandredne, u redovnu srednju školu. Prelazim u klasu profesora Pavla Kirćanskog, što je i ranije bilo naznnačeno, i odlučujem se za samostalni koncert. Profesor je u početku bio skeptičan povodom nastupa, ali tog dana je sala bila puna, i ubrzo se zahvaljujjući mojoj dobroj interpretaciji saznalo za mene. Te godine sam osvojio tri druge nagrade, od kojih je jedna bila na internacionalnom takmičenju.“ – naglasio je Rastko.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U prethodna dva meseca Rastko je osvojio i tri prva mesta, na dva međunarodna i jednom internacionalnom takmičenju. Prvo je bilo u Šapcu na „Clasical art“ festivalu, zatim u Novom Sadu na „Vojvodina guitar fest“, a zatim i na internacionalnom takmičenju u Sarajevu. Veoma je značajno što je sam izabrao repertoar koji je svirao, a moderna sonata, sa izuzetno teškim trećim stavom mu je poboljšala šanse za uspehom. U Šapcu je bio Laureat. To ga je podstaklo da organizuje solistički koncert u našem gradu.

„San jednog gitariste je puna sala, dobar kvalitetan orkestar i puna sala, i naravno dobra gitara. Što se tiče gitare moj san sam trenutno ostvario. Sviram na gitari „John Price“, koja je proizvedena 2009 godine, u Australiji, i postoji samo jedna takva u svetu. Za sve ostalo ćemo ići polako i sigurno. Ono što je sigurno je da ću imati solistički koncert 22. maja u Savremenoj galeriji, u našem gradu, a gosti će mi biti kvartet gitara „Quattro corde“, čiji sam član. Repertoar će biti veoma zanimljiv i pažljivo odabran, i svi će uživati. Pozivam sve da dođu, i da vide da se isplati slediti svoj san.“ – istakao je Rastko Marinković

Koncert Rastka Marinkovića održaće se 22. maja u Savremenoj galeriji, početak je u 19 časova. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh